2014 yılında Doğu Karadeniz Bölgesinde yaşanan don olayı sonrası bölgenin önemli geçim kaynağı olan Fındık’ta beklenen rekoltede olmayınca Fındık bağlantılı işlerin hepsinde fahiş fiyatlar meydana geldi.
Giresun başta olmak üzere bölgede Fındık rekoltesi düşük olunca Fındık kırım fabrikalarından elde edilen Fındık kabuğu taleplerin altında kaldı.
Özelikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinden fırıncıların talebi olan Fındık kabuğu talebi karşılanamayınca daha önce 5-10 Türk Lirası olan Fındık kabuğunun çuvalı 20-25 Türk Lirasına alıcı buldu.
Ordu ve Giresun’da mahalli yakacak olarak kullanılan Fındık kabuğu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki fırıncıların yoğun talepleri sonucu fiyatını katladı.
Mart ayında meydana gelen zirai don sebebiyle Fındık rekoltesinin oldukça düşük olması sebebiyle fabrikalarda kırımı yapılan fındık kabuğu miktarı da oldukça düştü. Mahalli yakacak olarak kullanılan Fındık kabuğuna bu yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yoğun talep olunca geçen yıl 8 lira olan kabuk fiyatı bir anda 20-25 bin liraya fırladı.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ordu Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili ve Fındık Manavları Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, bu yıl Fındık kabuğuna Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki fırıncılardan yoğun talep olduğunu söyledi.
Evren Enginyurt, “Mart ayında meydana gelen zirai don sebebiyle fındık rekoltesi bu yıl oldukça düşük oldu. Haliyle fındık fabrikaları az kırım yapmak zorunda kaldı. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki fırıncılardan veya diğer illerden de fındık kabuğu talebi çok oldu. İç piyasada 18 liradan satılsa bile dış piyasaya 20-25 liradan satılıyor” dedi.