EĞİTİM

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ AHISKA TÜRKLERİNİ ANLATTI

Giresun Üniversitesi tarafından düzenlenen “Siyasete karşı kültürün simgesi Ahıska Türkleri uluslararası sempozyumunun ikincisi yapıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum Güre Yerleşkesi rektörlük konferans salonunda gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Aygün Attar ve Fen –Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dekanı Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan Sempozyum, Ahıska felaketinin ardından yaşananları sazlarıyla söze döken Ozan Yusuf Bekdemir ve Ozan Nihat’la devam etti.

REKTÖR  ATTAR, “TÜRK DÜNYASI ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK”

Rektör Prof. Dr. Aygün Attar yaptığı konuşmasında; “Dünyanın çok yerinde yaşayan milyonlarca Türk var, Dünyanın çok yerinde yaşayan milyonlarca Türk’ün ise tek Türkiye’si var. Onun için Türk Dünyasında yaşanan olaylara, gelişmelere karşı Türkiye’nin duyarsız kalması düşünülemez. Sancılı günler yaşadığımız tam bugünlerde Ahıska Türklerinin tarihsel sorunlarını masaya yatıracağımız, konuşacağımız bilimsel bir sempozyumla bir aradayız.
Tarih hızlı bir şekilde geçmektedir. Dünyanın çeşitli coğrafyalarında varlık gösteren; milli kimliğiyle, tarihiyle, medeniyetiyle o coğrafyalarda var olan Türklere karşı uygulamaların hiç değişmediği gerçeği asıl gerçektir. Uygur Türklerinden tutunda, Balkan Türklerine, Kafkasya, İran, Irak, Halep Türklerine, Rusya içinde özerk federasyonlar olarak varlık gösteren Türk toplulukları hep ezilmeye ve yok edilmeye çalışılmıştır. Bunu en derinden yaşayanlardan biri de Ahıska Türkleridir. Ancak hiçbir zaman varlığını kaybettirmeyen ve baş eğmeyen bu Türkler varlıklarını günümüze kadar sürdürmüş ve mücadeleden vazgeçmemişlerdir. İşte onların bu haklı mücadelelerine destek olmak, katkı sağlamak ve sesleri olmak için bu sempozyumları düzenliyoruz. Ama yetmez daha çok çalışmamız lazım. Giresun Üniversitesi olarak Türk Dünyası ile ilgili bu çalışmalarımız artarak devam edecektir. Bu bizim önceliğimiz ve görevimizdir. Hepimizin görevi olmalıdır. Milli meselelerle ilgili davalar uzun soluklu davalardır. Bu acıları bizzat yaşamış ve meydanlarda mücadele etmiş, Azerbaycan’da doğmuş bir Türk olarak benimde önceliğim budur” diye konuştu.

UÇAR, “TÜRKİYE’NİN GAYRETLERİ BÜYÜK”

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri (Kazakistan) ve Araştırmacı Yazar Fuat Uçar ise yaptığı konuşmasında; sürgün edilerek Anayurtlarından koparılan Ahıska Türklerinin yaşadıkları felaketlere değinerek, günümüzde sürdürülen, Ahıska Türklerinin yeniden anayurtlarına döndürülme faaliyetleri ve Türkiye’nin bu bu konuda ki gayretlerini dile getirdi.
Uçar, Giresun Üniversitesi’nin Türk Dünyasına yönelik çalışmalarından da övgüyle bahsederek, ikincisi düzenlenen “Ahıska Türkleri Sempozyumlarının” çok önemli olduğuna dikkat çekti. Uçar konuşmasının sonunda; Sayın Rektörümüze, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’ya ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı’ya teşekkür ederek dernek plaketlerini takdim etti.

OTURUMLAR
Verilen öğle yemeği arasından sonra saat 14.00’da başlayan Sempozyumun birinci oturumu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Duman’ın başkanlığında başladı. Birinci oturumda; Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’nden (Türkistan-Kazakistan) Prof. Dr. Ayabek Bayniyazov “Güney Kazakistan’daki Ahıska Türklerinin Kültürel Faaliyetleri”, USGAM Kafkasya Analisti Dr. Elşan İzzetgil “Ahıskalı Türklerin Geri Dönüş Sorununun Hukuki ve Uluslararası Boyutu”, Tahran Dilmaç Dergisi Genel Yayın Müdürü Yazar Ali Rıza Sarrafi “Ahıska Türklerine İran’dan Bakış” konularında konuşma ve sunumlarını yaptılar.

KATILIM YOĞUNDU
Sempozyumun ikinci oturumu, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı’nın başkanlığında sürerken; Yazar Sabir Rüstemhanlı “Büyük Güçler ve Ahıska Türkleri”, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Balcı “Osmanlı Devletinin Son Döneminde Ahıskalı Memurlar”, İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rasim Bayraktar “Ulus-ötesi Yurttaşlık Kimliğine Sahip Ahıskalı Türkler” konularında konuşma ve sunumlarını yaptılar.
Sempozyum teşekkür belgelerinin dağıtılması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.