DÜNYA

GERİ KABUL ANLAŞMASI OLMADAN VİZE SORUNU BİTMEZ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni, Avrupa ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmeleri için Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını imzalaması gerektiğini söyledi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Noktası ile AB Delegasyonu’nun birlikte gerçekleştirdiği ‘Bölgesel Gençlik Konferansı’, New Jasmin Otel’de basına kapalı olarak yapıldı. Giresun, Samsun, Erzurum, Trabzon ve Rize’deki üniversitelerden etkinliğe katılan yaklaşık 50 öğrenci, AB-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin AB’ye uyum süreci gibi konularda bilgilendirildi.

Konferansa katılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Stefano Fantaroni, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Derhal vizeleri kaldırın” şeklindeki açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Fantaroni, “AB olarak Türkiye ile birlikte Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri için çalışıyoruz. Türkiye ile geçen yıl bir yol haritası üzerinde görüşmeler ve çalışmalar başlattık. Bu yol haritası neticesinde Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri amaçlanıyor. Bununla ilgili olarak bu sürecin başlatılması konusunda Türkiye’ye bir teklif sunduk. Zaman alan bir süreçtir bu. Ondan sonra vizelerin kalkması gündeme geliyor ve nihai aşamaya varılıyor. Geçmiş tecrübelerimizden bu sürecin 2-3 yıl aldığını biliyoruz. Bu çerçevede ilk aşamada geri kabul anlaşmasının Türkiye tarafından imzalanması gerekiyor. Biz de Türkiye’nin yakın dönemde bu anlaşmayı imzalamasını temenni ediyoruz” dedi.

Fantaroni, çözüm süreci konusunda da “AB olarak Türk hükümetinin bu girişimini destekliyoruz. Çünkü eğer bu soruna bir çözüm bulunursa o zaman Türkiye’de 30 yıldır devam eden ve akan kan süreci durmuş olacak. Eğer bu soruna çözüm bulunursa o zaman Türkiye’de de demokrasi ve insan hakları güçlendirilmiş olacak. Türkiye daha modern bir hale gelecek” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN FON DESTEĞİ VEREBİLİRİZ’

Çözüm sürecinde AB’den destek istenilmesi halinde fon desteği verilebileceğini de kaydeden Stefano Fantoroni, şunları söyledi:

“AB’nin bu konuyla ilgili önereceği bir model yok. Bu konuya çözüm Türk halkı tarafından, Türkiye’de geliştirilmelidir. Ancak AB’den bu sürece destek verilmesi istenirse, mesela Güneydoğu’daki ekonomik koşulların iyileştirilmesi için fon desteği sunulması istenirse AB bunu yapmaya hazır. Bizim zaten Türkiye’de bir süredir devam eden terörle mücadele konusunda bir diyalogumuz var. Bu oldukça operasyonel ve teknik bir işbirliği süreci. Bu süreçte de bir takım sonuçlar elde edildi. Bildiğiniz gibi Fransa’da ve İspanya’da bir takım önemli operasyonlar yapıldı. Bu süreç çerçevesinde AB’nin Türkiye ile bu alanda işbirliğinin yürütülebilmesi için gereken hukuki koşullar da belirleniyor. Ayrıca şunu unutmayın; AB, PKK’yı bir terör örgütü olarak ilan etti.”

Fantaroni, Türkiye’nin aldığı kararı desteklediklerini de belirterek, “Bu sürecin Türkiye’ye faydası olacak, çünkü çatışma sona erecek. Ama Türkiye’ye faydalı olmanın yanı sıra Türkiye daha demokratik, insan haklarına daha saygılı, daha modern bir ülke haline gelecek. Hükümetin aldığı bu kararı destekliyoruz. Cesur bir adım attı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.