Her dört gençten birinin issiz gezdigi Türkiye de issizlere bir müjde geldi. Türkiye Is Kurumu nun yürüttügü genç istihdamin desteklenmesi projesi çerçevesinde 15 bin genç issize mesleki egitim verilecek. Gençlerin is sahibi olmasini hedefleyen projeye Avrupa Birligi 21 milyon Euro hibe verdi. 43 ilde yürütülecek proje kapsaminda kursiyerler günlük 8 Euro harçlik alacak. Projeye müracaatlar 14 Eylül 2009 da sona eriyor. Projeye basvuracaklarin 18-29 yas araliginda ve Iskur a kayitli olmasi gerekiyor.
Projenin detaylarini CIHAN HABER AJANSI na açiklayan Türkiye Is Kurumu Genel Müdür Yardimcisi Mehmet Ali Özkan, Nisan ayinda issizlik rakaminin 14,9 a geriledigini burada önemli olanin genç issizlik oldugunu belirtti. Genç issizligin yüzde 26,5 seviyesinde bulundugunu kaydeden Özkan, her 4 gençten birinin issiz konumda oldugunu ifade etti. Gençleri is gücüne katilmasini saglamak için Çalisma Bakanligi ve Iskur olarak birçok faaliyet yürüttüklerinin altini çizdi. AB fonlariyla desteklenecek yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Özkan, 43 ilde yürütülecek projeye 23 milyon Euroluk kaynak ayrildigini aktardi. 21 milyon Euroluk kisminin hibe programi olacagini belirten Özkan in verdigi bilgiye göre buradan kar amaci gütmeyen meslek okullari, ticaret sanayi odalari, vakiflar, belediyeler, sendikalar proje üreterek yararlanacak. Kuruluslarin teklif edecegi projelerin alt siniri 100 bin Euro üst siniri 400 bin Euro olacak. Proje üretecek kuruluslarin il istihdam ve mesleki egitim kurullarinin belirledigi is gücü raporlarini incelemesi gerekiyor. Projeyi yapacak kurulusun ortak bulmak zorunda oldugunun altini çizen Özkan, “Projenin yürütülecegi illerle is gücü piyasasinin ihtiyacini bilmeleri gerekiyor. Proje uygulandiktan sonra ortaya çikan nitelikli gencin istihdama katilmasini saglamak istiyoruz. Bunun için istihdam uzantili projeler desteklenecek. Ilde o is gücüne ihtiyaç yoksa o projeyi desteklemiyoruz. Isverenlerin taleplerini dikkate alarak bu alanda mesleki egitim vermeleri gerekiyor.” diye konustu. Örnegin proje kapsamindaki Hatay da gemi insasina yönelik eleman yetistiren kuruluslara destek verilecek.
Su anda Aktif Istihdam Tedbirleri Projesi kapsaminda 16 milyon Euroluk hibe programinin devam ettigini belirten Özkan, burada 12 bin gencin egitimlerden yararlandigini vurguladi. Su anki kaynagin 21 milyon Euro oldugunu ifade eden Özkan, 15 binden fazla gencin bu projeyle mesleki egitimden geçecegini aktardi. Özkan, “Bu egitime giren gençler belli ücret alacaklar. Uygulanan projelerde kursiyerlere günlük 8 Euro ödeme yapiliyor. Yeni projede de bu civarlarda bir ödeme olacak.” ifadelerini kullandi.
KRIZ SONRASININ ISGÜNÜ YETISTIRIYORUZ
Geçen yil 32 bin kisinin mesleki egitimden geçtigini ifade eden Özkan, bu sene itibariyle baslangiçta hedefin 100 bin oldugunu ancak daha sonra bu rakamin arttigini vurguladi. Su an itibariyle 70 bin kisiye mesleki egitimin devam ettigini söyleyen Özkan, “Yilsonuna kadar ciddi rakama ulasacagiz. Kriz ortaminda yapilacak en önemli sey bu. Çünkü kriz sonrasinda ihtiyaç olacak nitelikli is gücünü yetistiriyoruz. Kriz olsa da isgücü piyasasinda isverenler mutlaka belli nitelikli elemanlari ariyorlar. Projeyle onlarin aradiklari nitelikte insanlar yetistirmeye çalisiyoruz. Istihdam garantisi olmayan kurslarda egitilenlerin yüzde 30 nun is buldugunu gördük.” seklinde konustu.
PROJENIN UYGULANACAGI 43 IL
Agri, Kars, Igdir, Ardahan, Van, Mus, Bitlis, Hakkâri, Mardin, Batman, Sirnak, Siirt, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Sanliurfa, Diyarbakir, Gaziantep, Adiyaman, Kilis, Kayseri, Sivas, Yozgat, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Artvin, Gümüshane, Malatya, Elazig, Bingöl, Tunceli, Kastamonu, Çankiri, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Hatay, Kahramanmaras, Osmaniye.