FINDIKManşetSON DAKİKA

Giresun Yağlı Fındık, Yeni Bir Çeşit İle Sahnede “ÇETİNER”!

Giresun’da, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucu yeni fındık çeşidi, “Çetiner” adı ile tescillendi.

Yeni fındık çeşidinin farklı olduğunun tespiti üzerine Giresun’un Bulancak ilçesinden alınarak fındık araştırma enstitüsüne getirildiği ve burada yapılan çalışmalardan sonra tescil edilerek damızlık olarak deneme üretimine geçildiği öğrenildi.

Çetiner isimli yeni fındık çeşidinin 2019 yılında tescil edilebilir olduğuna karar verildiği ve tescil için Ankara’daki Tohumluk, Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne müracaat edildiği gelen bilgiler arasında.

ÇETİNER Fındık çeşidi için “Ankara Tohumluk, Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğün yılda en az iki kez deneme bahçesine gelip, belirli dönemlerde çeşidimizin fındık tür oluşumu, hasat dönemi gibi fenelojik özelliklerini takip edildi. Fındık çeşidinden örnek alındı ve başvurumuzun doğruluğunu onayladılar. İki yıllık sürecin sonunda bu yılın ilk aylarında üniversitelerden akademisyenlerin de katılımıyla toplanan komite tarafından ‘Çetiner’ yeni bir çeşit olarak kabul edildi ve tescili onaylandı. ‘Çetiner’ adı ise seleksiyon ıslahı yöntemiyle bu çeşidi bulan araştırmacılarımızdan birinin soyadı. Ahde vefa olarak düşündük ve ‘Çetiner’ ismini uygun bulduk.”

Yeni çeşidin, Giresun tombul fındığına yakın oranda beyazlama özelliğine sahip yani zar atma oranının yüksek olduğu kabuk kalınlığı, tombul fındığa göre biraz daha kalın. Bunun yanında göbek boşluğu oldukça az, bu da aranan özelliklerinden biri olarak tespit edildi.

Stratejik bir ürün olarak bilinen fındık 40-50 yıl sonra Doğu Karadeniz’in fındık tarım alanlarının nasıl bir iklime sahip olacağını aslında bilinmiyor. Belki o dönemde erken yapraklanan, erken hasat olgunluğuna gelen bu yeni çeşidimiz ön plana çıkmaya başlayabilir. Bu anlamda erken hasat özelliğinin iklim değişikliği sürecinde avantaj sağlayabileceği düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.