ARŞİV

Kerim Aksu ya Büyük Onur

Giresun Belediye Baskani Kerim Aksu, imar konusunun belediyelerden alinip baska bir denetleyici kuruma devredilmesi gerektigini söylüyor.
Karadeniz in en güzel sehirlerden Giresun un Belediye Baskani Kerim Aksu ile keyifli bir söylesi yaptik. Aksu, tam bir Giresun asigi. Aksu, kendisinin deyimiyle bu “sevda” ile pek çok basarili çalismaya imza atmis. Bu çalismalarin her birini bizzat baskanin agzindan dinleyeceksiniz. Lakin baskanin bir de bir istegi oldugunu özellikle belirtelim. Baskan imar konusunun belediyelerden alinip baska bir kuruma verilmesi gerektiginin özellikle altini çiziyor. Iste keyifli söylesi ve Kerim Aksu…


Baskanim sizi taniyarak söylesimize baslayalim?
Öncelikle biz de belediyedeniz (gülüsmeler). Ben 09.03.1969 Giresun dogumluyum. Ilkokul, ortaokul ve liseyi Giresun da okudum. Yüksek okulu Kütahya da bitirdim. 1987 den beri siyasetle ugrasiyorum. Ilk üyeligim SHP dendir. Daha sonra ayrildim. Ögrenciye yasakti siyaset. Sonra 1992 yilinda CHP ye üye oldum. 1992 de Gençlik Kollari Baskanligi yaptim. Ilçe ve Il Baskanligi yaptim. 1998 de Merkez Ilçe Yönetim görevini yaptim. 1999 da belediye Meclis Üyeligi yaptim. 2001 de Belediye Baskan Vekili oldum. 2003 te Ilçe Baskani oldum. 2008 De Il Baskani oldum. 2009 da da Belediye Baskani oldum. Süreç böyle hep degisti. Giresun da ticaretle ugrasiyorum. 1987 de kurdugum bir isyerim var. Evliyim iki kiz çocugum var. Lise 3 ve 6. sinifa giden 2 tane kizim var. 1983-1984 yilinda bir sene Almanya da kaldim. Dil egitimi aldim.


Hangi bölümden mezun olmustunuz?
Insaat Teknikerligi. Sonra Isletmeyi kazandim ama gitmedim.


Giresun u bir de sizden dinleyebilir miyiz?
Giresun benim dogdugum sehir. Sevdigim bir sehir. Ben yaklasik 6 buçuk yil buradan ayri kaldim. O zaman zarfi içerisinde burayi ne kadar çok sevdigimi anladim.


“Imar belediyelerden alinmali”
Neredeydiniz bu süreç içinde?
Ankara da, Almanya da… Kisacasi bu dönem içerisinde okuldaydim. Bu dönem içerisinde hep Giresun un disinda kaldim. Bu dönem içerisinde günü birlik Giresun a geldigimi bilirim. Bir gece kalip döndügüm günler bile oldu. Yani 20 saat yol gelirdim, Giresun da kalip geri dönerdim. Böyle de bir Giresun a sevgim vardir. Dünya da birçok yer gördüm. Ama Giresun ve Alaçati yi tek geçerim. Alaçati da benim en çok sevdigim yerlerden bir tanesidir. Tabi her sehrin insani kendi ili kendine çok güzel gelir. Ancak Giresun dogal olarak çok güzel bir yer. Cografi yapisi W seklindedir. Keske su Karadeniz Sahil Yolu güneyden geçseydi de koylarimiz bozulmasaydi. Su Karadeniz Sahil Yolu maalesef yapimizi biraz bozdu. Ben de bu yola karsi yapilan eylemlerin içinde oldum ancak olmadi. Bu yollarin buradan geçmesi bizden çok sey aldi. Biz bir deniz kent olmamiza ragmen bariyerler girdi aramiza. Bence sirf bu yüzden denizi yeteri kadar kullanamiyoruz. Bizim çocuklugumuz deniz kenarlarinda geçti. Simdi ise aramiza demir parmakliklar girdi. Keske güneyden geçseydi o yol. Bence çok daha güzel olurdu. Kisacasi bu gibi nedenlerden dolayi dogamizi iyi kullanamadik. Giresun Belediyesi 1869 yilinda kurulmus. Uzun yillar ilçeymis, burasi 1923 yilinda il olmus bir sehirdir. Tabi o dönemde birçok belediye baskani geldi geçti. Ama ben sunu söyleyebilirim, 1980 yili öncesi Giresun çok farkliydi. Safranbolu nun evlerini hep överiz. Ama Giresun da çok daha güzelleri vardi. Ben bunu gözlerimle gördüm. Buralarin bahçelerinden incir çalardim. Oralari nasil katlettik anlamiyorum. Buralar katledilmeseydi bu gün burada çok büyük bir turizm faktörü olabilirdi.


