Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2012-2013 sezonu fındık ihracatının miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en iyi fındık sezonu olduğunu bildirdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada fındığın ülke ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu, yoğun olarak Karadeniz Bölgesi’nde olmak üzere Türkiye’nin 34 ilinde yetiştirilmekte olduğunu, ruhsatlı üretiminin 14 ilde ve toplam 105 beldede yapıldığını bildirdi. Türkiye açısından böylesine önemli bir ürün olan fındık politikalarının hükümet tarafından bir strateji çerçevesinde yürütüldüğüne işaret eden Bakan Hayati Yazıcı, bakanlığı görev alanında bulunan ve fındık ürünü konusunda faaliyet gösteren Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (FİSKOBİRLİK), 50 kooperatifi, 215 bin ortağı 13 fındık kırma tesisi, 4 iştiraki ve 270 bin tonluk depolama kapasitesi ile sektöre ve üretici ortaklarına hizmet veren bir kuruluş olarak faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti. Birliğin üreticilere olan borçlarını ödedikten sonra piyasada daha etkin bir rol üstleneceğini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Kooperatif birliklerimiz özellikle arz fazlası olan dönemlerde üreticilerin kendi kuruluşları olarak güvence görevi üslenmektedirler. Üretici ürününü nereye satacağı endişesi yaşamamaktadır.” dedi.
Rekoltenin düşük olması fiyatlara yansıdı diyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü “Eylül 2013 itibariyle başlayan 2013-14 sezonunda ise rekoltedeki düşüş beklentilerine paralel olarak fındık fiyatlarındaki artış devam etmiştir. 17 Eylül 2013 itibariyle fiyatlar Giresun kalite tombul fındık 6,4 TL/kilo; levant kalite 6,1 TL/kilo olarak üreticiyi memnun edecek seviyelerde gerçekleşmiş olup, önümüzdeki dönemde fiyat artışının sürmesi beklenmektedir. Bu yıl fındık rekoltesi iç ve dış piyasalarda tükettiğimiz miktarın altında geçekleşeceği tahminlerine paralel, arz talep dengesinin piyasa içinde oluşarak ilave tedbirlere ihtiyaç duyulmayacağı değerlendirilmektedir.” dedi.