FINDIK

FINDIK’DA 2017 YILINDA KALİTE PROBLEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

2017 ürünü fındıkta önemli derecede kalite sorunu Yaşandığı, bunun da dış ticarette olumsuzluklara neden olduğu bildirilerek, sektördeki tarafların bazı kurallara titizlikle uymaları istendi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından, üyelerine gönderilen ve fındık sektörünün ilgili paydaşlarına da duyurulması istenen genelgede, içinde bulunulan 2017-2018 sezonu ile ilgili olarak 2017 ürünü fındık ticaretinde önemli seviyede kalite sorunu yaşandığına dikkat çekildi. Genelde Fındık ve Mamulleri Sektör Kurulu tarafından alınan kararla ilgili olarak şu açıklamalar yapıldı: “Üreticilerden manavlara, manavlardan kırım fabrikalarına sevk edilen kabuklu fındık partileri ile kırım fabrikalarından sanayici-ihracatçılara teslim edilen iç fındık partilerinin bir kısmında oranları yüzde 5 ile yüzde 40 arasında değişen koyu renkli fındıkların tespit edilmektedir. Koyu renkli fındıklar üzerinde yapılan analizler sonucunda, küf-çürük (gizli-görünen) oranlarının yüzde 4 ile yüzde 15 arasında değiştiği, serbest yağ asitliği, peroksit ve aflatoksin oranlarının ise normallerin çok üzerinde çıktığı görülmektedir. Tüm bu olumsuzlukların sonucu olarak, kırım fabrikaları ve sanayici ihracatçılarda ihraç edilebilir niteliklere haiz ürün elde edilebilmesi bağlamında üretim kapasitelerinin yüzde 20’lere düştüğü, zira hammadde olarak kullanılması planlanan bu fındıkların çok önemli bir kısmının çürüğe ayrılmak zorunda kalınmaktadır.” denildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.