FINDIK

FINDIK İÇİN ACİL EYLEM PLANI İHRACAATÇILAR’DAN

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası fındık ihracatçıları ile bir araya geldi. Fındık sektöründe serbest piyasa koşulları ile ihracat üzerine değerlendirme yapılan toplantıda fındık çiftçisinin desteklenmesinden müstahsil makbuzu uygulamasına kadar birçok konu üzerinde fikir alış verişi yapıldı.

Toplantıda konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu; ”Son bir buçuk yılda fındık piyasasında alışıla gelmişin dışında bir dalgalanma söz konusu. Piyasa baskısı, fiyat istikrarsızlığı, devletin fiyatta garantör olup olmayacağı, çiftçi destekleme sistemi gibi konular net olmamakla birlikte Türk fındığını olumsuz etkilemektedir. Biz baştan itibaren savunduğumuz çiftçiye değil, bahçeye dolayısıyla gübre ve ilaçlama gibi materyallere destek sağlansın istiyoruz. Fiyat istikrarı oluşsun, son dönemdeki dalgalanmanın ne üreticiye nede ihracatçıya fayda sağladığını sanmıyoruz, bilakis ticari risk oluşturmaktadır. Süreç böyle devam ettiği taktirde Türkiye olarak fındıkta stratejik üstünlüğümüzü kaybedeceğiz” dedi.

Gaffaro firma yetkilisi işadamı Ertuğrul Ak; ”Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, Ziraat Odaları piyasa şartlarını bilmeden konuşuyor ve üreticiyi yanıltıyor. Asıl sorun Ziraat Odalarının kendi işine yönelmesidir. Bir diğer sorun müstahsil makbuzu şartı. Şuan kayıt dışı fındık ticaretinden dolayı herkes zarar görüyor, üreticiden satın alınan fındık mutlak ama mutlak müstahsil makbuzu ile kayıt altına alınmalıdır” dedi.

Ada Fındık firma yetkilisi işadamı Mehmet Necati Ülgen; ”Türk fındığında kalite sorunu dikkat çekmektedir. Son dönemde fındık üreticisi kaliteden ödün vermekte buna da çanak tutulmaktadır. Şuan dünya fındık piyasasının %70’i elimizde ancak 10 yıl sonra bu oran %60’lara düşmesi bekleniyor. Bunun temel sebebi bizim yanlış politikalar ve kalitesiz ürün üretmemizdir. Biz fiyata takılıp kalıyoruz, bahçeden kaliteli ürün üretmenin hedefinde olmalıyız, buna ilgili tüm kurum ve STK’lar dahil edilmelidir. Fiyat ile yapılan açıklamalar üreticiyi kandırmaktan öteye geçmeyen tabanı olmayan beyanlardır” açıklamasını yaptı.

Progıda firma yetkilisi İsmail Aykutoğlu; ”Bir ihracat firması olarak fiyattan ziyade bizi ilgilendiren kaliteli üründür. Bugün ülkenin genel durumu budur fındıkta. Birde çiftçi destekleme yönetimi fındık sektörüne katma değer sağlamanın ötesinde fındığa zarar vermiştir” dedi.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin; ”Destekleme yönteminde İtalyanlarda çiftçiye destek veriyor ancak üretim şart. Bizde üretim şartı olmadan çiftçiye sağlanan destek fındıkta belirsizlik hatta geleceğe dönük olumsuzluk yarattı, bu konuda hem fikiriz. Ziraat Odaları kadar bazı manavlarda fındığa zarar vermekte, kalitesi düşük üretimi teşvik etmektedirler.45 ile 50 randıman fındığa aynı değer biçilmesi Giresun hatta Türk fındığını olumsuz etkilemektedir” sözlerini vurguladı.

Özkaya Gıda firma yetkilisi işadamı Halis Özkaya; ”Fındıkta fiyat belirsizliği kadar kaliteli üretimi ön plana çıkartmalıyız. Bugün Türk fındığında Avrupalı alıcı için soru işaretleri çoğalıyor. dedi.

Toplantıda alınan kararlar ile ilgili kurum ve yetkililer düzeyinde yazışmalar çerçevesinde lobi çalışması yapılmasına karar verildi;

İmalat sektörüne özel, uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanmalıdır.
Yatırımlarda teşvik ve hibe programları en azından 5084 kriterlerine dönmelidir.
KDV iadeleri, stopaj ve diğer vergi mahsupları daha hızlı gerçekleştirilmelidir.
Tarımsal ürünlerde ihracat iadeleri ödemeleri çabuklaştırılmalı, uluslararası fuar ve tanıtım destekleri artırılarak devam ettirilmelidir.
Fındık ihracatının bölge limanlarından yapılması teşvik edilmelidir. Bölge için planlanan demiryolu ivedilikle yatırıma dönüştürülmelidir.
Fındık ihracatının büyük bölümünün AB ülkelerine yapıldığından hareketle ve pazar çeşitliliğinin artırılması temin edilmeli, yeni hedef ülkelere yönelik ihracat destekleri artırılmalıdır. Bu noktada Orta Doğu pazarı için çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır.
Eximbank kredilerinde vade ve mevduat oranları artırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.