EKONOMİ

GİRESUN TİCARET BORSASI ZİRAİ DON TESPİTLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Giresun Ticaret Borsası, fındıkta zirai don tespitleri, beklentiler, sektörün sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili basın açıklamasında bulundu.

Giresun Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada, Mart ayı sonunda Giresun ve bölgede meydana gelen zirai don afetine değinilerek şöyle denildi: “Giresun ilinin en önemli geçim kaynağı niteliğindeki fındığımıza orta ve ortanın üstü kesimlerde büyük ölçeklerde zararların olacağını işaret etmektedir. Yaşanan bu durum, fındıktan geçimini sağlayan başta üreticimiz, üyelerimiz ve fındığa bağlı diğer sektörler için büyük bir ekonomik kayıp yaşanması ortaya çıkması Giresun Ticaret Borsası camiası olarak bizleri çok üzmüştür.” devamla, hasarla ilgili net rakamlara sahip olmamakla birlikte genel itibarla ilk izlenimlerin 10-150 rakıma kadar şimdilik bir zarar meydana gelmediği ancak etkilerinin ilerleyen zamanlara göre değişkenlik gösterebileceği, 150-250 rakım arasında yüzde 40 zarar olduğu, 250-500 rakım arasında yüzde 70-80 zarar olduğu ve 500 rakımdan sonra yüzde 100’e yakın bir zirai donun etkilerinin olduğu tahmin edildiği belirtildi. Yaşanan zirai donun sosyoekonomik zararlarına dikkat çeken Ticaret Borsası; şu konulara dikkat çekti: “İlimiz üreticileri açısından maalesef yaşanan bu zirai don olayının üzüntü verici sonuçlarını istemeyerek de olsa gelecek gün ve aylarda göreceğiz diye tahmin ediyoruz. Yaşanan zirai donun etkilerinin fındık çotanak sayımına kadar devam edebileceğini de ayrıca düşünmekteyiz. Bu bakımdan fındıkta çotanak sayımına kadar, zirai donun etkileriyle ilgili olarak yetkili kurum ve kuruluşlarca herhangi bir açıklama yapmadan şimdiden fındık üretim miktarının şu veya bu olacağı yönünde bugünden bir şey söylemek oldukça zor gözükmektedir. Giresun ilinde ve diğer illerimizde yaşanan zirai don afetiyle ilgili olarak üreticimizin devletinin yanında olduğunu hissetmesi ve güvende olduğunu bilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın bölgemize gelerek konuyu yerinde incelemesinin zaruret olduğunu düşünüyoruz.”

Zirai don afeti nedeniyle üreticilerin beklentilerinin de yer aldığı açıklamada şöyle denildi: “Zirai don zararı gören çiftçilerimizin, tarımsal kredi borçlarının bir sonraki fındık hasadı dönemine kadar ertelenmesi gerekmektedir. Zirai don zararı nedeniyle, bu yıl içinde bütçe ödemeleri içine konulan ama önerilerimizin ilerleyen yıllardan uygulanmaya konulması saklı kalmak üzere 2014 yılı doğrudan gelir desteği ödemelerinin, en geç bu yılın 3. çeyreğine kadar ödenmesini bekliyoruz. Fındık sektörünün müstahsilden, tedarik görevini üstelenen küçük ölçekle çalışan tüccarımıza gelecek sezonun olumsuz etkilerini bertaraf etmesi bakımından düşük faizli kredi kullanımının sağlanmasının tesis edilmesi veya TOBB’un daha önceki senelerde yaptığı gibi zirai don hasarının bulunduğu illerdeki Ticaret Borsaları ve Ticaret ve Sanayi Odaları üyelerine düşük faizli kredi kullanımı tesis edilmelidir. Sektörün en önemli maliyet unsurlarından biri olan ve gelecek sezon ürünün piyasa şartlarında çalışmayı zor duruma sokacağı göz önüne alınırsa üyelerimiz üzerindeki enerji maliyetlerini düşürücü uygulamalara en azından bir sezon gidilmeli ve bu maliyetler üzerindeki vergilerde aynı şekilde ve aynı süreyle (0)’a çekilmelidir.”

Açıklamada, sektördeki işletmelerin 2013 Yılı Gelir ve Kurumlar vergisi taksitleri ve 2014 yılında ödeyecekleri geçici vergilerin bir yıl süreyle ertelenmesi istenerek şu ifadeler kullanıldı: “Fındık sektöründe istihdam edilen işçilerin ücretleri üzerinden kesilen gelir vergisinin de yine yaşanan bu afet nedeniyle bir yıl süreyle istisna kapsamına alınmalıdır. Fındık sektörüne has uzun vadeli Eximbank kredilerinin limitlerinin artırılmasını ve fındık bölgesindeki firmalara yaşanan bu seneki olumsuzluk nedeniyle daha fazla öncelik verilmesini bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.