“Denizbank destek veriyor”
Kadir Topbas in bir sözü var çok hosuma gitti: “Eskiden sirf rant olsun diye binalar yaptik. Bugün daha büyük mevlalar vererek bahçeli evler aliyoruz.” Bu cümle aslinda elimizdeki degeri nasil kaybettigimizi açikliyor. Aslinda rantli olan evler o bahçeli evler. Bunu yeni anliyoruz ve bir TOKI tutturduk gidiyoruz. TOKI de sadece modern gece kondular yapiyor. Yani bence insana yönelik bir çalisma yok Türkiye de. Ben Bahçesehir Üniversitesi nde bir konferansa katildim. Ögrencilere yaklasik bir saatlik soru cevap seklinde bir etkinlikte bulundum. Orada da ayni seyi söyledim. Imar konusu derhal belediyelerden alinmali çünkü siyasi amaçlar ugruna çok kötü kullaniliyor. Biz bunu kullaniyoruz anlaminda söylemiyorum. Ben bir defa buna kesinlikle karsiyim ancak benim gibi düsünenler her yer de yok. Bu mesele derhal belediyelerden alinmali baska bir denetici kuruma devredilmesi lazim. Çünkü belediyeler ne kadar kamu kurumu olsa da %90 civarinda siyasi kurumlardir. Yani siyaseten yönetilen kurumlardir. Onun için ben bunlara dikkat edilmesi taraftariyim. Birde belediyelerin bütçesi yeteri kadar iyi degil. Her sey isteniyor belediyelerden ama bütçeye baktigimizda bunlarin hepsinin yapilmasi imkânsiz. Belediyeler de zaman zaman kredi aliyor. Bakiniz Denizbank destek veriyor. Baska banklar da böyle bir sey yok. Simdi bizim amacimiz ne? Meydanlar açmaya çalisiyoruz. Önce meydanlari binalarla doldurduk simdi biz o meydanlari tekrar açmaya çalisiyoruz.


Peki, Baskanim bu konulara tekrar gelecegiz. Giresun a geri gelelim. Mesela biz Giresun a disaridan geldik. Nereleri gezelim?
Ilk olarak gitmeniz gereken yer Giresun Kalesi sidir. Bu kaleyle ilgili çalismalarimiz var. Giresun Kalesi nin bir benzeri Türkiye de yok. Sehrin tam ortasinda bir teras hayal edin burasi öyle bir yer. Oraya kesinlikle çikin. Sahilde yerlerimiz var çay, kahve içmeye, yemek yemeye çok güzel yerlerdir. Örnegin Zeytinlik Mahallesi var. Orada da eski evlerin tekrar restore edilmeye baslandi. Yaklasik 20 ev yenilendi. Valilik ve Belediye büyük destek oluyor. Çocuk kütüphanesine gidin. O mimaride dünyada iki tane var. Birisi bizde digeri Italya da kesinlikle gidin görün. Giresun da Kök Ev e gidin. Kök Ev çok otantik bir yer. Oradaki bütün imalatini bir kisi kendi elleri ile yapiyor. Orada her sey dogaldir. Salincaklar, çöp kutulari, sandalyeler yani kisaca her seyi dogaldir. Bizde destek olduk onlara. Mutlaka oraya gidin. Karadeniz bölgesinin tek yasanilabilir adasi var. Onla ilgili çalismalarimiz var. Sandarma Plajinin orda gün dogumu çok güzel. Eger imkâniniz varsa oraya gidin.


“Kenti yayalastiriyoruz”
Belediye olarak yapilan çalismalar hakkinda biraz bilgi verir misiniz?
Biz 3 buçuk aylik bir belediye iken büyük bir sel felaketi yasadik. Son 60 yilin en büyük sel afetiydi. Açikçasi kaynaklarimizi buraya aktardik. Hesapladik iki buçuk yilda 23 milyonluk bir altyapi çalismasi yaptik. Bu güne kadar herkes merkezde çalisma yapmis biz gidip hiç ellenmeyen yerlerde çalismalar baslattik. Altyapi çalismalarimizi tamamladik. Kadinlar Pazar i projemiz vardi. Onu tamamladik. Yeni itfaiye binasinin temelini attik. Bizim itfaiye binamiz 78 lik idi. O zaman nüfus 5 bin falandi. O günden bugüne ayni binaydi. Suanda kenti yayalastiriyoruz. Sehri yayalastirmayi düsünüyoruz. Biraz radikal bir karar ama seçim kaygim olmadigi için bunu rahatlikla yapabiliyorum.


