Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Giresun’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan 10’u AK Parti’li, 4’ü CHP’li, 2’si HDP’li ve 1’i MHP’li 17 Milletvekilinden oluşan Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun Valisi Hasan Karahan’la birlikte Uygulama Oteli’nde buluştu.
Komisyonu Giresun’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Giresun Valisi Hasan Karahan, “Aileyi derinden sarsan başta boşanma olayları olmak üzere toplumu ilgilendiren temel sorunlara yerel paydaşlarıyla çözüm üretme gayesiyle ilimizde bulunan komisyonumuzun çalışmalarının ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, bakanlıkların iyi uygulama örneklerini yerinde görmek, varsa sorunların tespit etmek, belediyelerin ve STK’ların aile kurumunun güçlendirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmaları ve uygulamaları yerinde değerlendirmek için 26-28 Mart 2016 tarihleri arasında Ordu-Giresun-Trabzon illerinde çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
Meclis Araştırma Komisyonu’nun, aile bütünlüğünün korunması, boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi amacıyla kurulduğunu vurgulayan Keşir, “Komisyon, aile birliğinin korunması ve boşanma olaylarını sadece kadın, sadece eş veya çocuk perspektifinden ele almak yerine bütün parametreleriyle bütüncül olarak ele almayı hedeflemektedir. Bu sebeple aile kurumunu oluşturan eşler, çocuklar kadar aile büyükleri, kardeşler, yakın akrabalar gibi ailenin her bir üyesinin yaşadığı sorunları da ele alacaktır. Komisyon çalışmaya başladığı tarihten bu yana kamu kurumlarından, STK temsilcilerinden ve akademisyenlerden Türkiye’nin aile yapısı, boşanma nedenleri, aile içi şiddet gibi konularda yaşanan sorunlar ve kurumların çözüm önerileri konusunda bilgi almıştır. Komisyon, araştırma alanına giren hususları yalnızca olumsuz örnekleriyle değil, olumlu rol modellerini de dinleyerek incelemektedir. Esas hedef burada ailenin ve bireyin bir sorunla karşılaştığında bunu ayrılık veya şiddetle değil, olumlu bir davranışla nasıl çözebileceğini öğreneceği yöntemlerin de araştırılmasıdır. Bu doğrultuda bireyin ve ailenin çözüm üretme kapasitesinin artırılması aile kurumunun güçlendirilmesinin temeli olarak görülmektedir Boşanma sürecindeki ailelerde ve aile bireylerinin mağduriyet yaşamadan boşanma sonrası sürece sağlıklı bir geçiş yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması da komisyonun öncelikleri arasındadır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Komisyon, Vali Hasan Karahan’ın da katılımıyla yereldeki uygulayıcıların (Aile Hakimi, Avukat, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Kolluk, PDR, Aile Hekimi ) Giresun ilinin evlilik, boşanma ve aile kurumunun güçlendirilmesi gibi konulardaki değerlendirmelerini ve önerilerini dinledi.