FINDIKGÜNCELKÖŞE YAZILARIManşetSON DAKİKA

Cahit Akdoğan Yazdı: Arsa Konusuna Bir Başka Bakış

Üniversitesi’nin talip olduğu Fiskobirlik’e ait 7.4 dönümlük arazinin satış haberi gündemimize bomba gibi düşmüştü.
Satışla ilgili milletvekilleri şu an için sessizliklerini korurken ; AK Parti, MHP, İyi Parti, Anahtar Parti ve Saadet Partisi tarafından üniversiteye destek açıklamaları yapıldı.
Bu arada, bahse konu olan arsayı çoğunluğunu doktorların oluşturduğu, içinde sürpriz isimlerinde bulunduğu bir kooperatifin aldığı yüksek sesle dinlendirilmesine rağmen, taraflar ve ilgililerce açıklama yapılmayıp, bu satış konusu her nedense kamuoyundan sır gibi saklanıyor.
Kamuoyunu bu kadar meşgul eden arsa konusununum satış serüvenin gerçek hikayesi nedir?
İlk olarak 2012 yılında Yılmaz Can’ın Rektör Vekilliği döneminde FİSKOBİRLİK’e ait 55 dönüm arazinin Üniversite Gelişim Alanı olarak işaretlenmesi için Giresun Belediyesi’ne müracaatta bulunulur.
Kerim Aksu başkanlığındaki belediye meclisi, Üniversitenin önerisini oy birliği ile kabul eder.
Yılmaz Can aynı yıl görevden ayrılır. Can’dan sonra üniversiteye rektör olarak atanan Aygün Attar ve Cevdet Coşkun dönemlerinde söz konusu arsanın satın alınması ile ilgili hiçbir girişimde bulunulmaz.
Yılmaz Can 2019 yılında tekrar Rektörlüğe atanınca, adı geçen yerin üniversiteye kazandırılması için harekete geçer.
Rektör Can, bu yerin üniversiteye kazandırılması için, dönemin Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ve Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ile birçok kez bir araya gelir.
Bu toplantılara zaman zaman Giresun Valisi, AK Parti Giresun Milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı Mete Bahadır Yılmaz da katılır.
Rektör Can, Fiskobirlik’in 7.4 dönümlük arsasının Üniversiteye verilmesi karşılığında Milli Emlak’ın da onayı ile; Debboydaki 13 dönümlük yer, sahil tesislerinin bulunduğu 5 dönümlük yer ve atış poligonu yanındaki 5.5 dönümlük yeri takas için teklif eder.
O tarihlerde Fiskobirlik Entegre Tesislerinin Sakarya’ya taşınması konusu da kamuoyunda dillendirilmişti.
Entegre Tesislerinin Bulancak Organize Sanayi Bölgesinde tahsis edilecek arsaya taşınması fikrinin de Rektör Can’dan çıktığı belirtilmektedir.
Bu noktada Başkan Bayraktar ise, Bulancak’a yapacağı yatırım için arsa takasını yeterli bulmayarak üniversiteden nakit parada talep eder.
Fiskobirlik’in üniversitenin teklif ettiği arazilerin yanı sıra nakit para istemesine çözüm olarak TMO’nun fındık alım yetkisinin Fiskobirlik’e devredilmesi dahi gündeme gelir.
Konunun çözümü için araya eski bakan Nurettin Canikli’ninde girmesine rağmen bir sonuç elde edilemez.
Adı geçen arazinin 10 yılda kamulaştırılması yapılamadığı için üniversitenin tazminat ödememesi açısından 2022 yılında son bir işlemle Giresun Belediyesi Meclisi tarafından Fiskobirliğin Yönetim Kampüs alanı olarak işaretlenir.
Görüşmeler devam ederken, Rektör Can ile Belediye Başkanı Şenlikoğlu’nun arası bir konudan dolayı nedense limoni olur. Ve süreç yavaşlar.
Rektör Can, yeni belediye başkanı seçilen Fuat Köse ve CHP Milletvekili Elvan Işık Gezmiş ile bizzat görüşerek konu ile ilgili kendilerini aydınlatır.
Başkan Köse bu konuda olumlu yaklaşım sergileyince , Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile konunun ayrıntıları görüşülmeye başlanır. Rektör Can bu görüşmelerden umutlu olarak ayrılır.
Konunun çözümü için Rektör Can, son dört yılda birçok kez başta AK Parti Giresun Milletvekilleri, Vali, eski Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, şimdiki Belediye Başkanı Fuat Köse, AK Parti İl Başkanı Mete Bahadır Yılmaz, Sakarya Milletvekili olan Başkan Bayraktarla sık sık buluşur…
Hatta rektör Can’ın rektörlük bahçesinde katılımcıların onuruna düzenlediği mangal partisinde bir araya gelinir.
Başkan Bayraktar, konuyla ilgili olarak Rektörlükte yapılan son toplantıda arsa konusunda ılımlı tavır sergiler.
Gelişmeler böyle olumlu seyrederken, nasıl olduysa birdenbire Fiskobirlik’in ön tarafta yola bitişik olan 7.4 dönümlük arsasının satış haberi gündeme bomba gibi düşer.
Satış haberini duyan rektör Can beyninden vurulmuşa döner ve bir süre sonra basın açıklaması yapar.
Belediye Meclisimde geçen hafta yaptığı toplantıda, Üniversitenin söz konusu alanın Giresun Üniversitesi Gelişim Sahası içerisine alınma talebini reddeder.
Başkan Köse, Fiskobirlik ne zaman ikinci OSB’de tesis kurar ilk fındığı kırarsa, işte o zaman konu bize gelirse oturur karar alırız. Şu anda Fiskobirlik’in yerine dokundurmam. şeklinde Belediye meclisinde konuşma yapar.
Gelişmeler bu yönde olsa da, bahse konu arsanın imara açılıp açılmayacağı gizemini korumaktadır.
Yaptığım araştırma sonucunda arsa olayının perde arkasını anlattım.
Yapılan toplantılarda zaman zaman gerginliklerde yaşanır.
Bazı toplantılarda sarf edilen sözler ve karşılıklı diyalogların birçoğundan haberdarım.
Yayınlanması halinde toplantıda tartışanların sıkıntıya düşeceği kanaati ile ve şu an için çözüme katkısı olmayacağını düşündüğümden yayımlamayı şimdilik uygun bulmuyorum.
Yazımda belirten hususlarda, taraflardan gelecek açıklamalar, noktası virgülüne dokunulmadan yayımlanacaktır.
Bundan sonra neler olabilir?
Rektör Can konuyu yargıya götüreceğini açıklamıştır.
Bu konuda “Yalnız Kurt” gibi cansiperane mücadele veren Rektör Can, Üniversite ve Giresun menfaati için birçok etkili ve yetkili ismi karşısına alma pahasına mücadelesini hukuki yollardan sürdürme kararlılığındadır.
Son söz; Rektör Can’ın bunca gayreti şimdilik boşa gitmiş gözükse de süreç henüz sonlanmış değil. İnşallah Rektörün bu gayreti zaferle sonuçlanır. Kazanan Üniversite ve Giresun olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.