EKONOMİ

DOKAP GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) öncülüğünde Bulancak Belediyesi ana sponsorluğunda DOKAP Hizmet Binasında “Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi” gerçekleştirildi.

Giresun’un Piraziz ilçesinde bulunan DOKAP Merkez binasında gerçekleşen “En girişimcilerin buluştuğu” zirveye Karadeniz Bölgesi’nden ve değişik illerden birçok akademisyen ve girişimciler katıldı.

Zirve, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın, Dünya Girişim Formu Türkiye Özel Temsilcisi Baybars Altuntaş ve Avrupa Birliği Melek Yatırım Komisyon Başkanı Paulo Andrez’in yaptıkları açılış konuşmaları ile başladı.

DOKAP Başkanı Ekrem Yüce yaptığı açılış konuşmasında, “Girişimcilik konusunda bazı alanlarda odaklanmalar yapılabilir. Daha çok etki olacak alanlar seçilmeli, yerel otoritenin daha çok hareket imkanları olan alanlar belirlenmeli, güçlü paydaş olan alanlar tespit edilmelidir. Stratejik önceliklendirme, iş birliği platformu oluşturmak, girişimcinin kendisi yerine birçok girişimciyi destekleyecek yatay projelerin destekleme unsurları da arttırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Giresu’un Bulancak ilçesi Belediyesi Başkanı Kadir Aydın ise yaptığı açıklamada “Ülkesini, kendisini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü seven herkesi mutlaka üretmesi yada yapılan üretime bir katkı sunması gerekir. Bu inançla yola çıktık. Geçen yıl İstanbul’da EBA’nın gerçekleştirmiş olduğu kış zirvesinin tematik kenti seçildik. Ondan sonra Giresun’da gerçekleştireceğimiz olan bu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi fikri doğdu. Bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Belki hayal ettiğimiz düzeyde gerçekleştiremedik ama bunun bir başlangıç ve önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. İnsanımızın bir başkasının yanında çalışan olmak yerine kendi sermayesinin, kendi düşüncesinin ve emeğinin patronu olmasını istiyoruz. Girişimci bir ruha sahip olmasını istiyoruz. Baybars bey bu konuda bizim ve insanımızın önünü açan bir isim oldu” dedi.

Dünya Girişim Formu Türkiye Özel Temsilcisi Baybars Altuntaş yaptığı konuşmada, aynı zamanda memleketi olan Giresun’da olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Altuntaş “Girişimcilik tabi girişkenlik kelimesi ile karışan bir kavram. Her iş fikri olan netice itibari ile girişimci olamıyor. Girişkenlikten girişimciliğe geçiş yapılması lazım. Aklımıza bir iş fikri geliyor beynimizin sağ tarafı hayal merkezi bu iş fikrini üretiyor. Fakat beynimizin sol kısmı matematikle uğraşan kısmı. Bu iş planının nasıl hazırlanacağını düşünmeyle başlıyor. Beynimizin sağ tarafı nasıl para kazanılır diye düşünürken, sol tarafı da risk analizlerini yapmaya başlıyor ve ortaya bir iş planı çıkartıyor. Neticede iş planını hazırlayıp o hayalini pratiğe dökme kararını alma aşamasına geldikten sonra ticaret odasının yolunu tutuyor ve defterdarlığın bir müşterisi haline gelmiş oluyorsunuz” diye konuştu.

Zirvenin son açılış konuşmasını gerçekleştiren Avrupa Birliği Melek Yatırım Komisyon Başkanı Paulo Andrez ise “Girişimcilerden, öğrencilerden geleceğini düşünüp harekete geçecek insanlara ihtiyacımız var. Öğrencilerin ilerde mesleklerin kendilerine gelmesini bekleme şansları yok. Gelecek onların elinde ve onlar bunu ortaya çıkarmak durumundalar. Bu bölgede gelişmesine inandığım birşeyler var. İngilizce seviyesi, İngilizce bilen yeni genç nesillere ihtiyacımız var. Eğer bu bilgi savaşı uluslararası ise Türkiye ne kadar büyük olursa olsun farklı ülkelerde, farklı işler yapmak istiyorsanız başka diller konuşmanız lazım. Bu benim genç nesillere önerimdir. İkinci önerim ise yerel düşünmekten ziyade küresel ve global olarak düşünmelisiniz. Bu konuda iş topluluğuna da bir rol düşüyor. Girişimcilerin genç nesillere destek olması gerekiyor. Bugün Avrupa’da girişimcilerin en büyük sorunu bankaların kredi vermemesi. Yeni başlayan şirketlere yatırım yapan girişim sermayesi şirketleri önceden yaptıkları kadar çok büyük yatırım yapmıyorlar. Türkiye’de melek yatırımcı iseniz ve başlangıç yatırımı yapıyorsanız yüzde 75 vergi avantajınız bulunmakta. Bu Avrupa’nın en iyisi” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kardeş şehir protokolü imzalandıktan sonra Bölgesel Kalkınmada Bölge İdareleri’nin Rolü, Girişimcilik Eğitmenlerinin Bölgesel İhtiyaçlarla Entegrasyonu, Bölgesel ve Yerel Kalkınmada KOBİ’lerin Rolü, Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları’nın Girişimcilik Eko-Sistemi’ndeki Yeri’ adlı 4 ayrı panel gerçekleşti.

Yapılan panellerin ardından “Doğu Karadeniz Girişimcilik Zirvesi” kapanış konuşmaları ve katılımcılara verilen plaket takdiminin ardından sona erdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.