Çullara silkenen dutlar, pekmez yapmak için hazir hale getiriliyorlar. Pekmez yaparken rastladigimiz Senem Saraç ve Fatma Uzun kardesler, özellikle dut pekmezini çok sevdiklerini belirterek, dut pekmezinin yapilisiyla ilgili sitemize yaptiklari tarifte: “ Önce çullara dutu silkeleyip aliyoruz. Daha sonra dutlari güzelce seçiyoruz. Olmamis , pas vurmus dutlari atiyoruz. Içine düsmüs böcekleri de seçtikten sonra, dutlari güzelce eziyoruz. Ezilen dutlari süzüyoruz. Süzdükten sonra biraz da su ilave ederek tavayi ocagin üzerine koyuyoruz ve altini yakmaya basliyoruz. 3-4 saat içerisinde pekmez agda atmaya basliyor. Bu pekmezin pismeye yakin oldugunu gösteriyor. Pekmezin koyulugu tam kilamina geldigi zaman tavayi asagi aliyoruz. Böylece pekmez pisirme islemi tamamlanmis oluyor.”
Giresun Gelenegi Dut Pekmezi
0
160
160