Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Giresun Milletvekili TBMM Baskanlik Divani Üyesi Murat Özkan, yörede bir süre önce yasanan sel felaketinin sebeplerinin arastirilmasi için Meclis Baskanligi’na Arastirma Önergesi verdi.
Özkan, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, Karadeniz Bölgesinde meydana gelen yogun yagislar nedeniyle derelerin tastigini, çok sayida ev ve is yerinin sular altinda kaldigini, büyük ölçüde maddi kayip olustugunu, bir vatandasin da hayatini kaybettigini animsatti.
Bölgenin bol yagis almasi nedeniyle heyelana son derece müsait olmasi, dogaya yapilacak müdahalenin çok büyük zararlara sebep oldugunun görüldügünü vurgulayan Özkan, “Ülkemizde yasanan sel felaketleri alt yapi yetersizliklerin önceden giderilmesi, gerekli tedbirlerin önceden alinmasinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha ortaya koymaktadir. Tedbirlerin gerektigi sekilde alinmamasi milli servet kaybi demektir. Bu nedenle sel felaketlerinin sebeplerinin arastirilmasi, vatandaslarimizin ihtiyaç ve problemlerinin yerinde tespit edilmesi için Anayasanin 98’inci, Iç Tüzügün 104 ve 105’inci maddeleri geregince Meclis Arastirmasi açilmasini arz ederiz” dedi.
MECLIS ARASTIRMASININ GEREKÇELERI
Karadeniz Bölgesinde büyük sorunlara yol açan yagislarin Giresun basta olmak üzere, Trabzon, Ordu, Zonguldak, Rize ve Artvin illerinde etkili oldugunu ifade eden Özkan, sunlari kaydetti:
“Giresun’da 21–22 ve 27–28 Temmuz 2009’da siddetli yagislar neticesinde olusan sel taskinindan yöredeki tüm derelerin tasmasi sonucu yerlesim birimleri, tarim arazileri, ulasim yollari ve çesitli sanat yapilari büyük hasar görmüstür. Sel felaketinden 657 ev, 160 isyeri ve 60 araç dogrudan etkilenmistir. Giresun’da kentten geçen derelerin tasmasi sonucu yollar tamamen su ve molozlarla kaplan, sahil yolu yüksek kotta yapilmasi dolayisiyla taskin sular irili ufakli göller olusturmus, altyapida büyük hasarlar meydana gelmistir. Karayollarina ait Kovanlik, Çaldag, Inisdibi, Karabulduk il yollari ve Dereli, Sebinkarahisar Devlet Yollarinin muhtelif kesimlerinde olusan hasar toplam 22 milyon 940 bin TL’dir. DSI tarafindan yapilan ve isletmede olan Taskin Koruma Tesislerinde meydana gelen toplam hasar 345 bin TL’dir. Giresun’da oldugu gibi ülkemizin birçok yöresinde yasanan sel felaketleri, alt yapi yetersizliklerinin önceden giderilmesi ve gerekli tedbirlerin önceden alinmasinin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha ortaya koymaktadir. Dogal sartlarin felaketlerin olusmasinda ana neden olduguna iliskin görüsler tek basina hakli sebep olusturmamaktadir. Bölgenin bol yagis alan özelliginin bir sonucu olarak heyelana son derece müsait olmasi dolayisiyla, dogaya yapilacak müdahalelerin çok büyük zararlara sebep oldugu görülmüs, ortaya çikan zarar milli servet kaybidir. Afet öncesi risk yönetimi ile ilgili bir çalisma olmadigi için afet sonrasinda Giresun’da kriz yönetiminin düzenli ve planli bir yapida olmadigi görülmüs. Afet sonrasinda is makinelerinin ve insan gücünün yetemeyecegi durumlar göz önünde bulundurularak, afet öncesi risk analizi, risk azalimi ve risk haritalarinin çikarilarak afete müdahale ve yardimlarin plan ve düzenin belirlenmesi gerekmektedir. Sel baskinina neden oldugu öne sürülen derelerin islah edilmeyisi; dere yataklarinin buralara bina insa etmek suretiyle caddelere dönüstürülmüs olmasi; Sahil otoyolunda yapilan hatalarin sularin geçisine engel olmasi; altyapi eksikliklerinin bölge sartlari göz önünde bulundurularak mevcut sistemin yeniden yapilandirilmasi kentlesmenin geregi olan altyapinin saglanmasi gibi düzenlemelere ihtiyaç vardir.”
Sel Meclise Tasindi
0
117
117