SİYASET

SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU SORMAYA DEVAM EDİYOR

karaahmetoglusoruonergesi

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu bu kez Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na sordu

dokakaraahmetoglu

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla.

Selahattin Karaahmetoğlu
Giresun Milletvekili

15 Kasım 2011 tarihinde Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğumuz soru önergesine cevabınızda Türkiye’nin Büyük Ortadoğu Projesinde hiçbir rol üstlenmediği ve bu isimde bir projenin olmadığını belirttiniz. Bu proje ile kastedilen’in Geniş Orta Doğu ve Kuzey Afrika (GODKA) girişimi olduğunu, eşbaşkanlarının da Fransa ve Kuveyt olduğunu belirtmektesiniz. Ayrıca Başbakan bunun bir Amerikan projesi olduğunu ve Diyarbakır’ın bu proje ile bölgenin yıldızı olacağını daha evvel belirtmişti. Üstlendiği misyon gereği Ortadoğu ülkelerine ve Arap Ülkelerine eş başkanlardan biri olarak yöneleceğimizi belirtmişti. Bölge ülkelerinin hukukun üstünlüğü, iyi yönetişim, insan hakları, özgürlük, demokrasi gibi evrensel değerlere yönelik dönüşümün herhangi bir dış dayatma olmaksızın tamamen bölge ülkelerinin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanması gerektiği düşüncelerini paylaşmaktasınız. Fakat:
1. BOP ya da GODKA girişimi adını taşıyan projenin onlarca kez eşbaşkanı olduğunu belirten Başbakan’ın bu husustaki daha önceki ifadeleri tarafınızdan kabul görmemekte midir? Ülkemiz dış politikası ayrı görev ve misyonları üstlenmiş Başbakan ve Dışişleri Bakanı tarafından mı yönetilmektedir?
2.Başbakan’ın BOP’un isminin değiştiğini belirtmesi fakat sizin böyle bir projenin ve eşbaşkanlığın hiçbir zaman var olmadığını belirtmeniz büyük bir çelişki değil midir?
3. Ayrıca GODKA girişiminin gündemden düştüğünü ve bir fonksiyonu kalmadığını belirterek, reformlara ihtiyacı olan bölge ülkelerinin artık bu desteğe ihtiyaçlarının da kalmadığını mı düşünmekte siniz?
4.GODKA girişimine demokratik ortak sıfatı ile katkıda bulunan ülkemiz bölge ülkelerine iyi yönetim, insan hakları, demokrasi reformu desteği sağlayabilmiş midir? Bu çabalar neticesinde bu bölgede güvenlik , istikrar ve barış tesis edilebilmiş midir?
5.Bölge ülkelerine dış müdahale olmaksızın destek sağlamayı hedefleyen GODKA Girişimi bu hedefine ulaşabilmiş midir? Yoksa bu ülkelerin demokrasi, insan hakları gibi evrensel değerlere ulaşmaları için mücadele ettikleri düşünülen iç dinamikler, komşu ülkelerin maddi desteği, silah desteği, kışkırtmaları ve kendi topraklarında muhalif güçleri barındırmaları ile sağlanmaya mı çalışılmaktadır?
6. Herhangi bir dış dayatma olmaksızın bölge ülkelerinin kendi iç dinamikleri ile dönüşüm sağlaması kendi içinde bir çelişki yaratmamakta mıdır? Aksi halde Suriye’nin bu hususta ülkemizi defalarca uyarması ne anlama gelmektedir?
7.Nato füze savunma sisteminin bir parçası olarak ülkemize yerleştirilen erken uyarı radarının hiçbir bölge ülkesi için tehdit teşkil etmediğini ve ülkemizin ve müttefiki ülkelerin güvenliği açısından katkı sağlayacağını belirtiyorsunuz. Yalnızca bu sebepten ötürü İran tarafından ülkemizin tehdit edildiğini, kendisine yönelik bir operasyonda ilk olarak ülkemizi hedef alacağını belirtmesi güvenliğimiz açısından başlıca tehdit olarak kabul edilemez mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.