Uncategorized

Dünya Findik Üreticisinin Emegi Çaliniyor

Giresun Ziraat Odasi Baskani Özer Akbasli, Kaçkar TV’de katildigi programda önemli açiklamalarda bulundu. Dünya çikolata üreticilerinin çikolata içindeki findigin kilosunu 30 TL’ye sattiklarini. Ama findik üreticisine 4 TL’yi layik gördügünü söyledi. Açiklamalari ile findik üreticisinin sirtindan para kazananlari isaret eden Akbasli, konusmasinda su görüslere yer verdi:


“Amerika kitasinin kesfedildigi 1500’lü yillardan beri dünyada bir sömürge düzeni var. Hollanda örnegine bakalim. Samsun ili kadar olan bir ülke Amerika kitasinda kendi yönetimine aldigi sömürge ülkeleri ile kendi ülkesinde bir avuç Hollandaliyi en konforlu bir sekilde yasatmis. Yani sömürge ülkelerinin hakki olan tarim ürünlerini, madenlerini o milletlerin elinden çalmis, kendi vatandaslarinin menfaatleri dogrultusunda kullanmis. Daha dogrusu bedavadan aldigi ürünleri kendi kitasinda belli bir miktar paraya satmislar. Bunun ismine de kapitalizm demisler.

Findik üreticisine gelecek oldugumuzda durum farkli degil. Dünyada yilda 6 milyon ton çikolata satiliyor. Bu üretilen çikolata 80 milyar Dolar’a bütün dünyaya satiliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Gayri Safi Milli Hâsilasi 500 milyar Dolar. Yani 8 yil boyunca dünyada satilan çikolatanin parasi Türkiye gibi kocaman bir ülkeyi satin aliyor. Dünyada satilan 6 milyon ton çikolatanin % 10’u findiktan olusuyor. Yani 600 bin ton findik kullaniliyor. Bu vahsi kapitalist ülkeler 600 bin ton findik için bize yilda sadece yaklasik 1,5 milyar Dolar ödüyor. Yani bizden 1,5 milyar Dolar’a aldiklari findigi çikolatanin içinde 8 milyar Dolar’a satiyorlar. Aradaki uçuruma dikkatinizi çekerim.

 

Bu vahsi kapitalist düzen findik agacini 1 yil boyunca ilaçlayan, gübreleyen, budayan, yevmiyeci tutan, alin teri döken ve emek veren çiftçimizden findigin kilosunu 4 TL’ye alacaksin, sonra çikolatanin içinde 30 TL’ye satacaksin. Bu olacak is mi? Çikolata üreticilerinin demesi gerekmez mi; “Çiftçi kardesim. Ben de emek veriyorum, sen de emek veriyorsun. Ben bu çikolatanin içindeki findigi 30 TL’ye satiyorum ama senden 4 TL’ye aliyorum. Benim vicdanim elvermiyor.

 

Dimdik bayirlarda bu findigi toplamak için o kalin dallari bükmeye çalisiyorsun. Madem çikolatanin içinde findigin fiyati 30 TL. gel bu kazanci yari yariya paylasalim. Ben 15 TL kazanayim, sen de 15 TL kazan.”
Zamaninda ben findik 15 TL olsun dedigimde; ‘Özer Akbasli’nin aklindan zoru mu var?’ demislerdi. Ama görüyorsunuz hesap ortada.

 

Iste günümüzün sömürü sistemi budur. Bizim sirtimizdan milyarlarca Dolar kazananlara inat, hep beraber topladigimiz findigi Fiskobirlik’e versek, çikolata üreticileri ceketini ilikleyip; “Bize findik lazim’ diyecek.

 

Bu noktada Fiskobirlik’in önemi ortaya çikiyor. Birlikten güç dogar derler. Biz bireysel findik sattikça bu sömürücü zihniyet de bizi sömürmeye devam edecek. Gücümüzün farkinda olalim Giresun, findigin baskenti dedigimiz bir sehir. Findik bizim ürünümüz. Fiyatini biz belirlemeliyiz. Mercedes arabanin malzeme maliyeti 5 bin TL ya da 10 bin TL. Peki, Mercedes araba kaç para? 100 bin Euro. Kimse Mercedes’e; ‘Arabanizi çok pahaliya satiyorsunuz’ demiyor, daha dogrusu diyemiyor. Çünkü Mercedes diyor ki; ‘Bu arabayi ben üretiyorum. Fiyatini da ben belirlerim.’ Findik üreticisi ne yapiyor.

 

Dünya çikolata üreticileri ne kadar verirse ona razi. Biz diyoruz ki o çikolata üreticilerine; ‘Sana ne kardesim. Bu ürün bizim ve fiyatini biz belirleriz. Sen benim findigimi 30 TL’ye satiyorsan % 50’si kadar fiyatla benden alacaksin ki sen de kazan, ben de kazanayim. Hep bana ya Rabbena olmaz.” Iste bunun için kafa tutmamiz, mücadele etmemiz ve direnmemiz lazim.

Ömrün yettigi kadar bu mücadeleyi verecegim. Görmek için belki ömrüm yeter ya da yetmez. Ama suna inaniyorum bu findik üreticisi bu hakkini er ya da geç alacaktir. Bu da bilgi ve egitim ile olur. Biz bunun bilgisini ve egitimini vermek için bir akademik anket çalismasi yapiyoruz. Bu Pazar günü anketörlerimiz Giresun Merkez ve ilçelerinde çalismalara baslayacak. Hemsehrilerimizin katilimini bekliyoruz.”

 

 

 

 

Haber: FATMA UGURLU

 


                       
 


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.