Uncategorized

Nevruzla Gelen

Yumruklar, islatmalar, taslamalar, gökkusagi bayraklar… bir nevruz daha geride kaldi. Bir yanda yeni güne bombardimanla baslayan Libya halki, diger yanda  Tüsiad’in anayasa raporu…


 


            Günes hâkimiyetinin kuzey yarim küreye geçtigi nevruz gününde; kuzeyli ülkeler kisin bitisini, baharin gelisini kutlarlar. Türkler için ayrica bir özelligi Ergenekon destanina göre Türklerin Ergenekon vadisinden kurtulus günüdür. Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde 21 mart günü milli bayram olarak kutlanilmaktadir.


 


            Anadolu Türkleri nevruz gününü, uzun süre kutlamamistir. Halk her ne kadar nevruz geleneklerini uygulasa da devlet kültüründe nevruz çok önemsenmemistir. Son yillarda sahip çikilmaya çalisilsa da nevruzu direnis ve özgürlük günü olarak kutlayan Kürt halki kadar çoskulu kutlamak henüz basarilamamistir.


 


Batili olma hevesiyle ananelerimizi, özellikle biz gençler, ögrenmek için çaba harcamamaktayiz. Bu düsünceyle benligimizden bir çok sey kaybetmekteyiz. Evrensel kültüre giden dünyada etnik ve dini kültürlerin artik önemi kalmadigini savunurken, evrensel içindeki yerimizi, evrensele katkimizi da bilmemiz gerekmektedir.


 


 Kürtlerin tarihinde nevruzun neden bu kadar önemli oldugunu Demirci Kawa efsanesine kadar indirebiliriz. Efsanenin özünde zalim kral Dehak’a karsi Kürt halkinin dirilisi, isyani ve özgürlük mücadelesi anlatilir.  Bugünse nevruzun bir direnis ve isyan günü olmasinin nedeni net olarak ifade edilmez ya da ifade edilmek istenmez.


 


Kürt açilimi kapsaminda bir çok sey yeni yeni konusulmaya baslanildi. Kürtlerin Diyarbakir basta olmak üzere dogunun ve güneydogunun bir çok yerinde alanlara sigmayan kitleleri toplamasini kimsenin göz ardi etmemesi gerekir. Kürt halkinin da Türk halkinin da son 25 yillik olaylari inceledigimizde aci çektigi asikardir. Her iki taraftan da binlerce insanin hayati son bulmustur. Binlerce köy bosaltilmis, binlerce yuva dagitilmistir. Bir yandan insanlarin benligi kaybettirilirken, diger yandan ülke benligi kaybettirilmektedir.


 


Dogudaki bir çok mezarlikta karsilasacaginiz bir durumdur, yan yana yatan iki kardes. Kardeslerden biri daga çikmis, dagdan inisi cansiz bedeniyle olmustur, diger kardes ise askerlik görevini yerine getirirken çatismada sehit olmustur. Ve mezarlarin basinda bir ana! Iste bugün doguda, nevruz atesini bu ananin feryadi alevlendirirken; aga ve aga çocuklarinin güç ve iktidar hirsi bu atesi körüklemektedir. Tarihin her devrinde oldugu gibi atlar tepisirken arada halk ezilmeye devam etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.