ManşetYAŞAM

Tarım Danışmanları Mağdur Mu Edildi?

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Tarım Danışmanlarına yapılan destek ödemelerinde hiçbir artış yapılmamasından dolayı, asgari ücrette yapılacak olası artış sonrası maaşlarının bunun altında kalacağını söyledi.

Tarım Danışmanları için yapılan destek ödemelerinin her yıl arttırılarak, maaşlarının asgari ücretin altında kalmasının önlendiğini söyleyen Necati Tığlı, “Tarım danışmanlarına yapılacak olan destekleme tutarında da herhangi bir değişiklik yapılmadığı görülmektedir. Tarım Danışmanlarına yönelik destek ödemesi 2019 yılında olduğu gibi, 2020 yılı için de 46.000 TL olarak belirlendi. Tarım Danışmanları için 2021 bütçesinden yapılacak bu ödeme miktarı sonucu maaşları da muhtemelen açıklanacak asgari ücretin altında kalacak.”dedi.

KÜÇÜK ÜRETİCİ ARTIK ÜRETİM YAPAMAYACAK

Necati Tığlı konuya ilişkin değerlendirmelerine, tarımsal destek ödemelerinde hiç bir kalemde artış yapılmadığını hatırlatarak, “İktidarın bu yaklaşımıyla ancak büyük arazi sahiplerinin üretime devam edeceği bir döneme girmiş bulunuyoruz.
Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için üreticiyi desteklemek ve bunun sürdürülebilir bir politika haline getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Salgın döneminde tarımsal üretimin değerinin arttığı yönünde gelişen bilinç ve anlayışla ülkemiz tarım sektörü iktidardan kırsal kalkınmaya yönelik yeni destekler ve yeni atılımlar beklemiştir. 2020 tarımsal desteklerin hiç artırılmadan hasat bittikten sonra açıklanıp bir sonraki yılın bütçesinden karşılanması iktidarın kırsal kalkınma, yerli üretimi destekleme, rekabet gücü yüksek tarım sektörü oluşturma sözlerinin hamasetten öte bir anlam taşımadığını bir kez daha göstermiştir. Üretici artan girdi maliyetleri, enflasyon ve yaşanan olağanüstü dönem dikkate alınarak destek ödemelerinde yapılacak bir artışla mağduriyetinin giderileceğini düşünerek sabır ve umutla beklemişti; fakat sonunda hayal kırıklığına uğradı. Girdi maliyetleri bu kadar yükselmişken, buna karşılık ürettiği ürün para etmeyen çiftçimiz tarımsal destekler artırılmayınca üretimden biraz daha uzaklaştı. Mazot, gübre desteğinde dahi hiçbir artış yapılmamışken bunların üreticiye maliyetinin kaça katlandığına bakmak bile yeterli olacaktır. Tarımsal desteği vaktinde ve günün koşullarına üretim maliyetine paralel alamayan üreticinin ürününü ucuza vermek dışında bir seçeneği kalmadı. Küçük arazilerde üretim yaparak çiftçilikle yaşamını idame ettirme şansı kalmadı, üretimin sürdürülebilmesi için destek primlerinin, üreticinin zarar etmesini engelleyecek bir oranda olması ve zamanında ödenmesi gerekiyordu. Her üretimde ancak büyük arazi sahiplerinin üretime devam edeceği bir döneme girmiş bulunuyoruz.” Şeklinde devam etti.

Tarım Danışmanlarına yapılacak desteklemenin artırılmaması konusunda Tarım ve Köy işleri Bakanına sorular yönelten CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı şu ifadeleri kullandı:

Tarımsal destekleme ödemeleri artırılmadığı için mağdur edilen bir diğer kesim de Tarım Danışmanlarıdır. Tarımsal yeniliklerin, gelişmelerin, tarımsal bilginin, pratikte uygulanması yanında üreticimize doğru ve bilimsel metodlarla aktarılmasında, ülkemiz tarımının kalkınmasında doğrudan bir rol üstlenen Tarım Danışmanı da iktidarın bu anlayışına terk edildi. Mesleğine yönelik belirsizlik ve gecikmeler nedeniyle geleceğe yönelik kaygı ve işsiz kalma korkusuyla yaşamak, çalışmak ve üretmek zorunda kalan Tarım Danışmanları için yapılan destek ödemeleri her yıl düzenli olarak arttırılarak maaşlarının asgari ücret altında kalmasının önüne geçilmeye çalışılmaktaydı. Fakat; 2021 tarım bütçesinden 2020 yılına ait yapılacak destek ödemeleri içerisinde yer alan kalemler arasında tarım danışmanlarına yapılacak olan destekleme tutarında da herhangi bir değişiklik yapılmadığı görülmektedir. Tarım Danışmanlarına yönelik destek ödemesi 2019 yılında olduğu gibi, 2020 yılı için de 46.000 TL olarak belirlenmiştir.

Buna ilişkin olarak:

1. Tarımsal destekleme ödemelerinin bu kadar geç açıklanma sebepleri nelerdir? Üreticinin tarlaya, bahçeye girmeden alacağı desteği bilerek üretime başlaması tarımsal üretimimiz için daha doğru bir yöntem değil midir?

2. Tüm dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimde yaşanan hızlı gelişme ve değişimlere paralel olarak çiftçilerin bilgi ihtiyacını karşılamak ve tarladan sofraya güvenilir gıda arzını sağlamak amacı ile ‘tarımsal danışmanlık’ uygulamasının öneminin arttığını düşünüyor musunuz?

3. Yapılacak destekleme tutarında herhangi bir değişiklik yapılmamasının, Tarım danışmanlarının maaşlarının asgari ücretinde altında kalmasına ve birçoğunun işsiz kalmasına neden olacağı konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce bu bir haksızlık değil midir?

4. Tarım danışmanı sertifikası sahibi olan kaç kişi bulunmakta, faal olarak bu alanda görev alan Tarım danışmanı sayısı nedir? Kadın istihdamı açısından örnek sayılacak bir alan olan, tarımsal üretimin yapı taşı olarak değerlendirilmesi gereken Tarım danışmanlarının sayısının ülkemiz ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu düşünüyor musunuz?

5. Çiftçinin ayağına bilgi götürürken, üretimde gördükleri eksiklikleri de müstahsille paylaşan, çiftçinin en kolay ulaşıp danışmanlık desteğini alabildiği tarım danışmanlığı uygulamasının tarımsal üretime yabancılaşan genç nüfusun üretime katılabilmesi için de önemi yıllar içinde artarak büyümektedir. Bu sayının artırılması, maaşlarının önemine yakışır düzeyde belirlenmesi ve en önemlisi işsiz kalma kaygısından uzak daha verimli çalışma koşullarının sağlanarak kadrolu olarak görev yapmaları için bir düzenleme yapmayı düşünür müsünüz?

6. Salgın koşulları ve tarımsal üretimin artan önemi karşısında tarım danışmanlarına yapılan destekleme ödemesinde herhangi bir artış yapılmamasını doğru bulmakta mısınız? Bu nedenle oluşacak büyük mağduriyet öngörülmekte midir? 2020 yılında tarımsal danışmanlık hizmetlerine yapılacak destekleme tutarının yeniden düzenlenmesi konusunda bir girişiminiz talebiniz olacak mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.