Giresun Üniversitesi’nde önemli bir görev değişimi yaşanıyor.
Üniversitenin mevcut Genel Sekreteri bu ayın sonunda yaş haddinden emekliye ayrılıyor.
Bu durum, üniversitenin en önemli idari makamlarından biri için ciddi bir hareketliliği de beraberinde getirdi.
Edinilen bilgilere göre Genel Sekreterlik koltuğu için yaklaşık 15’e yakın isim talipli.
Bu adayların bir kısmı üniversitenin kendi akademik ve idari kadrosundan, bir kısmı ise üniversite dışından ve hatta il dışından.
Kulislerde konuşulanlara göre adayların birçoğu destek arayışına girmiş durumda.
Rektör başta olmak üzere bazı siyasi çevrelere, YÖK’teki isimlere ve bazı bakanlara ulaştıkları ifade ediliyor.
Hatta bazı adayların Sayın Cumhurbaşkanımıza veya yakın çevresine ulaşma girişiminin olduğu edinilen bilgiler arasında.
Şu anki değerlendirmelere göre üniversite içinden üç, üniversite dışından ise iki adayın şansı biraz daha yüksek görünüyor.
Ancak süreç netleşmiş değil. Eğer kısa sürede bir atama yapılmazsa Genel Sekreterlik görevinin bir süre vekâleten yürütülmesi de ihtimaller arasında.
Peki genel sekreterlik neden bu kadar önemli?
Çünkü üniversitenin idari düzeni büyük ölçüde bu makam üzerinden yürür.
Harcamaların düzenli yapılması, gelirlerin doğru kullanılması, gereksiz masrafların önlenmesi gibi pek çok konuda genel sekreterin önemli sorumlulukları vardır.
Ama mesele sadece para ve evrak işi değildir.
Bir genel sekreterin dürüst, güvenilir ve mütevazı olması gerekir.
Bunun yanında insanlarla iletişimi güçlü olmalı, sorunlara çözüm bulabilmeli, düzenli çalışmalı ve kurum içindeki dengeleri iyi okuyabilen bir yönetici olması da büyük önem taşır.
Ayrıca rektör, yönetim kadrosu ve akademik personel ile uyum içinde olmalıdır.
Kısacası genel sekreterlik, sadece bir makam değil; üniversitenin idari omurgası sayılabilecek bir görevdir.
Bu nedenle yapılacak tercih, yalnızca bir kişinin göreve gelmesi anlamına gelmez. Aynı zamanda üniversitenin yönetim kalitesini ve kurumsal düzenini de doğrudan etkiler.
Akademik çevreler ve kamuoyunda ise ortak kanaat, üniversite rektörü Yılmaz Can’ın liyakatı ön planda tutarak genel sekreterlik görevine isabetli bir isim atacağı yönünde.
Önümüzdeki günlerde Giresun Üniversitesi’nde bu önemli koltuğa kimin oturacağı merakla bekleniyor.
Üniversitenin geleceği açısından en doğru ve liyakatli ismin tercih edilmesi ise herkesin ortak beklentisi.
Cahit Akdoğan Yazdı; Giresun Üniversitesi Genel Sekreter Yarışı
0
34

34
