Giresun’un Tirebolu İlçesi bölgenin en ünlü yiyeceklerinden biri olan Karadeniz usulü pidenin markası olmaya aday Tirebolu ilçesi belediye başkanı Abdullah Karabıçak pidede marka olmak için kolları sıvadı.
Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karabıçak “Karadeniz bölgesinde yapılan pideler, Karadenizilleri ve ilçelerinekendine münhasır özellikleri vardır. Hamurun özelliği, pişirme şekli, İçindeki malzeme ve yapılış şekli ile farklılıklar arz eder.Karadeniz Pideleri arasında Giresun ilinde yapılan pidelerin özelliği, pişirme, hamur kıvamı ve iç malzemelerin özelliklerinde farklılığı vardır. Giresun ve ilçelerinde yapılan pideler; Giresun; Espiye, Tirebolu ve Görele pideleri kendi adları ile anılmaktadır.Dolayısıylabu ilçelerde ki yemek kültürünün özelliği, Tirebolu yemek kültüründen uzak olmamakla beraber, etkileşim göstermiştir.
Tirebolu Köy ve yaylarındaüretimi yapılan, ”Tirebolu Torba Peyniri”İle ”Tereyağı” dır.
Tirebolu Pidesinin yapılışı veyapımında kullanılan malzemenin farklı olmasıdır. Unun bekleme süresi, Hamurun işleme süresi, peynirin ve tereyağınözgün olması Tirebolu pidesini diğerlerinden ayırt eden unsurlardır.
Pidenin ana hammaddesindenbiri olan unun İso 22000 Gıda Güvenliği kapsamından baktığımızdakalitesi ve insan sağlığı açısından önemlidir.
Taş fırında Tirebolu Pidesinin yapımında II. Sınıf ekmeklik un kullanılır.
Harşıt vadisi boyunca köy ve yaylalarda bulunan çayır ve meralardaki, Kır korungası Dikenli korunga, kekik, taş kekiği, tüylü nane, sarı taş yoncası, yabani fiğ ve birçok bitkilerin otlatılması ile elde edilen inek sütten yapılan Peynir ve tereyağı ile yapılan pidedir.
Tirebolu Pidesi, Tirebolu sınırları içerisinde, ustalık içeren geleneksel yöntemle pişirilmesi, yapımında yörede üretilen”Tirebolu Torba Peyniri” ve “Tereyağı”kullanılması ile besleyici özelliğin yanı sıra yöre insanı tarafından özdeşleşmiştir” dedi.