FINDIKKÖŞE YAZILARIManşetSON DAKİKA

Cahit Akdoğan Yazdı; Fındık’ta Kuraklık Hasarı

FINDIKTA KURAKLIK HASARI TARSİM KAPSAMINA ALINAMAZ MI?

TARSİM, çiftçilerin tarımsal faaliyetleri süresince olası risk ve hasarlara karşı ürün ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür.
Fındık üreticimiz genellikle fındığın zirai dondan olumsuz etkilerine karşı Tarsim sigortası yaptırırlar.

Özellikle bu yıl beş yüz rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde zirai don olayı oldukça etkili olmuştur.
Fındığı zirai dondan hasar gören üreticilerden Tarsim sigortası yaptıranların zararları sigorta tarafından karşılanmış ve üretici mağdur olmamıştır.
Ayrıca, zirai dondan zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı sigortası olmayan fındık üreticilerinde destek çıkılmıştır.

Bu üreticilere yaptıkları harcamaların bedeli, fındık hasarları nispetinde ödenecektir.
Bu yıl havaların aşırı sıcak ve kurak gitmesinden dolayı fındık bölgelerinde, bahçelerinin birçoğunda deyim yerinde ise fındıklar dalda kuruyarak kavrulmuştur.
Özellikle; güneşe bakan, toprağı derin olmayan, killi topraklı ve bakımsız fındık bahçelerindeki fındıklarda neredeyse %80 oranında güneşten ve kuraklıktan olumsuz etkilenme hasarı vardır.
Fındığı aşırı sıcaktan olumsuz etkilenen üreticiler kara kara düşünmeye başladılar.
Çünkü;
TARSİM, güneş ve kuraklıktan etkilenen en önemli tarım ihraç ürünü fındığımızı maalesef sigorta kapsamına almamış!
Tarsim’in fındıkta, zirai don hasarını sigorta kapsamına alıpta, güneş ve aşırı kuraklık hasarını almaması büyük bir eksikliktir.
Tarım ve Orman Bakanlığı en kısa sürede bu eksikliği gidererek, kuraklıktan kaynaklanan hasar ve verim kaybının Tarsim sigortası kapsamına alınmasını sağlamalıdır.
Ayrıca Hükümet, Tarsim sigortası olmayıp ta zirai dondan zarar gören fındık üreticilerine de yardım yapma kararı almıştı.

Hükümetten, fındığı kuraklık ve güneşten zarar gören üreticiler için de böyle bir karar alması üreticilerin beklentisidir.

Özetle, fındıkta kuraklıktan kaynaklanan hasarlar ve verim kaybı Tarsim kapsamına alınmalı, mağdur olan fındık üreticileri nede masrafları oranında destek çıkılmalıdır.
Fındık yetişen illerdeki milletvekilleri, siyasi erk ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını bu konuda fındık üreticilerine sahip çıkmasını bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.