EKONOMİ

ERDEM BAŞÇI GİRESUN’DA KONUŞTU

T.C. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘Para Politikaları’ konulu konferansa katıldı.

“Küresel Ekonomik Gelişmeler, Para Politikası, Dış Denge, Büyüme, Enflasyon” konularında açıklamalarda bulunan Erdem Başçı, yöneltilen “Faiz lobisi” sorusuna ise yanıt vermedi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Kur konusunda rahatız, seviye konusunda endişemiz yok. İç ve dış tedirginlikten dolayı TL’deki değer kaybı paniğe dönüşmesin diye bir günlük ek parasal sıkılaştırma yaptık. Gayet etkili oldu” dedi.

“Küresel ekonomik gelişmeler oldukça dikkat çekici, bütün dünyada büyüme yavaşlamış durumda” diyen Erdem Başçı, “Merkez Bankası, küresel risklerin ekonomimiz üzerindeki etkilerini giderebilmek amacıyla elindeki araçları en uygun şekilde kullanmaya devam edecek. Türkiye’nin kamu borç yükü/Gayri Safi Yurtiçi Hasıla çalışması gerektiği gibi çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı sözlerine şöyle devam etti “ROM etkili çalıştı ve bankalar 2 milyar dolar kullandı. İç talepteki toparlanma oldukça güçlü. Cari açığın kademeli olarak artarak 60 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Bankaların yurtdışından borçlanmasında bir sorun yok; krediler açısından iyi bir dönemdeyiz. TL’nin oynaklığı cari açık veren EM’ler öngörüleri ile uyumlu seyretmektedir. Avrupa’daki sorun tam olarak çözülmüş değil. Türkiye’de reel faiz şu anda sıfıra yakın seyrediyor. Bu tarihte ilk defa oluyor. Dün bir gün süreli ek parasal sıkılaştırma yaptık, çok etkili olabiliyor. Yakın zamanda nihai yurtiçi talepte toparlanma görülüyor. İç talep hem büyümeye katkı veriyor hem de dış açığı artırıyor. Mayıs ayının son haftasında kredilerde çok hızlı artış oldu, hem TL hem krediler arttı. Döviz kurlarında bir oynaklık var. Bu Türkiye’ye has bir gelişme değil. Şu anda Reel Efektif Kur (REK) 120 çizgisinden oldukça uzak. Küresel satış dalgası geçtiğinde tekrar TL’nin ve TL tahvillerinin cazibesi artabilecektir. Ticari kredi faizleri yüzde 6-7 civarında, iyi firmalar yüzde 5.0-5.5 ile borçlanabiliyor. Bundan şu sonucu çıkarıyoruz; Türkiye’de vatandaşların ve işletmelerin gelecekten bir endişesi yok. Büyüme verileri ekonomide U dönüşünün başladığını teyit ediyor” dedi.

‘KUR DENGE ALTINDA OLMALI, MÜDAHİL OLURUZ”

Daha sonra soruları yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Mayıs başından itibaren 7.9 – 8 milyar dolarlık çıkış var. Önemli kısmı para piyasalarından oldu. Çıkışlar ağırlıklı olarak yurtiçi yerleşiklerin kaynaklarından karşılandı. Kur ve faizdeki artışın üçte ikisi küresel etkilerden, kalanı iç etkilerden kaynaklandı. Küresel piyasalardaki gelişmeleri alarmist bir tavra dönüştürmeye gerek yok. TL şu anda aşırı değerli değil, piyasada kendi dengesini bulur. Aşırı oynaklık olursa TCMB devreye girer ve tedirginliği yumuşatır. REK endeksinde alt sınır vermiyoruz. Ek parasal sıkılaştırmanın bir günde etkili olması iyi bir gösterge. Doğrudan döviz müdahalesi çok nadir kullanılması gereken bir opsiyon. Temmuz’da likidite bollaşacak. TL likidite yönetiminin parçası olan döviz satışları görebiliriz. ROM piyasa dostu bir mekanizma. İlk sonuçlara göre iyi çalıştığını düşünüyoruz. Büyüme konusunda OVP projeksiyonları gerçekçi, bizce değişikliğe gerek yok. Cari açık Mayıs ayında Nisan’daki kadar kuvvetli olmayabilir. Şimdilik OVP ile uyumlu diyoruz. Esas risk kur ve faizin aynı anda yükselmesidir. Bu da küresel panik anlarında oluyor. Merkez bankalarının görevi paniği önlemektir. Kurlarda yüzde 10’luk hareket enflasyona 1-1.5 puan katkı yapıyor ve 12 ayda kendini gösteriyor. Reel sektörün döviz cinsi borcu olduğu için zaman zaman kurdaki oynaklıkta devreye girmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.