Cumhuriyet Halk Partisi Giresun milletvekili Necati Tığlı, Tirebolu’da yetişen çayın değerlendirilmesi noktasında yaşanan sıkıntıları ve daha önce sözü verilen çay fabrikasını Meclis gündemine taşıdı.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Tirebolu’da 500 tonluk fabrika planlıyoruz. Tirebolu bölgesi de gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bir bölgemizdir. Tirebolu 42 çayımız önemli bir markamızdır. Biz bunu yetiştiremiyor talepleri karşılayamıyoruz. Ürettiğimiz kadar sınırlı bir paketlememiz var, bu bölgede yeni çaylıkların açılmasını programımıza dahil ettik”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi hazırlayan Tığlı, özellikle Tirebolu’da yetişen kaliteli çayın gerçek değerini bulması adına önemli olan ve 2018 yılında dönemin Çaykur genel müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından sözü verilen 500 tonluk fabrikayı hatırlatarak, şu önemli soruları sordu;
1. ÇAYKUR Genel Müdürü tarafından 2018 yılında yapılan açıklama doğrultusunda, Giresun’da yeni bir çay fabrikası kurulması planlanmakta mıdır?
2. Bu açıklama sonrasında Milli Emlak’tan alınarak belediye tarafından imar planı değişikliği yapılan Tirebolu İlçesi Torul yolu üzerinde 47 dönüm arazinin tapusunun ÇAYKUR’a tahsis edildiği doğru mudur?
3. 500 ton kapasiteli olacağı ifade edilen çay fabrikasının yapımı için şu ana kadar arazi tahsisi ve imar değişikliği dışında hangi çalışmalar yapılmıştır? Fabrika için yer tahsisi yapılan bölgede bahsi geçen kompleksin inşaatına ne zaman başlanacaktır?
4. Yoksa ÇAYKUR’un kamuoyunda tartışmalı, soru işaretleri barındıran zarar tartışmaları ardından bu yatırımdan vaz mı geçilmiştir?
5. Bu da AKP İktidarının siyasetçi ve bürokratlarının henüz planlama ve hazırlık aşamasında hizmete girmiş diye propagandasını, reklamını yaptığı diğer yatırımlar gibi unutulacak bir söz olarak mı kalacaktır?
Diğer yandan CHP milletvekili Tığlı, Tirebolu çayının kalitesinin ayırt edilebilir olması adına önem arzeden paketleme konusundaki sıkıntıyı da Bakan Pakdemirli’ye sordu.
Tığlı, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR), “81 İlde 81 Satış Mağazası” projesi kapsamında yer alan Giresun’daki satış mağazasının 1959’da kurulan çay işleme tesisi önünde 2020 Ocak ayında hizmete girdiğini anımsatarak, ÇAYKUR’un 42 No’lu tesisi olarak bilinen Tirebolu Çay Fabrikası’nın önünde ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim tarafından açılışı yapılan mağazanın Rize’de ÇAYKUR Genel Müdürlük binası önünde hizmete giren satış mağazasının ardından ikincisi olduğuna dikkat çekti.
Tığlı, Giresun’da üretilen çayın toprak ve iklim özelliği açısından diğerlerinden farklılık gösterdiğini, çay yetiştiren diğer illere göre daha fazla güneş görmesi, sahile uzak arazilerde yetiştirilmesinde. dolayı, çaya tiryakilerin sevdiği buruk farklı tadı kazandırdığını ifade ederek,”Özellikle Tirebolu’da sınırlı bir alanda, mayıs ayının ilk sürgünlerinden üretilen Tirebolu çayı harmanlanmayan, farklı nevilerin birbirine karıştırılmadığı en kaliteli, lezzetli çay olarak kabul edilmektedir. Eynesil, Görele, Tirebolu, Espiye, Güce, Çanakçı ilçelerimizde yetiştirilen ve ÇAYKUR tarafından alınan yaş çay, Tirebolu Çay Fabrikasında kurutularak işlenmekte ardından paketlenmek üzere Rize ilimize gönderilmektedir.
Tirebolu 42 adıyla tescilli ambalaja sahip çayın Tirebolu dışına çıktığında diğer çaylarla karıştırılarak paketlenmesi ve başka sebeplerden ötürü Tirebolu ilçemizde üretilip satılan orijinal haliyle aynı kalite, lezzet ve aromaya sahip olmadığı görülmektedir. Bu sebeple hakiki lezzetinde Tirebolu 42 Çayı içmek isteyen vatandaşlarımız, Tirebolu’da ki satış mağazasından almayı tercih etmekte; fakat bu da miktar olarak sınırlı bir imkân dâhilinde olabilmektedir. Ayrıca Tirebolu tesisinin yaş çay alım kontenjanı da sınırlı miktardadır. Tesisin kapasitesinin artırılması beklentisi yıllardır dile getirilmektedir.”şeklinde konuştu.
Dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’in 2016 yılında Tirebolu 42 Çayına ilişkin olarak “Giresun’da yetiştirilen çay ile diğer illerde aynı iklim şartlarında ve aynı süreçte gelişimini tamamlayan çay arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır” ifadelerini kullandığını hatırlatan Tığlı, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Hal bu ki; Tirebolu 42 çayımız ismiyle ayrı bir marka değerini ifade etmekte olup bu çayın toplanması, kurutulması ve paketlenmesine kadar geçirdiği tüm süreç kalite ve standardının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Buna karşılık, ÇAYKUR Genel Müdürü Sayın İmdat Sütlüoğlu, 2018 yılı yaş çay alım kampanyası açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada Tirebolu çayının diğer çaylara kıyasla ayrı bir önemi olduğunu vurgulamakta,
“Tirebolu bölgesi de gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bir bölgemizdir. Tirebolu 42 çayımız önemli bir markamızdır. Biz bunu yetiştiremiyor talepleri karşılayamıyoruz. Ürettiğimiz kadar sınırlı bir paketlememiz var, bu bölgede yeni çaylıkların açılmasını programımıza dahil ettik” sözleriyle bu farkı ortaya koymaktadır.”
Tığlı, Tirebolu’da yetişen kaliteli çayın paketlenmesi noktasındaki sıkıntılara ilişkin şu soruları sordu;
1. Tirebolu ve Giresun’un diğer ilçelerinden toplanan çaylar ÇAYKUR tarafından başka yöre çaylarıyla karıştırılarak mı paketlenmektedir? Farklı aroma ve lezzete sahip, farklı iklim özelliklerinde yetiştirilen çaylar ne şekilde ayrılmaktadır?
2. Yöreye has ayrı bir aromaya ve damak tadına sahip olan Tirebolu 42 Çayı üretilmiş diğer bölge çaylarıyla karıştırılarak mı paketlenmektedir? Tirebolu’da satışı yapılan ürün ile Rize’de paketlenen ürün farkı neden kaynaklanmakta, standardı neden aynı olmamaktadır?
3. ÇAYKUR, farklı yörelerde, faklı tekniklerle yetiştirilmiş ve farklı toplanma özelliklerine sahip olan ürünleri karıştırarak farklı isim ve farklı ambalajlarla mı piyasaya sunmaktadır? Paketlerde kalite ve fiyat farkını ortaya çıkaran sebepler nelerdir?
4. Tirebolu 42 Çayı olarak tescil edilen çayın, coğrafi işaretleme yapılarak paketlenmesi düşünülmekte midir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim.
26.02.2020
Necati TIĞLI
Giresun Milletvekili
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2018 yılı yaş çay alım kampanyası açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada “Tirebolu’da 500 tonluk fabrika planlıyoruz. Tirebolu bölgesi de gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bir bölgemizdir. Tirebolu 42 çayımız önemli bir markamızdır. Biz bunu yetiştiremiyor talepleri karşılayamıyoruz. Ürettiğimiz kadar sınırlı bir paketlememiz var, bu bölgede yeni çaylıkların açılmasını programımıza dahil ettik” ifadelerini kullanmıştır. 47 bin metre kare bir arazi üzerine yapılacağı ifade edilen ÇAYKUR’un yeni fabrikasının satış reyonundan konaklama tesisine kadar bir kompleks olarak inşa edileceği belirtilmişti.
Buna ilişkin olarak;
1. ÇAYKUR Genel Müdürü tarafından 2018 yılında yapılan açıklama doğrultusunda, Giresun’da yeni bir çay fabrikası kurulması planlanmakta mıdır?
2. Bu açıklama sonrasında Milli Emlak’tan alınarak belediye tarafından imar planı değişikliği yapılan Tirebolu İlçesi Torul yolu üzerinde 47 dönüm arazinin tapusunun ÇAYKUR’a tahsis edildiği doğru mudur?
3. 500 ton kapasiteli olacağı ifade edilen çay fabrikasının yapımı için şu ana kadar arazi tahsisi ve imar değişikliği dışında hangi çalışmalar yapılmıştır? Fabrika için yer tahsisi yapılan bölgede bahsi geçen kompleksin inşaatına ne zaman başlanacaktır?
4. Yoksa ÇAYKUR’un kamuoyunda tartışmalı, soru işaretleri barındıran zarar tartışmaları ardından bu yatırımdan vaz mı geçilmiştir?
5. Bu da AKP İktidarının siyasetçi ve bürokratlarının henüz planlama ve hazırlık aşamasında hizmete girmiş diye propagandasını, reklamını yaptığı diğer yatırımlar gibi unutulacak bir söz olarak mı kalacaktır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak yanıtlandırmasını dilerim.
