FINDIKManşetSON DAKİKA

GİRESUN’DA BİR ODA BİR BORSA BASIN AÇIKLAMALARI İLE YUH DEDİRTTİ

Giresun Ticaret Borsası ve Giresun Ziraat Odası Başkanları ayrı günlerde yaptıkları basın açıklamaları ile Giresun kamuoyunda büyük bir şaşkınlığa yol açtı.

İlk açıklama Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ın fındık üreticisini desteklemek amacıyla yeni dönem için ihracatçı firmalardan kesilen yaklaşık 100 milyon Tl’nin hangi Ticaret Odası tarafından kullanıldığını sordu.

Bu soruya Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük teamüllere aykırı oldukça sert bir cevap verdi. İşte o cevap;

2019-2020 Fındık Sezonunun yaşandığı, Üreticimizin ürünlerini Devletimizin desteği ile en iyi fiyattan sattığı, bereketli bir sezonu geçirdiğimiz, özellikle fındık ihraç potansiyelimizin oldukça yoğun miktarlarda olduğu şu günlerde maalesef bulundukları konum itibariyle sorumluluk ve söylediklerinin nereye varacağını hesap ederek konuşması gerekenlerin toplumu istila ettiği bir dönemde talihsiz bir açıklama ile karşılaşmanın üzüntüsünü yaşamakta ve herkesin önüne geldiği gibi konuşabildiği ve kurumları zedeleyici ve yaralayıcı yaklaşımlarla hiç bir yere varamayacaklarını hatırlatarak değerlendirmede bulunacağımız konuya geçmek istiyorum.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ın, 18.10.2019 tarihinde basına yaptığı açıklama en hafif ifadeyle bulunduğu makamın sorumluluğunu taşımadan, bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmanın en basit örneğidir.

Fındık Tacirlerini el altından fındık alıp satmakla itham etmekle suçlayan Sn. Karan, ne kadar bilgiden yoksun olduğunu gözler önüne sermiştir.

Fındığın % 80’e yakını yurt dışına ihraç edilen bir ürün olup tamamı kayıt altına alınmaktadır. 2018-2019 Fındık Mahsulünün 559 Bin 864 Ton olduğunu, ancak borsalarda işlem gören fındığın 329 Bin 557 Ton gerçekleştiğini ifade etmektedir. Doğrudur. Aradaki fark 230 Bin 307 ton fındığın borsa sistemine ve vergi sistemine girmediğini ifade etmektedir. Bu yanlıştır. Devamla 2018-2019 ihraç sezonunda ise 239 Bin 119 Ton ihracat gerçekleştiğini (-ki 2018 ürünü miktarını kastetmektedir) bununla 478 Bin 228 ton kabuklu fındığa tekabül ettiği ifade edilmektedir. Doğrudur.

Sayın Karan, İhracat yapılacak bir ürünün faturası olmadan ihracatının mümkün olmadığını bilemeyecek kadar cahil değilse, ifadesi kasıtlıdır. Çünkü en az 478 Bin 228 Ton fındık borsalarda tescil edilmiştir. Ancak, bu fındıkların ifade ettiği gibi 329 Bin 557 tonu müstahsil alışı, geriye kalan 148 Bin 671 Tonu ise 7143 Sayılı Kanun ile tanınan stok affı ile fındık tacirlerince yapılan stok affı kapsamındaki stok kayıtlarının düzeltilmesi, stoklarından var olan fındıkların faturalandırılmasıyla borsalandığını bilmeden, öğrenmeden, araştırmadan açıklamalar yapması bulunduğu kuruma yakışmayan; üreticileri ve kamuoyunu yanıltmaya ve kurumumuza karşı bir algı oluşturma çabası değilse düpe düz cahilliktir. Stokta olmayan bir malın bir kilogram dahi bile olsa fatura tanzim edilmeden satılamayacağını bilmeyen birinin mali müşavirlik yaptığın düşünmek dahi istemiyorum. Bir mali müşavir olarak Fındık sektöründeki stok affı miktarını devletin kayıtlarından öğrenebilir araştırabilirdi. Oysa kolay bir yol seçip suçlamayı seçmiştir. Bu basiretsiz bir idarecilik, maslahatçılıktır.

