GECEKONDUDAN KENTE “GIRESUNLULUK”
“ Uygarligin kaynagi olan kentlerin uygarligi yok etmek üzere oldugunun farkinda miyiz? “ Sadece kamu hizmeti ile çözülemeyecek sorunlari olan bir muammadir kent. Herkese düsen bir görev ve sorumluluk vardir. Kentsel dönüsüm veya kentsel yenileme açisindan dünya deneyimini gözlemlemek önemli bir noktadir. Uluslararasi platformlarda daha önceden özgürce tartisilmis ve belli sonuçlara varilmis bir konudur kent islahi.
Kentsel dönüsüm dogrultusunda pilot bölge olarak belirlenmis bölgelerde yasananlar iyi irdelenmelidir. TOKI Giresun da faaliyete geçecek ise eger, Giresun’un kentlesme açisindan durum tespiti yapilmalidir öncelikle. Ülke genelinde oldugu gibi, Siyasi kaygilarla yillarca yok sayilmis, görmezden gelinmis sorunlu sehirlesme yapimiz bir kalemde çözülemez. Çözüm önerileri üzerinde yeterince tartisma yapilmaksizin, ortak akil üretilmeksizin, bizim çözümümüz budur deyip dayatilan her ne olursa olsun sonuçta yine çözümsüzlüktür. Hele hele topragi altindan daha degerli Karadeniz için. Çözümler üretmek için soruna kent bilimci gözüyle yaklasilmalidir.
– Bölgesel planlamayla bölgeler arasi farkliliklari giderecek projeler belirlenmelidir. Uygulanacak projeler planlanirken bölgesel, kentsel, çevre düzeni, nazim imar planlari ve kirsal planlar ölçeginde ele alinip degerlendirilmelidir.
– Gecekondular, kaçak yapilar mevcut durumlarinda birakilmamalidir. Yenilestirme, bina destekleme ve güçlendirme, çevre düzenlemeleri ile birlikte altyapi çalismalarina gidilmelidir.
– Topraktan daha çok fayda saglanacak biçimde yeni yöntemler kullanilmali ve çagdas projeler önemsenmelidir.
– Konut kooperatifçiligi çikmazdadir. Düsük gelirli insanlarin da konut edinebilmesi için ciddi dönüsümler saglanmalidir. Kiralik konut yararlandirmalari için planlamaya gidilmelidir.
– Sik sik imar aflari, gecekondu aflari çikarmak, tapu tahsis belgeleri dagitmak yoluyla kentsel rantlara göz yuman siyasi yapi kabuk degistirmelidir.
– Çikarci, köse dönücü düsüncenin ve öyle düsünenlerin devri kapatilmalidir. Iyilestirme ve dönüstürme çalismalarinda adaletli bir paylasim saglanmalidir.
– Saglikli kentlesme için konut arsa planlamasi konusunda gerekli çalismalar yapilarak halk magdur edilmemelidir. Yerlesmeyi kentsel, turistik ve kirsal açidan ele alip ayri ayri degerlendirerek dogru bir kentsel altyapi uygulanmalidir.
– Bir biçimi ile sorunlari yaratan özel, siyasi ve resmi makam sorgulamasi yapilmalidir. Medya da gerçekleri ortaya koyar biçimde yansiz bir tutumla çözüme yardimci olmalidir.
– Bireyi hem kentler hem de kirlar mutlu eder. Her ikisini de insanlara bir arada sunacak seçenekler çogaltilmalidir.
– Saglikli yerlesim alanlari planlanmali; yesili bol, düzenli ve temiz uyum kentler kentlilesemeyenlere sunulmalidir.
– Kent endüstrisi ve sanayisi konut yerlesim alanlarindan çok uzaga tasinmalidir. Sanayi ve endüstrinin dogayi kirletici üretim biçimlerinden arindirilmasi yönünde yaptirimlar uygulanmalidir. Gerekli teçhizat ve donanimi gerçeklestiremeyen kurumlar ise üretim yapmaktan alikonulmalidir. Devletin ve yerel yönetimlerin lojman ve misafirhane türünden sosyal yapilari olusturma sorumluluklarini yerine getirmeleri takip edilmelidir. Bir yasal zorunluluk olarak bu husus yeniden düzenlenmelidir.
– Uygulanacak projenin maliyetleri denetlenmeli projelere finansal kaynak yaratilirken halkin zararina olabilecek ödünler verilmemelidir.
Giresun’a da TOKI girecek olunca gurbetçi Giresunlu olarak gurbette yasadiklarimizdan yola
çikarak aklimiza takildi bazi gerçekler ve haddimiz olmayarak paylasmak istedik….