Uncategorized

Giresuna Piyango Çikti

Giresun un Bulancak ilçesinde Türkiye nin en zengin altin rezervi bulundu. Bakir ve kursun madeni çikartilan bölgede tespit edilen altin rezervinin Türkiye nin altin deposu olarak bilinen Kaz Daglari ndaki kaynaklardan en az iki kat daha verimli oldugu belirtildi. Kaz Dagi nda bir ton cevherden 6 gram altin elde edildigi, Bulancak ta çikartilan cevherlerden ise ton basina 10 ile 122 gram arasinda altin bulundugu bildirildi. Bulancak ta yilda 10 ton altin ve 56 ton gümüs çikarilmasi bekleniyor.


Bulancak ta bakir ve kursun arayan madenciler, önemli bir servet buldu. Türkiye nin en zengin altin madeni Aydindere Beldesi ndeki ormanda bulundu. Altin rezervi, Romalilar döneminden beri isletilen alanda bakir ve kursun çikartmak için kazi yapan Tayyar Aydogdu tarafindan bulundu. Kazinin 20. metresinde isçiler, deyim yerindeyse tam bir servetle karsilasti. Bakir ve kursun madeninden çok altin ve gümüs karisimina rastlayan madenciler, cevherden aldiklari numuneleri tahlil ettirdiklerinde Türkiye nin en zengin altin madenini bulduklarini anladi. Yapilan testlerde, bir ton cevherde tam 122 gram altin bulundu.


Türkiye de Kaz daglarinda bir ton cevherde 6 gram altin çikartilirken Bulancak ta bulunan cevherlerde tam bunun 20 kati fazla altin orani tespit edildi. Dünya genelinde de tonda 3 gram altin ekonomik deger olarak görülüyor. Bölgede daha önce…..
 maden aramasi yapildigi, ancak ulasim olmamasi nedeniyle rezervlerin bulunamadigi ifade edildi. Açtiklari ilk galeride Türkiye nin en zengin altin madeni yataklarini bulan isletme 5 ayri ocak için daha ruhsat aldi. Bölgede 9 bin hektar alanda zengin miktarda maden cevheri oldugu ifade ediliyor. Cevherlerin içerisinde altin ve gümüs yaninda zengin miktarda bakir, kursun, çinko ve demir de bulunuyor. Çikartilacak maden cevheri yine Bulancak ta islenecek.


AYRISTIRMA FABRIKASI KURULACAK


Bunun için isletme sahipleri yine yerli bir firmayla anlasma yaparak bölgeye ayristirma fabrikasi kurmak için harekete geçti. Kurulacak isletmede yilda 100 bin ton maden cevherinin ayristirilmasiyla 10 ton altin ve 56 ton gümüs madeni elde edilebilecek. Maden Mühendisi Kenan Çelik, “Biz madenin damar halinde olmasini beklerken burada kütle halinde altin çikti. Burada oranlar çok yüksek. Dünyada böyle altin ocaklari çok nadir görülüyor.” dedi.


Alanin ruhsat sahibi Tayyar Aydogdu ise Türk asilli bir Belçika firmasi ile ortaklik kurarak madenleri çikaracaklarini belerterek, “Bunu yaparken çevreye zararli hiçbir sey kullanmayacagiz. Bu madenleri çikarirken burada bir tesis kurarak istihdami da buradan saglamak istiyoruz. Burasi bir dag köyü ve dag köylerinin durumunu biliyorsunuz. Ben de bu çevrenin bir çocuguyum.” diye konustu
Kaynak :Haber 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.