Bu açıklamayı şiddetle kınıyor, bilgiden yoksun, provakatif ve maksatlı bir açıklama olduğunu ifade etmek istiyorum. Ticaret Borsalarının üyeleri ülke ülke pazar ararken kapı kapı dolaşıp yeni pazarlara fındık ihracatı gerçekleştirme çabasında iken, Türkiye’deki toplam dikili alanda 700 Bin hektarda tahmini 776 Bin Ton üretim yapılıyorken, Giresun özelinde ise 118 bin hektarda dönüm başına ortalama 72 Kg. üretim yapılırken, Dünya’da diğer üretici ülkelerin dekar başı üretimlerinin ortalama 200 Kg. olduğu göz önüne alındığında daha fazla ürün elde etmemizin yöntemlerini aramanız gerekirken; (sektörün sattığı, ihraç ettiği) bizim sattığımız fındıkların hesabını yapmanız, hep fındık fiyatlarını konuşuyor olmanız artık birilerinin buna dur demesinin zamanının geldiğini sizlere hatırlatması gerektiğini düşünmekteyiz. Sadece oturduğunuz yerden başkalarını itham ederek, görevinizi layıkıyla yapma gayretinde olmadığınızı aynaya baktığınızda kendinizin suretini görerek herkesi kendiniz gibi zannettiğinizi düşünüyorum. Çünkü ünlü Düşünür Mevlana’nın bir sözü vardır. “Kişi karşısındakini kendisi gibi zannedermiş.” bu söz tamda herkesi kendisi gibi zannedenler için söylenmiş doğru bir sözdür.

Sn. Karan, Ziraat Odası Başkanı olarak Fındık konusunu bilmemenizi, fındık ticareti konusunu bilmemenizi anlayışla karşılıyorum ama en azından Fiskobirlik Yönetim Kurulu Üyesi olarak Sn. Başkan Lütfi Bayraktar’a soramadığınız soruları Fiskobirlikte çalışan çok kıymetli bu konulara vakıf bürokratlara sorarak en azından fındık ticareti konusunda ve borsa kayıtları hususunda bilgi sahibi olabilirdiniz. Oysa ne araştırma ne de ticaret konusunda bilgi sahibi olmadığınız halde çıkıp bu konuda Ziraat Odası Başkanı sıfatıyla açıklamalarda bulunuyorsunuz. Bunu iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değildir.

Ülkemizin çok önemli bir dönemden geçtiği şu günlerde fındık ticaretine omuz vermiş ve bu ürünün kıymetlendirilmesine ömrünü adamış insanları, kurumları, kuruluşları, istihdam yaratmak için ticarette çok önemli zorluklara göğüs geren girişimcileri mesnetsiz, okuduğunu anlamayan, analiz ve sentez yapamayan, konuştuğundan sorumsuz olduğunu zanneden şahsınızın söylemleriyle zedelemenize, kurumları bu şekilde aşağı çekmeye matuf söylemlerinize artık dur diyeceğiz ve buna izin vermeyeceğiz. Yaptığınız iş eleştirmeden öte iftira atmaktır. İspatlayamadığınız işte de müfterisiniz. İddia ettiğiniz konular Devletin Maliyesi tarafından kayıt altına alınmış ve vergisi yatırılmış hususlardır. Aksini ispat edemezsen tekrar söylüyorum o koltukta oturmayacaksın. Bu konuyla ilgili mücadeleyi her platformda yapmayı bundan sonrasında kendimize görev adlediyoruz.Konu bu minvalde iken ve kendisi de bu konu hakkında bilgi sahibi olmadan popülaritesini; girişimci, Türk Fındığını kıymetlendirmek için var gücü ile çalışan ticaret erbabını, sanayicisini, ihracatçısını karalamak üzerinden yükseltmeye çalışmamanızı, Türk Fındığına daha fazla değer zinciri oluşturmak üzerine kurgulu bir yol izlemeniz gerektiğini zatıalinize hatırlatıyor, ağzınızdan çıkan lafın esiri olmamak için kırk düşünüp bir konuşmasını tavsiye ediyorum.

Konuyu kamuoyunun bilgisine ve takdirlerine arz ediyorum.

Bu açıklamanın hemen ardından bu kez Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan daha sert bir açıklama ile karşılık verdi. İşte o açıklamalar;

Hamza Bölük adlı Şahsa cevabımızdır!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, basın yoluyla kendisini ziraat odası başkanlığı koltuğunda oturtmayacağını açıklayan Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük’e ‘Hodri Meydan’ diyerek beni bu makama önce üretici sonra, ziraat odasının bir birinden değerleri delegeleri getirdi. Beni koltuğumdan kaldırmaya senin cürmün yetmez. Kaldı ki haddine değil. Sen önce emaneten oturduğun koltuğa sahip çık ve onun ağırlını taşı, ona göre davran. Sokak ağzıyla şahsıma saldırmak yerine sorduğum sorulara cevap ver. Belge arıyorsan aç ticaret borsası verilerine bak. Bakmayı bilmiyorsan bir bilene sor, yada akıl hocalarına sor sana söylerler” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık işlemi yapılan tüm ticaret borsalarına sorduğu soruyu kendi üzerine alarak, borsaların avukatlığına soyunan ve sorulan soruya açıklık getirmek yerine hakarete varan ifadelere imza atan Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük’e aynı sertlikte yanıt verdi bir kez daha sordu.

