Türkiye’de her yıl Giresun nüfusu kadar çocuğun okulu bıraktığı yada bıraktırılmak zorunda kaldığı belirtildi.
Kız çocuklarının okuması yönünde bir çok çalışma yapan Hayatboyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği (HEGEM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rahman Çakır, 2012 yılında müracaat ettikleri ve 2015 yılında başladıkları ‘Giresun Kızlarını Kazanıyor’ projenin ayrıntılarını paylaştı.
Kız çocuklarının okuması için yaptığımız programlarla Giresun’da bir ilki başarmaya gayret ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Rahman Çakır, “Türkiye’de 774 proje müracaatı yapıldı. Bunlardan 46 tanesi sözleşme hakkı elde etti. Bu 46 projeden ise 4 tanesi Giresun’dan sözleşme hakkını elde etti. Biz projemizde kız ve erkek çocukları ele alarak araştırmalar yaptık. Bu bağlamda Türkiye’de yılda Giresun’un nüfusu kadar kız çocuğumuzun, erkek çocuğumuzun liseyi okurken okulu bırakıyor. Yani 400 bin çocuğun liseyi bıraktığı ortaya çıktı. Bunlardan çoğunluğu ise kız çocuklarında. Tabi devletimizde ‘Kız çocuklarının okulu terk etmesini yada bırakmasını nasıl önleriz?’ diye. Buna karşı önlem almak istiyor. Biz 2012’de bir proje yazmıştık ve bu projemiz 2015 yılında işleme başlamış oldu. Proje kapsamında en azından bulunduğumuz ilde nasıl bir çalışma yaparız demiştik sonucunda ise ‘Giresun kızlarını kazanıyor’ projesi ortaya çıkmıştı” ifadelerini kullandı.
“2015 yılında başladığımız proje kapsamında Türkiye’de ilklerden birini yaparak ‘akademik takviye’ kursları verdik” diyen Rahman Çakır, “Akademik takviye kursları ile üniversitede öğretim görevliliği yapan hocalarımız geldiler liselerde ders verdiler. ‘Çocuklar okullarında kalsın, ayrılmasın’ diye. Yine bir başka projemiz ise bu bağlamda ‘yaşam koçluğu’ bu uygulama Türkiye’de çok yeni değil fakat bu konuda da biz bir şeyleri ilk defa yaptık. Üniversite’de okuyan öğrencilerimiz koçluk eğitimine aldık ve bunlar koçluk sertifikası aldılar. Bu bağlamda ise rehber öğretmenlerimiz eşliğinde her bir koça 10 tane kızımız verilerek birebir onlara yaşam koçluğu yaptılar. Buda kızlarımızın okullarına devam etmeleri, bırakmamaları gibi farklı konularda destek oldular” şeklinde konuştu.
Kızların okumasına dikkat çekmek için son olarak bir kamu spotu hazırladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Rahman Çakır, “Giresun’da ilk defa biz RTÜK kuralarına göre kısa filmi yaptık ve geçenlerde Ankara’ya giderek RTÜK ile görüştüm. Çok sağ olsunlar olumlu karşıladılar. Kendi aralarında değerlendirip RTÜK’ün havuzuna atılacak oradan da ulusal bir televizyon alıp yayınlayacak” ifadelerini kullandı.