GÜNCEL

GİRESUN ADASINDA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Giresun Adası’nda 2011 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmalarında bulunan iskelet sayısı 124’e çıktı. Adada Bizans dönemine ait sikkeler de bulundu.

giresunadasiiskelethaberi

2011 yılında Giresun Müze Müdürlüğü ve Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nce ortaklaşa başlatılan kazılarda, ilk yıl 72 insan iskeletinin yer aldığı 32 mezar ve çeşitli tarihi kalıntılar ortaya çıkarıldı. Geçen yıl yürütülen kazılarda da, kuzey mezar şapelinde, kilisede görev yapan din adamlarına ait 52 insan iskeleti bulundu ve adada bulunan iskelet sayısı 124’e ulaştı.

adahaberigiresun

Mezarlarda da Bizans dönemine ait olduğu belirlenen üç çukur ve bir bronz sikke ile bir yüzük gün yüzüne çıkarıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Doğu Karadeniz’in üzerinde insan yaşayabilen tek adası olan ve tarihte “Aretias” olarak adlandırılan Giresun Adası’nda yapılan kazıların, tarihin aydınlatılmasında büyük önem taşıdığını ifade ederek, bölgede ilk defa böylesine önemli ve ayrıntılı bir arkeolojik kazı yapıldığını kaydetti. Vali Şahin, şunları söyledi:

“Batı mekan ve güney şapelde yer alan iskeletlerin çıkarılması için yapı temel seviyesinin alt kotuna inildi. Mezarların tespiti yapıldı, gerekli arkeolojik veriler elde edilip yapılan çalışmalar belgelendirildikten sonra bu bölümler, yapının temel seviyesine kadar toprak ile dolduruldu. Yapının duvarlarında zarar görmüş yerlerin iyileştirilmesi ve eksik bölümlerin tamamlanması için çalışmalar yürütüldü. Ayrıca kilisenin yer yer korunabilmiş, taşlardan oluşturulmuş zemininde de sağlamlaştırma ve tamamlama yapıldı. Çevresi tel örgü ile çevrilerek kuzey ve güney yönünde iki kapı bırakıldı ve kapılarda kilitlenerek kazı alanı koruma altına alındı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.