EĞİTİM

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AHISKALI TÜRKLERİ KONUŞTU

Giresun Üniversitesi (GRÜ) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Ahıskalı Türklerin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu Giresun’da başladı.

GRÜ Güre Yerleşkesi’nde iki gün devam edecek, 6 ülkeden akademisyenlerin katıldığı sempozyum, Ahıska Türklerinin yaşamlarına dair kesitlerin yer aldığı resim sergisinin gezilmesiyle başladı.

Giresun Valisi Hasan Karahan, açılış konuşmasında, Ahıska Türklerinin dramını çeşitli yönleriyle duyduklarını, dinlediklerini ve gördüklerini anlattı.

Ahıska Türkleri için vatanın ve gurbetin zor olduğunu ifade eden Giresun Valisi Hasan Karahan, şöyle konuştu: “Sorunları var ama inşallah günden güne çözülecek. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu konuda gerçekten ciddi desteğiyle bu işin arkasında ve takipçisi. Türkiye’nin güçlenmesi, gelişmesi diğer Türk toplulukları için bir umuttur, bir güçtür. El birliği ile yaralarımızı saracağız. Tabi ki usulünce, kırmadan, dökmeden, başkalarını belki mağdur etmeden, daha yeni acılara yol açmadan kendi acılarımızı, kendi yaralarımızı saracağız. Bu konuda tecrübeliyiz, sabırlıyız. İnanıyorum ki bu şehitlerin şehadetiyle, Cenab-ı Allah’ın da desteğiyle bu meseleleri çözeceğiz. En azından meselelerimiz olduğunu, Ahıska Türklerinin dertlerinin Türkiye Türklerinin de dertleri olduğunu bu sempozyum tüm dünyaya duyuruyor.” dedi.

GRÜ Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar ise çok önemli bilimsel bir toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını belirtti.

Çok acılı bir Türk tarihinin karanlık sayfalarının aydınlatılacağı bir sempozyum gerçekleştirildiğini vurgulayan Prf. Dr. Aygün Attar, şöyle dedi: “Ahıska Türkleri karşılaşmış oldukları ciddi sorunlar ve haksızlıklar nedeniyle bir yüzyılda 4 kere yerlerinden, yurtlarından koparılmanın vermiş olduğu travma neticesinde zaman zaman kendilerini yalnız ve unutulmuş hissetmektedir. Belirtmek isterim ki Giresun Üniversitesi Karadeniz coğrafyasında varlık gösteren ve dünyanın çok kudretli bir Osmanlı devletinin mirasını onurla devam ettiren Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu konularda göstermiş olduğu hassasiyeti bilimsel araç olarak sizlere sunan bir üniversitedir. Dolayısıyla kıymetli Ahıska Türkleri, kesinlikle yalnız değilsiniz.” dedi.

Ahıska Türklerinin sorunlarının akademik bir zeminde işlenmesine ve dertlerine çare aranmasına vesile oldukları için mutlu olduklarını anlatan GRU Rektörü Prf. Dr. Aygün Attar, “Bu konu sadece tarihçilerin konusu değildir. Uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk uzmanları, göç araştırmacıları, demografi araştırmacıları, istatistikçiler bu konuda çalışmalıdırlar. Her zaman popüler ve revaçta olmasa da konu artık güncel bir hukuk meselesi haline getirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Attar, Türkiye’de bulunan Ahıskalılar için en azından tarihi yurtlarına yakın bölgelerde yaşamalarına ilişkin çalışmalar yapılabileceğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Rüstem Mürseloğlu’na ait “Garibim Gurbetlerde” belgeseli izlendi.

Daha sonra Rektör Prf. Dr. Aygün Attar’ın başkanlığında gerçekleştirilen sempozyumun ilk oturumunda, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Rashad Shamilov, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar ve sürgün tanığı Molla Yusuf Besetov konuşma yaptı. –

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.