Fransa’da, okullarda abaya giyilmesinin yasaklanması ardından Müslüman kız öğrenciler dışlanmayla karşı karşıya kalıyor.
Fransa’da Abaya Yasağı: Müslüman Öğrenciler İtirazlarını Sürdürüyor
Fransa’nın, geçen hafta okullarda abaya giyimini yasaklaması ardından Müslüman kız öğrenciler okullara alınmamaya başladı.
Fransa Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklamada, geçen hafta 298 öğrenci okula abaya giyerek geldiğini ve bu öğrencilerin okullara alınmadığı bildirildi. Ardından öğrenciler, farklı kıyafetler giyerek okula gelmeyi kabul etti.
Ancak, çoğunluğu 15 yaş ve üzeri 67 öğrenci, abaya yasağına uymayı reddetti. Bakanlık, bu öğrencilerin aileleriyle iletişime geçileceğini açıkladı. Eğer öğrenciler yasağı reddetmeye devam ederlerse dışlanmayla karşı karşıya kalacaklar.
Fransız Hükümeti açıklamasında, verilerin, yasağa uyulduğunun bir işareti olduğunu belirtti.
Ancak bazı Müslüman gruplar, yasağa karşı hukuki itirazlarda bulunuyor. Ağustos ayının sonunda eğitim bakanı, yeni öğretim yılının başlangıcında Fransa’daki devlet okullarında bazı Müslüman kadınların giydiği bol ve uzun elbiseleri öğrencilerin giymesinin yasaklanacağını açıklamıştı.
Fransa, yasaları gereği devlet okulları ve hükümet binalarında dini sembollerin ve giysilerin kullanımını sıkı bir şekilde yasaklıyor. Bu bağlamda, başörtüsü takmak devlet okullarında 2004 yılından bu yana yasaklanmış durumda.
Abaya giyilmesi yasağı, Fransız okullarında aylarca süren tartışmaların ardından geldi. Bu giyim tarzının artan şekilde tercih edilmesi, ülkede siyasi ayrılığa neden oldu. Sağcı partiler yasak için baskı yaparken, sol partiler Müslüman kadın ve kızların hakları konusunda endişelerini dile getiriyor.