Uncategorized

18 MART

18 MART


96 yil önce, Tarihin en büyük siper savasi baslarken 19. Tümen komutani Mustafa Kemal Mehmetçige süngü taktirip; “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” Dedi.  Ve Yaklasik 250.000 sehit verildi, vatan topragi verilmedi. Birlesik emperyalist güçler daha fazla zayiat vererek, bozguna ugrayip arkalarina bakmadan kaçip, çekip gittiler. Çanakkale yakin dünya tarihinin en önemli savaslarindan biri olarak tarihe geçti. Emperyalist Avrupa’nin Istanbul’a ulasma sevdasini geçici olarak önledi. “Çanakkale geçilmez” ana basliginda tarihe Sanli bir destan sayfasi eklendi.


“Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur”, düsüncesiyle emperyalist güç birligi donanmalari 3 Kasim 1914 yilinda Çanakkale bogazi açiklarina demirlediler. Kiyasiya Deniz savasi 18 Mart 1915’e kadar sürdü. Egemen güçler emellerine denizden ulasamayacaklarini anlayinca Kara Savasi baslatmak için 25 Nisan 1915’te alaca karanlikta Gelibolu yarimadasina, “toplama askerlerini” çikardilar. 9 Ocak 1916 yilina dek sürecek mesafesi dokuz on metre olan siper savaslari böylece baslamis oldu.  Vatan evladi, Kadini erkegi siperlerde yan yana isgal kuvvetleri ile çarpisti, Sonu zafer olan…


“18 Mart Çanakkale Zaferi” Anadolu’ya “ Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize baska kuvvetler ve baska komutanlar geçebilir.” Diyen Büyük Kurtariciyi armagan etti. Emperyalist paylasimcilarin Izmir’de denize dökülmesiyle biten Kutsal savasin, habercisidir “18 Mart Çanakkale zaferi”…


140 yil önce, 18 Mart 1871’de “Yasasin Komün” naralariyla sabahin kör saatinde sallandi Paris. Bu kez geçmiste benzeri olmayan bir isyana, Isçi ve halk ayaklanmasina taniklik edecekti. 18 Mart dünyanin ilk “Isçi Devleti’nin” mesalesinin yakildigi gün olarak tarihe geçti. 72 gün sürdü “Paris komünü”, özgürlügün kelepçelendigi,  kiyim ve katliamin kol gezdigi bir karsi devrimi yaratarak sona erdirildi.


Komün devrim konseyi Paris’te memurundan masasina her seye el koyarken dünya hos görmez endisesiyle Merkez Bankasina dokunmadi. Milyarlarca frank, komünü yikacak ordunun kurulmasina harcandi. Versay’da toplanan burjuvalarin bu paralarla hazirlattigi ordu, 130 binlik donanimli askerle 21 Mayista Paris’i kusatti. Komüncüler askerlikten bir haber, silah ve cephanesi yetersiz, isçi ve siradan halktan kirk binlik bir güce sahipti. Burjuvalarin kiralik askerleri Paris’e girmeye baslayinca isçi sinifi sokak sokak barikatlar kurarak direndi. Komünarlar olaganüstü bir cesaretle 28 Mayisa kadar çarpistilar. Kurulan barikatlarin arkasinda kadin, erkek, çoluk çocuk savasarak “Isçi Paris’i” savundular. Son barikat sekizinci günün sonunda düstü ve bu muhtesem direnis tarihe” Kanli Hafta” adiyla islendi.


Barikatlarda binlerce insan can verdi. Ele geçirilen 17.000 direnisçi burjuvalar tarafindan kursuna dizdirildi. Öyle ki; tek tek idamlarla zaman kaybetmemek için mitralyözler kuruldu. Komüncüler gruplar halinde tarandi. Burjuva ordusu katliamin en inanilmazini yaparak, Paris meydanlarini, cadde ve sokaklarini cesetten örtüyle kapladi.  Paris’i ikiye bölen nehir kan kizil akti günlerce. 43.000 komünar esir teshir edildikten sonra mahzenlere, zindanlara kapatildi. Sözde yargilama ve infazlar 1874 yilina dek sürdürüldü.


“Paris komünü” sonuçta nüfusa kayitli 90.000 insanin yok oldugu, vatandaslarin ve komünarlarin hunharca katledildigi, ortalikta dur duraksiz idamlarin yapildigi bir dönem yasatti Paris’e. 18 Mart’ta baslayip, 27 Mayis 1871’de direnen, komün destekçisi elli kadar rahibin öldürülmesiyle son barikatta düsünce, tarihte kurulan ilk isçi devleti “Paris Komünü” tarihe karisti.


Tarih baba, Her 18 Mart geldiginde siperlerde ve barikatlarda verilen o altin yürekli direnisi hatirlatir bize;  18 Mart’lardan biri, küllerinden dogacak bir devleti mustulamis, digerinin ise üstü küllenmis…


 


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.