26.02.2020
Necati TIĞLI
Giresun Milletvekili
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR), “81 İlde 81 Satış Mağazası” projesi kapsamında yer alan Giresun’daki satış mağazası, 1959’da kurulan çay işleme tesisi önünde 2020 Ocak ayında hizmete girmiştir. ÇAYKUR’un 42 No’lu tesisi olarak bilinen Tirebolu Çay Fabrikası’nın önünde ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim tarafından açılışı yapılan mağaza Rize’de ÇAYKUR Genel Müdürlük binası önünde hizmete giren satış mağazası ardından ikincisidir.
Giresun’da üretilen çay toprak ve iklim özelliği açısından diğerlerinden farklılık göstermekte, çay yetiştiren diğer illerimize göre daha fazla güneş görmesi, sahile uzak arazilerde yetiştirilmesi çaya tiryakilerin sevdiği buruk farklı tadı kazandırmaktadır. Giresun ve ilçelerinde, özellikle Tirebolu’da sınırlı bir üretim sahasında yetiştirilen çayın, filizucundaki 2 yaprak ve en ucunda yer alan yarım yaprak en kaliteli çay yaprağı olarak adlandırılmakta ve geleneksel “iki buçuk yaprak” yöntemiyle toplanmaktadır. Özellikle mayısayının ilk sürgünlerinden üretilen Tirebolu çayı harmanlanmayan, farklı nevilerin birbirine karıştırılmadığı en kaliteli, lezzetli çay olarak kabul edilmektedir. Eynesil, Görele, Tirebolu, Espiye, Güce, Çanakçı ilçelerimizde yetiştirilen ve ÇAYKUR tarafından alınan yaş çay, Tirebolu Çay Fabrikasında kurutularak işlenmekte ardından paketlenmek üzere Rize ilimize gönderilmektedir.
Tirebolu 42 adıyla tescilli ambalaja sahip çayın Tirebolu dışına çıktığında diğer çaylarla karıştırılarak paketlenmesi ve başka sebeplerden ötürü Tirebolu ilçemizde üretilip satılan orijinal haliyle aynı kalite, lezzet ve aromaya sahip olmadığı görülmektedir. Bu sebeple hakiki lezzetinde Tirebolu 42 Çayıiçmek isteyen vatandaşlarımız, Tirebolu’da ki satış mağazasından almayı tercih etmekte; fakat bu da miktar olarak sınırlı bir imkân dâhilinde olabilmektedir. Ayrıca Tirebolu tesisinin yaş çay alım kontenjanı da sınırlı miktardadır. Tesisin kapasitesinin artırılması beklentisi yıllardır dile getirilmektedir.
Dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik, 2016 yılında Tirebolu 42 Çayına ilişkin olarak “Giresun’da yetiştirilen çay ile diğer illerde aynı iklim şartlarında ve aynı süreçte gelişimini tamamlayan çay arasında herhangi bir farklılık bulunmamaktadır” ifadelerini kullanmaktadır.
Hal bu ki; Tirebolu 42 çayımız ismiyle ayrı bir marka değerini ifade etmekte olup bu çayın toplanması, kurutulması ve paketlenmesine kadar geçirdiği tüm süreç kalite ve standardının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Buna karşılık, ÇAYKUR Genel Müdürü Sayın İmdat Sütlüoğlu, 2018 yılı yaş çay alım kampanyası açılış töreninde yapmış olduğu konuşmada Tirebolu çayının diğer çaylara kıyasla ayrı bir önemi olduğunu vurgulamakta,
“Tirebolu bölgesi de gerçekten kaliteli ve güzel çayın üretildiği bir bölgemizdir. Tirebolu 42 çayımız önemli bir markamızdır. Biz bunu yetiştiremiyor talepleri karşılayamıyoruz. Ürettiğimiz kadar sınırlı bir paketlememiz var, bu bölgede yeni çaylıkların açılmasını programımıza dahil ettik” sözleriyle bu farkı ortaya koymaktadır.
Buna ilişkin olarak;
1. Tirebolu ve Giresun’un diğer ilçelerinden toplanan çaylar ÇAYKUR tarafından başka yöre çaylarıyla karıştırılarak mı paketlenmektedir? Farklı aroma ve lezzete sahip, farklı iklim özelliklerinde yetiştirilen çaylar ne şekilde ayrılmaktadır?
2. Yöreye has ayrı bir aromaya ve damak tadına sahip olan Tirebolu 42 Çayı üretilmiş diğer bölge çaylarıylakarıştırılarak mı paketlenmektedir? Tirebolu’da satışı yapılan ürün ile Rize’de paketlenen ürün farkı neden kaynaklanmakta, standardı neden aynı olmamaktadır?
3. ÇAYKUR, farklı yörelerde, faklı tekniklerle yetiştirilmişve farklı toplanma özelliklerine sahip olan ürünleri karıştırarak farklı isim ve farklı ambalajlarla mı piyasayasunmaktadır? Paketlerde kalite ve fiyat farkını ortaya çıkaran sebepler nelerdir?
4. Tirebolu 42 Çayı olarak tescil edilen çayın, coğrafi işaretleme yapılarak paketlenmesi düşünülmekte midir?