Giresun’un yetiştirdiği en büyük sanatçılardan biri olan Kemençe’nin yaşayan efsanesi Katip Şadi ile Gurbetçi Giresun Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve TRT Giresun Temsilcisi Ethem Bakar bir söyleşi gerçekleştirdi. Katip Şadi bu söyleşide geçmiş gelecek ve hayatı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Gurbetçi Giresun Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ethem Bakar, Kemençenin Yaşayan Efsanesi Katip Şadi ile bir söyleşi gerçekleştirdi. İşte O Söyleşi;
Ethem Bakar; Katip Şadi…Baba Nasılsın nasıl gidiyor yaşamın….
Katip Şadi; Önce hoş geldin sefa geldin, şükürler olsun iyilik nefes alıyoruz, yaşıyoruz, ondan sonrası benim için çokta önemli değil.
E.B.; Katip baba nasıl geçiniyorsun bir emekli maaşı yada gelirin var mı? Yaptığın müzik yada Türkü sözlerinden telif hakkı alıyor musun?
K.Ş.; Ben yıllarca düğün dernek çaldım söyledim ve günlük kazandım yedim, şimdi de hala dim dik ayaktayım gözlerim kapanana kadar bu böyle devam edecek. O telif falan ben anlamam, benim Türkülerimle para kazanan çok zanaatkar var onlar bana Allah razı olsun dese yeter ben onlardan başka bir şey beklemem, yaş kemale erince başka şeyleri düşünemiyorsun. Türküleri çaldım söyledim belki onları kayıt ettirip adıma kayıt altına alsaydım çok param olurdu ama şimdi onlar hepsi Katip Şadi’nin dünyaya bıraktığı eserler oldu.
E.B.; Katip baba biraz dertli gördüm seni, sen bu Türküleri kullanan sanatçılardan mı? dertlisin.
K.Ş.; Şimdi ben sana benim Türkülerimle sanatçı olan ama hiç bir ortam da Katip Şadi’yi anmayan insanları saymaya kalksam senin kameran yetmez en iyisi ben onları Allaha havale edeyim, ben sadece şununla avunurum, bari biraz ekmek yesinler beni söylemelerine gerek yok.
E.B; Katip baba senin söyleminle (Gayda) Müzikler inle hala ekmek yemeye devam edenler sana teşekkür mahiyetinde de olsa gelip bir ihtiyacın olup olmadığını sormuyor mu? bunu mu anlayalım.
K.Ş.; Şimdi en dertli olduğum konu bu ekmek ye kardeşim tamam ama bu gaydanın sahibi yaşıyor bari yaşarken gel de ne halda ne yapıyor bir dinle bakalım. benim bir Türkü sözüm var en iyi o anlatır (Guk guk ne bağırıyon da başım üstünde dalda soruyon mu sen beni ne haldayım ne halda) tada bişey diyeyim mi.
E.B.; Katip baba seni yeniden ne zaman sahnede görecek hayranların, sen yeni Türkü yeni Kaset yapacak mısın?
K.Ş.; Katip Şadi hep sahnede bana göre hayat zaten sahne bak geldin birlikte senle konuştuk benim sahnem yaşadığım her gün, Kemençeyi elime aldığım her yer artık sahne ben çocuk değilim ki, 80 yaşına geldik, zanaatkar her gün üretmek zorunda üretmedi ise demek ki teneşürdesin (Teneşir) yeni bir kaç türküm var sizinde mensubu olduğunuz Almanya’da Karadeniz Giresunlular Bw Derneği beni yıllar sonra Almany’ya davet etti. Sağlığım el verirse oraya katılacağım, Avrupa’da çok güzel bir veda olacak kısmet olursa Almanya’da ilk büyük veda mı gerçekleştireceğim, sonrası Allah ömür verirse Giresun’da, Görele’de ve İstanbul’da birer veda olabilir ama yukarıda da söyledim bu fiilen veda olur ama sanatçı hep sahnededir sahneden indin mi kara toprak ben bunu bilirim.
E .B.;Katip baba Türkülerini senin deyiminle gaydalarını (Müzikler) kullananlara buradan bişeyler söylemek ister misin?
K.Ş.; Yahu ben şimdi ne diyeyim, Ethem Bakar sen şunu yaz bizim Türkü, Gaydaları kullananlar bu işten para kazanıp çoluk çocuklarını bakarken habu Türki yazandan Allah razı olsun, habu gaydayı yapandan Allah razı olsun bari desinler ben tada bir şey istemem. Vakti olan gelsin bak sen beni Görele’de geldin buldun bizim ekmekleri yiyenlerde gelsin bulsun, helallaşsın soluk alırken.
E.B.; Katip baba bu söyleşi için sana çok teşekkür ederim inşallah 28 Şubat 2015 günü Almanya’da birlikte oluruz, Allah sağlık ve ömür versin inşallah.
K.Ş.; Bende sana çok teşekkür ederim, beni hatırladın, bana zaman ayırdın. en önemlisi bu yaşta beni Almanya’ya götürmek için çaba harcadın, son sözüm sağlığım el verdiği müddetçe hem Almanya’da olacağım hemde beni seven dinleyen bana değer veren Katip Şadi sevenlerin karşısında olacağım.