Giresun Valiliği Basın Halkla İlişkiler ve Bilgi İşlem Emekli Müdürü usta bürokrat Cahit Akdoğan yazdığı makale ve yaptığı haberler ile gazetecilere ders niteliğinde işlere imza atıyor.
Cahit Akdoğan bir birinden önemli Giresun ve ülke sorunlarına yaptığı yorumlar ile çözüm önerileri ve yol gösterici fikirler sunuyor.
Bu kapsamda yaptığı bu güzel işler ile artık gazetemizde bu değerli bürokrat ve fikir insanına yer vermeye karar verdi. Gurbetçi Giresun Gazetesi olarak kıymetli büyüğümüze gazetemize hoş geldiniz diyor ilk yazısını haber olarak siz değerli takipçilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Cahit Akdoğan Fındığı bekleyen akıbeti sizler için değerlendirdi;
Bu yıl Mart ve Nisan ayında meydana gelen zirai don olayı sebebiyle ülke genelinde 34 ilde fındık dahil 16 tür meyve olumsuz etkilendi.
İlimizde geçen hafta yapılan DOKAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısında müjdeli haberler bekleyen Giresunlular ve bölge halkı umduğunu bulamadılar.
Toplantı sonrası bazı bakanların ilimizde incelemelerde bulunarak açıklama yapmaları tek teselli kaynağımız oldu.
Bu süreçte alan bazlı destek ödemeleri çiftçilerin hesabına yatırıldı.
İki köyde fındık bahçelerinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olup, sigortası olmayan fındık üreticilerinin yaptıkları harcamaların bedelini hasarları nispetinde alacaklarını söylemesi yüreklere az da olsa su serpti.
Bakan Yumaklı’nın, kokarcaya karşı mücadele ile ilgili açıklamalarında fındık üreticileri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ürününü sigorta yaptıran üreticilerin azlığına değinen Bakan Yumaklı, bu konuda üreticilerden destek istedi.
Bakan Yumaklı’nın ziyaret ve incelemeleri sırasında iki kulis bilgisini de aktarmak istiyorum.
Birincisi; TMO Genel Müdürü’nün, TMO’nun fındık satışı yapmayacağı yönünde söylemi olmuş.
İkincisi ise; Bakana refakat eden bir grup, fındık fiyatlarının 250 lira seviyelerine çıkabileceği öngörüsünde bulunmuş.
Fındıkta zirai donun etkileri ile ilgili belirsizlik ise hala sürüyor. Ama bazı uzmanların görüşü, don hasarının yanında, fındıkta doğumunda az olduğu, dolayısıyla rekoltenin düşük olacağı yönünde. Fındık fiyatlarının ani yükselişi de bu teze bir delil olarak gösteriliyor.
Son olarak fındığını emanete bırakan üreticilerin paralarının piyasadan noksan ödendiği ile ilgili sosyal medya paylaşımlarının az da olsa gerçeği yansıttığı bilgisine ulaştım. Genel teamül ise, emanete bırakılan fındık tutarlılarının, günlük fındık fiyatları üzerinden ödenmesi yönünde.
Bu yıl fındığın az olacağı ve iyi bir fiyat beklenildiği öngörüsünde bulunan uzmanlar, mevcut ürünün korunması için bahçelere iyi bakılması önerisinde bulunuyorlar.
Üreticilerin fındıktaki zirai don hasarlarının belirlenmesinde TARSİM ile ilgili ilginç iddiaları ve bu iddialara Tarsim Giresun Bölge Müdürü’nün verdiği cevabı gelecek yazımızda ele alacağız.