Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Necati Tığlı hasat mevsimi gelen yaş çay için üreticinin işçi bulamaması ve şehirler arası seyahatin Pandemi nedeniyle kısıtlı olması sebebiyle sorunları olan üreticilerin sorunlarına çare bulunmasını istedi.
Necati Tığlı yayınladığı mesajda, Çay denilince ilk akla gelen yağmurun bereketiyle Çayın umut getirdiği yer olan Doğu Karadeniz Bölgesidir. Bu bölgede ekilebilir toprakların çok kısıtlı ve dağların dik olması yalnızca çay üretimi yapılmasına olanak sağlamaktadır. Haliyle başlı başına bir gelenek olan çayın yerine bölgede başka bir ürünün yetiştirilmesi neredeyse imkansızdır.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “yüksek girdi ve işçilik maliyetlerine rağmen dünya çay üretiminde ilk beş içinde olan Türkiye, üreticiye verdiği değer ve destek bakımından maalesef bu sıralamada değildir. Ak Parti İktidarının tarım politikaları ile birlikte artan üretim maliyetleri, vergiler ve borç kredileri altında ezilen çay üreticimiz, şimdi de tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs’ün hasat dönemine olan etkileri ile mücadele etmeye çalışıyor” dedi.
Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 200 binden fazla ailenin geçimini çay üreterek sağladığını ifade eden Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Ülkemizin en lezzetli ve en kaliteli çaylarının üretildiği Giresun’da ki çay üreticisi, aynı diğer illerimizde ki tüm üreticiler gibi Covid-19 tedbirleri kapsamında yalnız bırakılmıştır. Pandemi ile mücadele tabi ki çok önemli, ancak hasat yapacak çay üreticisinin arazisine gitmesi için Bakanlığın mutlaka gerekli tedbirleri alması gerektiğini” belirtti.
Necati Tığlı, “başka illerde ikamet eden çay hasat döneminde memleketine gelip çayını toplayıp bütçesine katkı sağlayan üreticimizin bahçesiyle buluşmasına imkan sağlamayan hiçbir hazırlık hiçbir tedbir mağduriyeti önlemeye yetmeyecektir. Ülkemizin bu zorlu süreçten başarılı olarak çıkabilmesi, tarımsal faaliyetlerde sürdürülebilirliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tecrübe ettirmiş oldu. Salgınla mücadelenin başarılı olması için alınan tedbirler ne kadar önem taşıyorsa da sofralarda bir krizle devam etmemesi için de tüm olanaklar değerlendirilmelidir. Yüksek bir rekoltenin beklendiği çay sezonunda büyük şehirlerde ikamet edip zaten çoğunluğu salgın nedeniyle faaliyette olmayan sektörlerde çalışan yurttaşlarımızdan bölgede ürününü hasat edecek kimsesi olmayanlara bahçeleri evleri arasında ürünlerini karantina tedbirleri etrafında hasat etme imkânı sağlanabilir.Diğer tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi çay üretimi için bölgeye köylerine getirilecek vatandaşlarımızın da amacı sosyalleşmek akraba ve dostlarıyla kucaklaşmak değil ürününü bahçede bırakmamaktır. Vatandaşlarımızın takibi kontrolü ve belirlenen sürede hasadını gerçekleştirmesi için bir yöntem bulmak zorunludur” dedi.
Çay hasadı döneminde mevsimlik işçilerin bölgeye gelemeyecek olması, çay taban fiyatlarının hâlâ açıklanmaması ve Tarım Bakanlığının olanı biteni bir kenarda sessizce izlemesinin çok ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Necati Tığlı, “Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de geçmiş yıllarda olduğu gibi yok kotayı, yok randevu sistemiydi, yok kontenjandı gibi yaklaşımlar olursa hasat ve satış noktasında sorunlar olacağı hem Giresunlu hem de diğer illerimizin üreticileri tarafından çok açık bir şekilde ifade edilmektedir” sözlerini kullandı.
Sözlerini şöyle sürdüren Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Bu covid-19 salgın döneminde arazisine gidemediği için bahçesiyle ilgilenemeyen ve zorda kalan tüm çay üreticisinin elindeki çay alınmalıdır. Hasat yapamıyorsa hasadın yapılması için bakanlık devreye girmelidir. Çay üreticisinin biriken kredi borçları hem yapılandırılmalı hem de ertelenmelidir” vurgusunu yaptı.