SİYASET

CHP MİLLETVEKİLİ BEKTAŞOĞLU TRAFİK CEZALARINI SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu Ordu Büyük Şehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın tepki çeken Elektronik Denetleme Sistemi ile yazılan cezalarını TBMM’de İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Bülent Yener Bektaşoğlu Ordu’da uygulamaya konulan ve sürücülerin aşırı trafik cezaları ödedikleri için tepkisine yol açan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi Projesi(TEDES)’ni TBMM gündemine taşıyarak; İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bülent Yener Bektaşoğu soru önergesinde şu cümlelere yer verdi; Elbette herkes trafik kurallarına uymalı. Trafikte ceza uygulaması tabi ki olmalı. Ancak TEDES, test edilmeden ve yolda gerekli düzenleme yapılmadan uygulamaya konulunca sürücülere tuzak kurularak belediyeye ve sistemi kuran firmaya gelir kazandırmak amacına hizmet etti. Buna göre: Aşagıdaki sorularımın yanıtlanmasını bekliyorum.

1. TEDES sisteminin Giresun-Ordu-Samsun yol güzergâhında kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmadan, bir deneme ve bilgilendirme süreci olmadan belediye tarafından uygulamaya konulduğu iddiaları doğru mudur?

2. Her gün ortalama yüz bin aracın geçiş yaptığı Ordu merkez geçişinde 18 Kasım 2015 tarihinde hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ardından bu güne kadar trafik ihlali tespit edilen kaç sürücü hakkında, hangi kural ihlali ile tutanak düzenlenmiş, toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?

3. TEDES sisteminin uygulamaya alınması ardından uygulanan trafik cezası tespit tutanağı sayısı iller itibarıyla ne kadardır? TEDES arından Giresun plakalı kaç araca ne kadar ceza uygulaması yapılmıştır?

4. Trafik ihlali tespit edilen sürücüler içinde aynı günde ve aynı saat dilimi içinde aynı ihlaller nedeniyle ceza uygulanan sayısı nedir? Bu şekilde kaç sürücüye ve toplam ne kadar ceza tahakkuk ettirilmiştir?

5. TEDES’in uygulandığı güzergâhta sürücüleri uyarıcı tabelalar bulunmadığı ve bu uygulamanın günde 2 bin dolayında araç sürücüsüne ceza yazılması anlamına geldiği tarafınızdan da bilinmekte midir?

6. TEDES uygulaması sonrasında yazılan cezaların caydırıcılığı olmuş mudur? Kural ihlallerinin önüne geçilmiş midir? Uygulama ardından Ordu merkez geçişi güzergâhında yaşanan maddi hasarlı, ölümlü ve yaralanmalı kaza sayıları ne oranda değişim göstermiştir?

7. Trafik cezalarının % 50’sini Devlet %’30’unu Büyükşehir Belediyesi, %20 sini ihaleyi alan firmanın alacağı düşünüldüğünde; TEDES’in Ordu’da alelacele uygulanmasının arkasındaki neden, elde edilecek gelir midir? Belediyenin acelesinde %30 geliri biran önce kasasında görmek istemesi mi etkili olmuştur? Sürücülerin mağduriyeti değil de “Çok ceza, çok gelir” mantığından hareket mi edilmektedir?

8. TEDES sistemini kuran firma kime aittir, yeterlilik araştırması yapılmış mıdır?

9. İhaleyi alan ve sistemi kuran firmanın sözleşmeye göre, 2 yıl içinde yaptığı 50 milyon liralık yatırımı geri alabilmek için yaklaşık 180 milyon liralık ceza kesilmesi gerektiğinden her yeri kameralı sistemle donatıp ceza kesilmesi için ayar yaptığı doğru mudur?

10. Ortalama trafik cezasının 189 TL olduğu ülkemizde iki yıl içinde yalnızca yatırım parasını çıkarmak için mi bu kadar yoğun bir ceza kesimi uygulanmaktadır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.