SİYASET

CUMHURİYET HALK PARTİSİ DON ZARARI HAMLESİ

Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ve Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu Giresun, Ordu ve Trabzon’da yaşanan don olayından zarar gören çiftçiye ekonomik destek sağlanmasını öngören bir kanun teklifi verdi.

Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, 29, 30 ve 31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don neticesinde fındık üreticisinin büyük miktarda ürün kaybına uğradığı ifade edildi. Bu illerde zararın yüzde 80’lere ulaştığının belirtildiğine yer verilen gerekçede, bu çaptaki kaybın gelecek yılların rekolte ve ihracat miktarlarını da etkileyeceği savunuldu.

Giresun, Ordu ve Trabzon’daki fındık üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için kaynak ayrılması gerektiği savunulan gerekçede, “Dondan zarar gören bölge üreticilerinin borçlarının ertelenmesinin yanında zararlarının telafisi için çiftçilerimize zararları oranında yardım yapılması gerekmektedir” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ve CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun imzasıyla 18 Nisan’da Meclis Başkanlığına verilen Giresun, Ordu ve Trabzon İllerinde Meydana Gelen Don Afetinden Zarar Gören Çiftçilere Yardım Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don neticesinde fındık üreticimiz oldukça büyük miktarda ürün kaybı yaşamıştır. Giresun Ordu ve Trabzon İllerinde geçimi büyük ölçüde fındık tarımına bağlı olan çiftçilerimiz bu afet karşısında zararlarını giderme ve tekrar üretim yapabilme gücüne ekonomik olarak sahip değildir. Bu illerimizde zararın yüzde 80’lere ulaştığı ifade edilmektedir. Bu ölçüde ürün kaybının yaşanması önümüzdeki fındık üretim sezonu dışında, gelecek yılların rekolte ve ihracat miktarlarını da etkileyecektir. Özellikle Giresun ve Ordu gibi ekonomileri ve gelirleri en başta fındığa bağlı olan illerimizde ekonomik açıdan yaşanacak olumsuz tablo önümüzdeki aylar ve yıllarda daha iyi anlaşılacaktır. Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan fındıkta, çayda ve meyve türlerinde yaşanan don afeti en başta üreticilerimizi derinden etkileyecek, ardından ekonomimize büyük zarar verecektir.

Bu günden başlayarak bir kısım tedbirler alınarak Giresun, Ordu ve Trabzon illerimizde başta fındık üreticilerimiz ekonomik olarak desteklenmelidir. Yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalı, üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için mutlaka kaynak ayrılmalıdır.

Aksi takdirde don olayının ortaya çıkaracağı krizin yaşanacak sosyal krizin, meydana gelecek göçün, yerel piyasalarda yaşanacak derin krizlerin önüne geçmemiz mümkün olmayacaktır.

Dondan zarar gören bölge üreticilerinin borçlarının ertelenmesinin yanında zararlarının telafisi için çiftçilerimize zararları oranında yardım yapılması gerekmektedir.

Kanun teklifimiz Giresun, Ordu, Trabzon ilinde yaşanan dolu afetinden zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılamayı amaçlamaktadır.

Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ve Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun Kanun Teklifi şu şekilde:

GİRESUN, ORDU, TRABZON İLLERİNDE MEYDANA GELEN DON AFETİNDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YARDIM YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde Giresun, Ordu, Trabzon illerinde meydana gelen don afeti nedeniyle tarımsal ürünleri ve diğer tarımsal varlıkları zarar gören çiftçilere, Devletçe gerekli yardımların yapılmasını sağlayacak usul ve esasların belirlenmesidir.

Yardıma başvuru süresi ve mercii

MADDE 2- (1) Zarar gören veya zarar görenin mirasçılarının ya da yetkili temsilcilerinin zarar konusu afetin meydana gelmesinden itibaren bir yıl içinde zararın gerçekleştiği il Valiliğine başvurmaları hâlinde gerekli işlemlere başlanır.

Yardımların kapsamı ve yardım miktarının belirlenmesi

MADDE 3- (1) Bu Kanuna göre yapılacak Devlet yardımları; kredi borçlarının ertelenmesi veya karşılıksız parasal destek verme şekillerinde olur.

(2) İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri çiftçilerin zararlarının tespitini gerçekleştirerek rapora bağlar. Zarar tespit raporlarına itiraz süresi 15 gün olup, itirazlar 7 gün içerisinde sonuçlandırılarak Valilik onayıyla raporlar kesinleştirilir. Kesinleşen raporlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına teslim edilerek zarar oranında yardım miktarı belirlenir.

Yardım ödemeleri

MADDE 4- (1) Tarımsal varlıkları ve tarım ürünleri zarar gören çiftçilere zararları oranında yapılacak yardım ödemeleri raporların kesinleşmesinden itibaren iki ay içinde yapılır.

(2) İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gerçekleştirilen tespit sonucu belirlenen zararlara dair yardım ödemeleri, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca karşılanır.

(3) İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince gerçekleştirilen tespit sonucu belirlenen zararlara dair yardım ödemeleri, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca karşılanır.

(4) Hazine, bu kanun kapsamında yapılacak yardım ödemelerine ilişkin ödeneği İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına göndermekle mükelleftir.

Borçların ertelenmesi

MADDE 5- (1) Don afetinden zarar gördüğü tespit edilen çiftçilerin Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan ödenmemiş borçları bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenir.

Yönetmelik

MADDE 7- (1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Yürütme

MADDE 9- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.