Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Necati Tığlı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yazılı soru önergesi ile Giresun’da son yıllarda çok sık görülen ve bütün dünyanın mücadele ettiği Kanser hastalığının tedavi aşaması olan Onkoloji branşının Giresun’da olmamasını sordu.
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim.
17.05.2019
Necati TIĞLI
Giresun Milletvekili
Sanayileşen toplum ve kullanılan kimyasallar nedeni ile kanser ölümcül bir hastalık sorunu olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kanser hastalıklarının son 30 yılda iki kat arttığını tespit etmiş, ülkemizde ve dünya genelinde en sık ölüm nedeni olarak belirlemiştir. Ayrıca, tüm ölümlerin % 13’ünün kansere bağlı olduğu da bilinmektedir.
1986 yılında Çernobil Nükleer Santralinde meydana gelen patlamandan sonra Doğu Karadeniz ve Giresun’da kanser giderek artmıştır. Meydana gelen bu artış ve sebeplerine ilişkin yapılan araştırmalar bir tarafa, bu vakaların tedavi süreçlerine ilişkin yaşanan zorluklar daha görünür hale gelmiştir. Giresun’da kanser tedavisi görmesi gereken vatandaşlarımız yaşanan yetersizlik ve imkânsızlıklar sebebiyle büyük şehirlerde tedavi olma çabasına girmekte ve bunun getirdiği zorlukların üstesinden gelmekte zorlanmaktadırlar.
Giresun uzun yıllardır bu hastalığın teşhis ve tedavisinde hep komşu illerin hastanelerine mahkûm olmuştur.
Giresun’da bulunan kanser hastaları tedavileri sırasında ortaya çıkan yetersizlikler nedeniyle depresyona girdikleri ve bunun da bağışıklık sistemine zarar verdiği, tedaviye katılımın zorlaştığı bilinmektedir.
Buna ilişkin olarak;
1. Giresun ilinde 2010 ile 2018 yılları baz alındığında ve her yıl ayrı ayrı değerlendirildiğinde;
a) Kanserle mücadele eden kaç hasta vardır? Mücadele ettikleri kanser türleri hangileridir?
b) Kanser olan ve tespit edilen hasta kaç kişidir? Yıllar itibariyle sayısal artış nasıl olmuştur?
c) Kaç vatandaşımız kanser hastalığından dolayı hayatını kaybetmiştir?
2. Giresun’da kanser vakaları ve tedavisine ilişkin uzman doktor ve sağlık personeli, tedavi ünitesi konusunda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Kanser tedavisi için ihtiyaç duyulan cihazlar ve Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ve Bilgisayarlı Tomografi (CT) üniteleri açısından yeterli midir?
3. Giresun’da kanser araştırma enstitüsü ve onkoloji hastanesi kurulması için bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmamış olmasının sebebini açıklar mısınız? Giresun’a ilgili bir hastane açılması için kanserden ölen vatandaş sayısının kaç olması gerekiyor?
4. Giresun’da hizmet veren sağlık kuruluşlarında onkoloji uzmanı sayıları ne şekildedir? Onkoloji tedavisi verilen birimler ve burada görev alan kaç uzman personel vardır?
5. Giresun ilinde yalnızca bir Tıbbi onkoloji Uzmanı görev yaparken onun da istifa ederek ayrıldığı ve yerine henüz bir atama yapılmadığı hakkında bilgi sahibi misiniz? İlgili tıbbi onkoloji uzmanının istifa etmesine yol açan sebepler nelerdir?
6. Giresun’da tedavi olamadıkları için diğer illere gitmek zorunda kalan kanser hastalarının üniversite hastanesi ya da kamu hastanelerinden randevu alamadığı, maddi imkânları yeterli olmadığı için özel hastanelerden yararlanamadığının farkında mısınız? Giresun’da ikamet ettiği halde Giresun dışında kanser tedavisi gören hasta var mıdır? Varsa, hasta sayılarına ilişkin veriler ne şekildedir?
7. İl dışına giden bu hastalarımız ile refakatçilerinin sıkça yaşadığı ulaşım ve konaklama sorununun tedaviye erişimi güçleştirdiğini biliyor musunuz? Bu konuda Bakanlığınız hangi çalışmaları yürütmektedir? Hastalara ve ailelerine sağlanan destekler var mıdır?
8. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde hasta randevu sistemi üzerinden, sağlık hizmetine ulaşımın artık mümkün olmadığını biliyor musunuz? Bu konuyla ilgili tarafınıza doğru bir bilgilendirilme yapılmadığını biliyor musunuz?
9. Durumun vahametini anlamanız için sıradan bir vatandaş gibi sadece kimlik numaranızı kullanarak üniversite ve eğitim araştırma hastanelerimizden randevu almayı hiç denediniz mi? Denemek ister misiniz?