GÜNCEL

KUŞ DİLİ KÜLTÜR MİRASI OLACAK

Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yöre halkı tarafından konuşma-anlaşma dili olarak kullanılan “Kuş Dili”, 2017 yılında “UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras” aday listesinde yer almaya hazırlanıyor.

Kuşdili’nin adaylık dosyasının hazırlanması için ilimizde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye temsilcileri, 6 ildeki ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Akademisyenler ve İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri yetkililerinin katılımıyla Valilikte bir toplantı yapıldı.

Giresun Valisi Hasan Karahan başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hulusi Güleç, Kuşdili’nin UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirasına (SOMÜT) kazandırılması için böyle bir toplantının düzenlendiğini belirterek, İlimizde Çanakçı ilçesi Kuşköy’de kullanılan ıslık dilinin yüzyıllardır süren bir gelenek olduğunu, dünya kültür mirasına katabilmek için yaklaşık 5 yıldır çalışıldığını, toplantıdan çıkacak son kararla acil koruma altına alınması gereken Somut Olmayan Kültürel Miras alanında Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi DTCF Halkbilim Bölümü UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM İhtisas Komitesi üyesi Prof. Dr. Muhtar Kutlu, Kuşdili ve projeyle ilgili bir sunum yaptı.

Sunumun ardından başta il dışından gelenler olmak üzere katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali Karahan, Kuşdilinin yöreye, ilimize renk katan ve yaşatılması gereken kültür ögesi olduğunu belirtti. İlçe Kaymakamlığı, köy dernekleri, muhtarlıkların hem görev, hem de gönül icabı kendilerini bu işe adamalarının ilimizin tanıtımına ciddi katkı sağlayacağını, turizmin gittikçe artan oranda istihdam sağlayan bir alan olmaya devam edeceğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bugün “Islık Dili” nin yoğun olarak kullanıldığı ve yaşatıldığı Çanakçı / Kuşköy’de “Kuşdili” programı yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.