Daha önceki yazılarımda Giresun’umuzda ayıların arı kovanlarını parçaladığını ve büyükbaş hayvanları telef ettiğini, vatandaşın çalışmak için bahçesine gitmeye korktuğunu dile getirerek, yetkililerin önlem alması gerektiğini belirtmiştim.
Ayılar köylerde cirit atmaya devam ederken, domuzlarda vatandaşların tarlaya ekip diktikleri patates, sebze ve mısır fidelerini hallaç pamuğu gibi atarak zarar vermeye başladılar.
Çiftçi şaşkın ve çaresiz. Bizi bu iki zararlı hayvandan kim koruyacak diye söylenip duruyorlar.
Vatandaşın asıl endişesi ise, bahçelerde içini dolduran fındıklarının domuz ve ayılar tarafından talan edilmesi.
Özellikle domuz başta olmak üzere bu iki hayvanla nasıl baş edeceğiz diye şimdiden kara kara düşünmeye başladılar.
Kokarca ve fındık kurdu başta olmak üzere fındıkta ona yakın haşerelere karşı Tarım ve Orman Bakanlığı hummalı bir çalışma yürütüyor.
Fındığın en büyük düşmanlarından biri de bahçelerdeki olgunlaşmaya başlayan fındıkları yiyen sürü halindeki domuz ve ayılardır.
O halde fındığın baş düşmanı bu iki hayvan da mücadele kapsamına alınmalıdır.
Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar Tarım Müdürlükleri kendilerine bir domuz kuyruğu getiren çiftçiye beş domuz mermisi verirdi. Yani domuzla amansız mücadele yapılırdı.
Milli ürünümüz fındığı korumak, ilgili kuruluşların asli görevi olmalıdır.
Bu nedenle;
Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge ve Şube Müdürlükleri yazıda adı geçen iki yabani hayvanı kontrol altına alarak zararlarını önleme yoluna gitmelidir.
İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri fındık için oldukça zararlı bu iki hayvanla mücadele konusunda bir yöntem geliştirmeli, çiftçiyi çaresiz bırakmamalıdır.
Ziraat Odaları’da çiftçinin sebzesi, tarlası, bahçesi ve fındığına zarar veren hayvanlardan korunmak için projeler geliştirmelidir.
TARSİM’de, domuz ve ayının fındıkta oluşturduğu hasarları sigorta kapsamına almalıdır.
Vatandaşın can ve mal güvenliği devletin güvencesi altındadır.
O halde Devlet ve ilgili kurumlar gereğini yapmalıdır.
Cahit Akdoğan Yazdı; TMO Fındık Satış Kararı Yanlış
0
38

38