“Denizbank a tesekkür ediyoruz”
Esnafin tepkisini almaktan korkuyor musunuz?
Olsun biraz tepki alalim. Insanoglu olarak her zaman önce bir tepki gösteririz. Sonra bak ne güzel olmus deriz. Biz cesaretli olamazsak, aman onu kirmayalim, aman bu darilmasin, aman gücenmesin dersek laylaylomla geçer zaman. Bu sefer dogru bildiginiz yolda devam etmezsiniz. Basarili olamazsiniz. Hata yapmak istemiyorsaniz, eve gidip yatakta uyuyacaksiniz. En büyük hatanizda yataktan düsmek olur. (gülüsmeler) Is yapacaksaniz hata yapacaksiniz, yeri gelecek birilerini de kiracaksaniz. Bu isler böyledir. Örnegin, yine Bulancak Tugay Mevkinde bir projemiz var. Denizbank inda büyük katkilari ile bir meydan olusturmaya çalisiyoruz. Sehrin girisinde bir kent meydani çalismamiz var. Bunla ilgilide Denizbank a tesekkür ediyoruz. O alani tekrar kente kazandirip bir meydan olusturmaya çalisiyoruz. Bence 30 yillik birikmis bir sorundu. Yine Kadinlar Pazari dedigimiz bölge, yerel ürünlerin satildigi bir yerdi. Ancak burasi kaybolmaya yüz tutmustu. Orasi ile ilgili çalismalarimiz oldu ve simdi oradaki dükkânlar 5 kat daha degerlendi. Gar Caddesi ni tekrardan ele aliyoruz. Yeniden yapacagiz. Kaldirimsiz yapiyoruz orayi da. Trafige kapali olacak. Ilk etapta bir süre açik olacak alternatifleri açilinca orasi da trafige kapanacak. Kisin birçok yol yapilacak ve mayis ayina kadar bitirmeyi düsünüyoruz. Zaten ondan sonra 3 ay asfalt sezonu açiliyor. Bir de dogal geliyor onun için asfalti biraz yavastan aliyoruz. Ondan sonrada ciddi bir asfalt çalismasi daha olacak.


Sanat Kenti Giresun
Kültürel anlamda yaptiginiz çalismalardan biraz bahseder misiniz?
Kültürel anlamda Festivaller Birligi nin toplantisi vardi. Biz Uluslararasi Festivaller Komitesi ne üye olduk 2010 yilinda. Tabi bizim Giresun un en büyük festivali Aksu Festivali dir. Soyadimdan dolayi degil eskiden beridir öyle. (gülüsmeler) Siz mi baslattiniz derseniz hayir. Aksu Festivali Anadolu da 4 bin yildir yapilan 3 festivalden bir tanesidir. Ben küçükken kekeliyordum babaannem aldi beni bu festivale getirdi. Ve adanin etrafinda 3 kez turladik. Arkadaslarim bana simdi “Sen 5 kere turladin herhalde biraz fazla konusuyorsun” derler. Iki tur fazla atmisim.(gülüsmeler) Biz her Cumhuriyet Bayrami nda bir yazar, bir sanatçi getiriyoruz. Yani degerini biliriz Cumhuriyetin. Arti bizim kadrolu bir tiyatro grubumuz var. Konservatuarimiz var. 2009 da 120 ögrencisi olan konservatuarimizin suanda 750 ögrencisi var. Önümüzdeki yilda konservatuara yeni bina yaptiracagiz. Daha da büyütecegiz. Biz piyanodan tutun folklara kadar, gitar, keman gibi her türlü müzik aletinin hocasi var ve kadrolu. Benim kizimda keman derslerine gidiyor. Toplamda 21 hocamiz var. Arti 15 gün tiyatro festivalimiz var. 15 Mayis ta düzenledigimiz tiyatro günlerinde üniversitelerinden ve diger yerlerden tiyatrocu gelir gösterilerini yaparlar. Düsünün Giresun daki çocuklarin %15 i konservatuara gidiyor. Bu müthis bir rakam bu yüzden bu sehrin sosyal alt yapisi çok iyidir. Mesela burada 5 bayan rahatlikla plaja gidebilir. Kimse niye gidiyorsun demez. Kimse bakmaz bile onlara. Trabzon da, Rize de gidemezsiniz. Düsünün Cumhuriyet Parki na istediginiz saatte gidersiniz. Iste bizde bu çagdas yasama çocuklar yetistirmeye çalisiyoruz. Önümüzdeki yillarda konservatuar için düsündügümüz rakam 1500 kisi. Yani düsünün 10 bin çocuk var Giresun da bunun 1500 ü konservatuara gidecek. Gelecekteki sanatçilar buradan çikacak.



