Son günlerde Ukrayna’da meydana gelen olaylar Kırım ve Rusya’nın gerilmesi üzerine Azerbaycan doğumlu Giresun Üniversitesi Rektörü Prf. Dr. Aygün Attar bir açıklama yaptı.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, “(Kırım’da yaşanan olaylar) Uluslararası hukuk açısından gerek küresel gerek bölgesel olarak devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı önceliklidir, net bir ifadeyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne riayet edilmelidir” dedi.
Prf. Dr. Aygün Attar, rektörlük binasında düzenlediği basın toplantısında, 2008’den bu yana Karadeniz’de sevginin, huzurun, akademik işbirliğinin, bilimsel çalışılmaların güzel bir şekilde yürütülmesini misyon edinmiş bir üniversite olduklarını söyledi.
Dünya ve bölge olaylarına duyarlı bir üniversite oldukları gerçeğinden yola çıkarak her yıl Uluslararası Karadeniz Sempozyumu düzenlediklerini hatırlatan GRÜ Rektörü Prf. Dr. Aygün Attar, “Üniversitemizin Karadeniz Stratejik Araştırmaları Merkezi de bu alanda Karadeniz’e yönelik olaylar, bilimsel çalışmalarla ilgili sadece üniversitemiz içerisinde değil dünyada referans gösterilen merkezlerden bir tanesidir” dedi.
Rektör Prf. Dr. Aygün Attar, özellikle son dört aydır Ukrayna’nın içinde bulunduğu durumu yakından takip ettiklerini de dile getirerek, şunları kaydetti:
“Gelişmeleri endişeli bir şekilde takip ediyoruz. Çünkü Ukrayna hem kıyıdaş hem de Karadeniz komşuluğu yaşadığımız bir ülkedir. Son bir hafta içerisinde olaylar Ukrayna’da cereyan etmekten çıktı, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşanan gelişmeler olarak dünya kamuoyuna yansıdı. Uluslararası hukuk açısından gerek küresel gerek bölgesel olarak devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı önceliklidir. Bu ilkesel öncelikten kesinlikle taviz verilmemesi gerekmektedir. Net bir ifadeyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne riayet edilmelidir.”
“Kırım’ın geleceğiyle ilgili gelişme Kırım Türklerini yakından ilgilendiriyor”
Tarihi geçmişin ayrılmaz bir parçasını oluşturmuş olan Kırım Hanlığı’ndan sonraki dönemlerde, Kırım yarım adasında Türklerin sayısının azaldığını anlatan Attar, “1944’deki Kırım sürgününden sonra Kırım Tatar Türklerinin nüfusu neredeyse ciddi bir şekilde ortadan kaldırılmıştır” diye konuştu.
Prof. Dr. Attar, Kırım Türklerinin bugün nüfus oranlarının resmi istatistiklere göre yüzde 13 civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Problemin ne denli katmerli ve ciddiyetle olduğunu ortaya koyacaktır ki Kırım’da yaşayan Rus nüfusun sayısı yüzde 60, Ukraynalı nüfusun sayısı geriye kalandır. Kırım’ın geleceğiyle ilgili her gelişme Kırım Türklerini yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla bizleri de çok yakından ilgilendirmektedir. Etnik, dinsel nitelikli çatışmalar bölgemizde sadece gözyaşını artıracaktır.”
GRÜ Rektörü Prf. Dr. Aygün Attar, etnik, dinsel nitelikli çatışmaların kalkınmayı ve refahı engelleyeceğini ifade ederek, “Karadeniz havzasında bölgesel işbirliği, ortak gelecek perspektifine zarar verici her adım bölge ve dünya ülkeleri tarafından tepkiyle karşılanmalıdır. Ukrayna ve Kırım konusunda ortaya konan çok taraflı diplomatik çabalar desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.