ManşetSİYASETSON DAKİKA

Sel Sonrası Hazırlanan Bu Rapor Çok Konuşulacak

Giresun’da meydana gelen sel afetin nedenleriyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından afet bölgesine gelen milletvekillerince bir rapor hazırladı.

Genel başkan yardımcıları Seyit Torun ve Ali Öztunç’un başkanlığında, milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Necati Tığlı, Emine Gülizar Emecan, Neslihan Hancıoğlu, Barış Karadeniz, Mustafa Adıgüzel, Kemal Zeybek ve Kadim Durmaz’ın yer aldığı CHP heyeti,Giresun’da yaptıkları inceleme sonunda hazırladıkları raporu Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.

Raporda çarpıcı tespitler ve önemli iddialar yer aldı. Bunlardan birisi de sel afetine neden olan köprü. Raporda, Dereli ilçesinin girişinde yer alan eski köprünün kaldırılmadan, yerine yeni köprünün yapılmasının “adeta bir baraj etkisi” yarattığı; yoğun yağışın ardından biriken suyun köprünün yıkılmasıyla baraj kapağı açılmış gibi ilçede felakete neden olduğu belirtildi. Raporda “dağdan dereye gelen şiddetli yağmur üst üste iki köprünün olduğu alanda birikmiş. Sel ile gelen ağaçlar baraj etkisi yaratmış!” denilerek şu ifadelere yer verildi:” Yağmur suyunun şiddetini artırmasından sonra bu köprülerden eski olan köprünün bir bölümü dayanamayarak yıkılmış. Böylece biriken sel suyu, baraj kapağı açılır gibi şehir merkezine girmiş ve önüne gelen her şeyi yıkıp götürmüş. Yeni köprüyü yapan hükümet, eskisini kaldırmadığı için bu facia yaşanmış. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünü ettiği “Yıkılması gereken köprü” bu köprüdür. Şayet zamanında bu köprü kaldırılmış olsaydı şiddetli yağmur Dereli ilçesini bu kadar vurmazdı”.

CHP’nin raporuna göre, Dereli’de 241 esnafın 221’inin dükkânı tamamen yok oldu, pek çok kamu binasının zarar gördü, Doğankent ilçesinde ise 32 işyeri ile 1 ticari taksi zarar görürken Yağlıdere ilçesinde 6 işyeri kullanılamaz hale geldi.

Yine raporda çarpıcı bir madde daha dikkat çekti. Tirebolu ile Doğankent ilçeleri arasındaki Harşit Vadisi’nde bulunan çöken ve 5 askerin şehit olmasına neden olan menfezin alt kısmındaki çakıl ve kum, ocak işletmecileri tarafından altından kum-çakıl alındığı için çöktüğünü belirten CHP heyeti, raporunda” CHP’li il genel meclisi üyesi Ömer Cebeci, 4 Temmuz 2019’da, il genel meclisi başkanlığına dilekçe vererek burada inceleme yapılmasını ve bu menfezin güçlendirilmesini istemiş. Ancak AKP’li il genel meclis başkanı Ahmet Şahin bu dilekçeyi işleme koymamış sadece bilgi amaçlı olarak üstüne, “Vali Bey AFAD’a talimat vermiş” notu düşmüş. Şayet 2019 yılındaki bu başvuru işleme konsa ve gereği yapılsa askerlerimiz bu menfezin yıkılmasından dolayı şehit olmayacaktı” ifadelerine yer verdi.

Raporun sonuç bölümünde, Giresun’un afet kapsamına alınması, sel sonrasında evleri oturulmaz hale gelen mülkiyet sahibi ve kiracı yurttaşlara barınma imkânları sunulması, zararların tazmin edilmesi, eşya ve kira yardımı yapılması, istenerek, afette yıkıma neden olan ilgili kişi ve kurum yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunması istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.