 

 

Baskan Kerim Aksu ile özel

Simdi de özel sorularimiz olacak. Ailenize zaman ayira biliyor musunuz?

O hep mesru bir sorudur. Bizde hep hayir deriz. Hep böyledir bu sorunun cevabi. Ben zaman ayirabiliyorum. Hiç bir pazari ailem disinda geçirmem. Benim için olagan bir durum olmadigi sürece Pazar günleri ailemle geçiririm. Siyaset yaptigim zamanlarda da Pazar günleri ailemindir. Dügüne dernege gitmem Pazar günleri. Ama tabi yeterli mi degil. Mesela ben kizimla yarim saat oturabilirim. Ondan sonra oda sikilir, bende sikilirim. Ya simdi 3 gün yan yana mi oturalim? Böyle bir sey yok. Zamani verimli kullanmak lazim. Mesela bazi Belediye Baskanlari var, “Her sey halk içindir” diyorlar. Tribüne oynamamak lazim. Ben her yil tatilimi de yaparim.

Nerelere gidersiniz tatil için?


Yurtiçi-yurtdisi kesinlikle her sene tatile gideriz. Her yere gideriz. Türkiye nin her yeri güzel, bir ayrim yapmam imkansiz.

 


Peki, baskanim bir hobiniz var midir?
Eski bir futbolcuyum aslinda. Ancak yogun bir programimiz oldugu için zaman sikinti. Ama evde üst kata çikar kitap okurum. Fenerbahçeliyim. (gülüsmeler) Basketbol oynuyorum.


Kitap okur musun?


Kitap okurum.

En son hangi kitabi okunuz?


Hanefi Avci nin “Haliç in Simonlari” kitabini okudum. Ben genelde siyasi, tarihi ve eski kitaplari seviyorum. Ama Türkiye deki tarih kitaplari hep yalandir. Onlari okursaniz sadece gururlanirsiniz. Çünkü hep tek taraflidir. Bir sayfada yenilirsiniz, 10 sayfada yenersiniz. Iki satirda savas kaybedersiniz. 20 sayfada zafer geçer. Ayrica National Geographic tutkunuyumdur. History kanalini severim.

Internetle araniz nasildir?


Internetle çok aram yok. Haberlere falan bakiyorum sadece.
Facebook yada Twitter kullaniyor musunuz?
Facebook kullaniyorum. 5000 kisi ile arkadasim yaklasik bir 15000 kiside bekliyor.

Sinema ile araniz nasildir?


En son 7 boyutlu bir sinemaya gitmistim. Sinemayi severim. Televizyonda da bazen iyi filmlere denk geldim mi izlerim.

Bu güne kadar en sevdiginiz film hangisi?
Kelebek


Peki Türk Filmi olarak?


Birçok film var ama eskileri çok güzel. Yeni çikan Türk Filmlerini begenmiyorum ne varsa eskilerde var.

En sevdiginiz oyuncu hangisi?


Sener Sen i çok seviyorum. Kemal Sunal mesela çok iyiydi.

Müzikle araniz nasildir?
Genelde yabanci slov dinlerim.


En begendiniz sanatçi hangisi?

Shakira severim (gülüsmeler) Ahmet Kaya yi çok severim, serisi vardir evde. Livaneli yi çok seviyorum. Yeni Türkü yü severim. Edip Akbayram i çok çok seviyorum.

Konserlere gider misiniz?


Firsat bulursam giderim.

En son hangi konsere gittiniz?


Volkan Konak konserine gittim. Yine bizim belediye olarak düzenledigimiz bir etkinlikti. Ben zaten sevdigim sanatçilari getiriyorum. (gülüsmeler)

Peki, baskanim son olarak hayat felsefenizi bir cümle ile açiklar misiniz?


Hayat çok genis bir kavram aslinda. Hayata gerçekçi bakarim, ölümden korkmam, an gelir gidersin. Ne olursa olsun çizgimi bozmam. Insan düsündügünü yapmiyorsa yasamiyor demektir. Insan düsündügünü yapmali. Sonra da keske dememeli.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.