AK Parti Giresun Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Cemal Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti hükûmetleri döneminde Giresun’a sanayi ve teknoloji alanında 412.5 milyon lira yatırım yapıldığını bildirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Giresun’da sürdürülebilir kalkınmanın desteklendiğini belirten Giresun Milletvekili Cemal Öztürk; ’İlimizde üretim, istihdam ve ihracatın artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üreten, elini taşın altına koyan insanımızın her zaman yanındayız. Amacımız, yatırımcılarımızı her anlamda destekleyerek, vatandaşlarımıza daha çok iş imkânı sağlamak, istihdam oranına büyük bir ivme kazandırmaktır. Bu anlayışla, son 18 yılda AK Parti hükümetlerince ilimize sanayi ve teknoloji alanında 412.5 milyon lira tutarında yatırım yapıldı’ dedi.
Giresun’da planlı sanayileşmenin desteklendiğini ifade eden Cemal Öztürk; ’İlimizde birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerinde toplam 3500 ile 4000 kişi arasında istihdam sağlanmaktadır. İkinci organize sanayi bölgesinin tüm parsellerinde, 2023 yılı sonu itibariyle yüzde yüz faaliyete geçilmesiyle birlikte, istihdamın 5000 kişi civarında olacağı öngörülmektedir. Bu kapsamda, 2023 sonu itibariyle birinci ve ikinci organize sanayi bölgelerinde toplam 7000 kişi civarında istihdam hedeflenmektedir. Bu projeler için 2002-2020 yılları arasında 192 milyon 96 bin 158 lira bakanlık kredisi kullandırılmıştır. Ayrıca, Giresun’un doğusunda da planlı sanayileşme ve istihdamın sağlanması için çalışmalar yürütülmekte olup, doğu bölgesinde üçüncü OSB’nin kurulması için gerekli başvurular Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılmıştır. Yer seçimi ve etüt çalışmaları devam eden bu bölgede OSB projesini hayata geçirdiğimizde, 10 bin civarında ilave istihdamın daha sağlanacağı öngörülmektedir. KOSGEB destekleriyle ise küçük ve orta boyutlu işletmelerimizin önü açılmıştır. Bu kapsamda ilimizde; 2003-2020 yılları arasında 2200 işletmemize 41.7 milyon lira destek, 3500 işletmemize ise 286.5 milyon lira kredi hacmi sağlandı. KOSGEB Hızlı Destek Programı kapsamında, Covid-19 salgını sebebiyle ilimizde gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş mikro işletmelerimize 30 bin liraya kadar, küçük işletmelerimize ise 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz destek sağlanmaktadır. Yine koronavirüs salgını nedeniyle ilimizde ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlarımıza tek seferde, iki ayrı grup halinde 5 bin lira ve 3 bin lira hibe desteği sağlanmıştır’ dedi.
Sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı hızlandırmak için DOKA, DOKAP, bilim ve teknoloji destekleriyle, Giresun’da birçok yatırımın yapıldığına dikkat çeken Cemal Öztürk; ’Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) aracılığıyla hayata geçirilen projelerle ilimizin ekonomik anlamda büyümesine katkı sağlanmıştır. Bu kapsamda, DOKA aracılığıyla ilimizde 146 projeye 33 milyon lira destek verilerek, 51 milyon lira yatırım hacmi sağlanmıştır. DOKAP aracılığıyla ise ilimizde 166 milyon lira bütçeli 52 projeye destek sağlanmıştır. Rekabetçi sektörler programı kapsamında ilimizde, fındık lisanslı depoculuk kurulması projesi hayata geçirilmiştir. Bilim ve teknoloji projeleri desteklenerek, 1 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve 1 adet Tasarım Merkezi kurulmuştur. Giresun 2. OSB’de yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerinde kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ilan edilen, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yerleşkesi ve hizmet binasının imar planları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış olup, önümüzdeki günlerde yapım işi ihalesine çıkılacaktır. Tüm bu yatırımlara baktığımızda, 2002-2020 yılları arasında sanayi ve teknoloji alanında ilimize 400 milyonun üzerinde yatırım yapıldığı görülmektedir. Bu yatırım ve desteklerin ilimize kazandırılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tüm Giresun halkı adına teşekkür ederim’ dedi.