Fındık Tarım Satış Kooperatifi Tarım Danışmanı Samet Gürel, “Fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerekir” dedi.
30 Sayılı Giresun Fındık Tarım Satış Kooperatifi Tarım Danışmanı Samet Gürel Erikliman Köyünde üreticilere doğru gübreleme hakkında eğitim verdi.
Fındık üreticilerinin doğru bir şekilde gübreleme yapmaları için en önemli aşamanı, toprak ve yaprak örneklerini tekniğine uygun olarak almalarının ve ilgili laboratuara götürerek analizini yaptırmaları gerektiğini kaydeden Gürel, “Böylece eksikliği tespit edilen bitki besin maddeleri, tavsiyelere uygun olarak fındık bahçelerine verilebilecektir” ifadesinde bulundu.
“Yapılan eksik ve hatalı uygulamalar fındık verimini olumsuz yönde etkilemektedir” diyen Samet Gürel, üreticilere şunları anlattı:
“İyi bir gübreleme yapabilmek için fındığın kök bölgesi ve kök gelişiminin bilinmesi gerekir. Fındık saçak köklü bir bitkidir ve kökleri fazla derine gitmez. Genellikle taç iz düşümüne kadar gelişme gösterir. Fındık kökleri meyilli arazilerde dal diplerinden itibaren yukarı yöne 100-150 santimetre, yan ve aşağı yöne ise 200-300 santimetre gidebilmektedir. Düz arazilerde ise her yöne 200-300 santimetre gidebilmektedir. Meyilli ya da düz arazilerde dalların her tarafında kökler bulunmaktadır. Köklerin yüzde 80’i toprağın 50-60 santimetrelik kısmında bulunmaktadır. Fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapılması gerekir. Ayrıca ihtiyaç duyulmadan ya da gereğinden fazla yapılan gübre uygulamasının hem ürün için, hem de ekonomik açıdan zararlı olduğu unutulmamalıdır.”