Geçen sezon ihracat rakamlarında görülmesine rağmen, ticaret borsaları verilerinde görülmeyen 148 bin ton kabuklu fındığın akıbetinin açıklanmasını isteyen Karan, “Sayın Bölük senin görevin üreticinin emeğini ve ülkenin ekonomisine girdi sağlayan bir tane fındık dahi olsa ona göz dikenleri mi korumak? Yoksa düzgün, dürüst ve işini layıkıyla yapan üyelerini korumak mı?” diye sordu.

Karan bugüne kadar fındıkta oynan oyunlarla ilgili belgeye dayanmayan ve doğru olmayan hiçbir konuda açıklama yapmadığını, bu yapanların ise kamuoyu nezdinde boyunun ölçüsünü aldığını hatırlatarak şunları kaydetti;

“Hiçbir zaman ahlaksızlık, hırsızlık, yanlış yapanı, devleti ve üreticiyi aldatanı savunmadım ve eleştirdim. Öğretmen olmuşsunuz ama ahlak dersi verdiğiniz öğrenciler sizin ne kadar cahil ve cehalet içerisinde olduğunu anlamıştır. Allah kimseyi sizin gibi devletin ve milletin parasına el uzatanları savunmak zorunda bırakmasın. Kendi web sitesindeki verilerden habersiz eğer bir eğitimci olarak okuyunca anlamayan sadece birilerine çamur atmak sizin cahilliğinizdir. Cahil ve cehalet içerisinde olmanız beni yanıltmadı. Ticaret borsaları içerisinden direk şahsıma saldırmanız o koltuğa emanet oturduğunuzu her haliyle belli etmektedir. Öncelikle stok affının yanlışlıklarını defalarca kamuoyuna basın yoluyla illetim ama siz devleti ve üreticiyi hortumlatmaya devam ettiniz. Genel sekreteriniz bu bülteni hazırlarken acaba “Nurittin başkan stok affıyla ilgili sen sonuna kadar haklısın bizim üyelerimiz boş depolarını affa soktu” dediği ifadelerini acaba hatırladı mı?

Şu sorulara onur ve şeref sahibiyseniz cevap verin;

Stok affı 2017 yılı sonuna kadar devlet diyor ki, eğer deponda malın varsa ve bunun belgesini düzenlemediysen sana bir hak veriyorum. (işini dürüst yapan esnafa sözüm yok) ama senim üyen depoda olmayan fındığı affa soktu mu? Sizde olmayan fındığı tescil ettiniz mi?

Kendi web sitenizde 2018 müstahsil alışınız 326 bin 221 ton iken sadece 478 bin 228 ton ihracata satış olmuş aradaki bu fındığı nasıl izah edeceksiniz? Bu yazdıklarım sizin resmi internet sitesinde yer almakta. Eğer bunlardan bilginiz yoksa sizin öğretmenliğinizden ve borsa başkanlığınızdan şüphe eder, genel sekreterinizi gözden geçirmenizi öneririm. Ben sizin işinizi kolaylaştırayım, 2017 yılında tescil ettiğiniz olmayan fındıklar daha sonra 2018 yılı fındığından yerine konuldu. Ancak ihraç ürünü olan fındık ihracat çizelgesine 2018 yılı olarak işlendi ve sizin ve üyelerinizin yapmış olduğu sahtekarlık gün yüzüne çıktı. O zaman nasıl 2018 ve 2017 satışa ayırdıysa o zaman o rakam 2017 ihracatı yazacak. Ayrıca istediğiniz yerde, zamanda sizin istediğiniz koşullarda benimle uğraşabilirsiniz. Benim sokak ağzına ve tehditlere karnım tok. Sizden evvel beni tehdit eden siyasi vekiller, il, ilçe başkanları, borsa başkanları, fındık baronlarının hepsi üreticinin gazabına uğradı. Bizim de destek verdiğimiz listeden seçilerek emaneten o koltukta oturduğunu unutma. Biz her platformda cesurca doğru bildiğimizi söyleriz. Son olarak Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’e seslenmek

istiyorum; eğer borsa verilerini yalanlamazsanız üyeleriniz 2017 yılı fındığını 2018 yılı etiketi ile ihraç etmiş olacak. Benden söylemesi. Borsa üyeleri seni bu saatten sonra o koltukta oturtmaz.”

Karan, bu saatten sonra konuyla ilgili verilecek olan suçlayıcı cevapları muhatap kabul etmeyeceklerini, kim haksızlık ve hukuksuzluğa imza attıysa yetkili merciler önünde hesap vereceğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir