FINDIKManşetSİYASET

Necati Tığlı; Fındık Üreticisi Artık Tahammül Sınırında

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Yaklaşan Fındık Sezonu AK Parti’nin Zorlu Sınavı Olacak

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındık, milyonlarca vatandaşımız için gelir kapısı olurken ülke ekonomisine verdiği katkı ile de devlet tarafından teşvik edilmesi, desteklenmesi gereken stratejik bir üründür.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “iktidarın, uyguladığı fındık stratejisi, üreticiyi korumak yerine uluslararası tekellere hizmet eden bir anlayıştan ibarettir. Bu yaklaşım ülke ekonomisine kayıp olarak işlenirken fındık üreticisine de hak ettiği kazancı getirememektedir” dedi.

Üreticinin nispeten hakkını aldığını düşündüğümüz yıllarda ülkemizin fındık ihracatında elde ettiği gelirin önemli bir şekilde artış gösterdiğinin altını çizen Necati Tığlı, “Ama iktidar başta olmak üzere, tüccarından, ihracatçısına kadar yıllar boyu herkes bunun tersini savunmuştur. Yani daima aynılar aynı yerde, ayrılar ayrı yerde olmuştur” açıklamasını yaptı.

Her geçen gün artan tarımsal girdi maliyetleri fındık üreticisini borçlanarak üretim yapmaya, zarar etmesine ya da üretimden vazgeçmesine neden olmaktadır.

Necati Tığlı, “Tarımsal girdi fiyatları artarken üretilen ürün fiyatlarının aynı oranda artmadığını her fırsatta söylüyoruz. Mesela 2021 yılı Mart ayı gübre fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 civarında arttığı görülüyor. Döviz her yükseldiğinde üretim girdileri de maliyetlerde yükseliyor. Buna rağmen, çiftçiye doğrudan bir destek yapılmıyor” dedi.

FINDIK ÜRETİCİSİ PARA KAZANAMIYOR

Karadeniz’de ki üreticiler için Fındığın başka bir alternatifi yoktur. Üreticilere verilen yetersiz miktardaki desteğin üretimi ve üreticiyi koruyan yeni Fındık Politikaları ile düzenlenmesi gerekmektedir. Üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki makas daraltılmalı ve üretici desteklenmelidir. Yapılan küçük ve dolaylı desteklerin artırılması, arazi mülkiyetinin esas alındığı destekler yerine üretimin esas alındığı modellere yönelinmesi ve yaşanılan bürokratik zorlukların kaldırılması gerektiğini ifade eden CHP’li Tığlı, “bunlar yapılmadığı için üretici sayısı günden güne azalmaktadır. Fındık fiyatları serbest piyasa koşulları yerine birkaç uluslararası firma tarafından belirlediği sürece dünyanın en büyük fındık üreten ülkesi olmaktan çıkıp bel ki de yakın bir gelecekte üretemez hale geleceğiz” dedi.

GÖSTERMELİK REKOLTE TAHMİNLERİ YAPILMASIN

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Ocak ayı başlar başlamaz, hasadın yapıldığı Ağustos ayına kadar her yerden bir rekolte tahmini yapılıyor. Yapılan tahminlerin neredeyse tamamı, fiyatın düşük olması için belli kesimlerce yüksek gösterilen tahminlerdir. Ölçüsüz rekolte açıklamalarını yapan kurumların çoğu tüccar ve ihracatçı birlikleri tarafından oluşturulan ya da finanse edilen yapılardır. Bunun da amacı kamuoyunu ve fındık üreticisini fındık fiyatının düşük tutulmasına razı etmeye çalışmaktır. Artık üreticinin söz sahibi olduğu bir sürecin inşa edilmesi gerekmektedir. Anlaşılan o ki AKP İktidarı, üreticinin fındığını zaten değerinde satamadığını kabul ediyor ve senin ürünün para etmiyor o sebeple ben iktidar olarak sana destek veriyorum diyor. Bunun yanında destekleme alımları için uygulanan sınırlamalar sebebiyle, yetersiz kalan taban fiyat uygulaması, daha da etkisiz hale getiriliyor ve üretici tüccarın belirlediği fiyata mecbur bırakılıyor” açıklamasını yaptı.

ÜRETİCİ 27 LİRA DEĞİL 35 LİRA BEKLİYOR
Son günlerde üreticinin 22 lira 50 kuruş olan fiyatın 27 liraya çıkarılmasını beklediği yönünde haberler, basında yer almaktadır. Fındık göstermelik desteklenecek bir ürün olmadığı gibi, destekleme meselesinin, üreticilerin kamuoyu önünde aciz gösterildiği bir sürece, katkı sağlayan yapısından da kurtarılması gerekmektedir. Yılardır Fındık için doğru düzgün destek vermeyen iktidarın bununla övünmesi ve bunu da bir marifet gibi anlatmasının komik olduğunu ifade eden Necati Tığlı, “Biz; Cumhuriyet Halk Partisi olarak, burada kaybedenin yalnızca üreticimiz olmadığını, üretici kaybettiği sürece, piyasanın da adım adım şirketlere teslim edileceğini ve bunun sonucunda da kaybedenin ülke olacağını hep söyledik. Bunların yaşanmaması, üreticinin yüzünün gülmesi ve zarar etmemesi için fındığa 35 Lira taban fiyat desteği sağlanmasını istiyoruz. İktidarın, ihtiyacın kadar ürünü pazara indir, fiyat artacak telkinleri komik olmaktan öteye gitmemektedir” vurgusunu yaptı.

FINDIK FİYATI DÜŞÜK OLMASINDAN MENFAATİNİZ Mİ VAR?

Necati Tığlı, Provokatif açıklamalarla fındık için istenen 27 liralık fiyatın olası gerekçelerini ise şöyle açıkladı: “ Herkes şunu çok iyi bilmelidir ki gerçek üreticimiz, emeğinin karşılığının yükselen girdi maliyetleri karşısında 27 Lira olmadığını çok iyi bilmektedir. Bu ifadeler olsa olsa, fındığa 24-25 Lira bandında fiyat verip, tarımsal desteklerle birlikte 27 Lira’ya çıkarttık demesinden sonra olsa olsa Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek, çaresiz duruma düşürülen fındık üreticinin suiistimal edilmesi için yapılan provakatif açıklamalardan başka bir şey değildir. Bölgemizin AKP Milletvekilleri tarafından oluşturulan, biz bölgenim Milletvekili olmadığımız için dahil edilmediğimiz, görüş ve önerilerimizin değerlendirilmediği Fındık Çalışma Grubu’nun Tarım Bakanı’na gidip fındık için üretici adına 27 Lira talep edip taktir toplayıp alkış alması için hazırlanan bir senaryonun ilk perdesi sahneleniyor. Devlet, birkaç fındık tekelinin isteği gibi rekolteyi yüksek gösterip, fiyatların düşük seyrine izin veriyorsa ora da devlet bitmiştir. Üretimi de üreticiyi de tekellerin kucağına atmıştır” dedi.

ALIMLARI TMO YERİNE FİSKOBİRLİK YAPSIN
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Ak Parti İktidarını, üreticinin kazanacağı bir süreci destekleyecek bir tutum almaya davet ederek 35 TL altında bir fiyatın, ülke ekonomisi, fındık üretimimiz ve çiftçimiz için katlanılamaz olacağını ifade etmek istiyorum. Gerek döviz kurunda meydana gelen artış, gerek fındığa dünya genelinde talep göz önünde bulundurularak bir taban fiyat duyurulmasını bekliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık üreticisini bu piyasa koşullarında koruyamamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO üzerinden değil Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) üzerinden destekleme alımı yapılması üzerinde çalışma yapmak ve bu çalışmayı da Cumhurbaşkanı’na sunmak zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.