Ruhsatli alanlarda findik üretenlere dekar basina yillik 150 lira destekleme ödemesi, ruhsatsiz alanlarda, findik bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen üreticilere ise dekara 3 yilda toplam 600 lira ödeneme yapilacak.
“Findik Üreticilerine Alan Bazli Gelir Destegi ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapilmasina Dair Karar”a göre, 22 Kasim 2001 tarihli Bakanlar Kurulu Karariyla yürürlüge konulan Findik Alanlarinin Tespitine Dair Kararla belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda findik yetistiriciligi yapan Findik Üretici Belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluslari hariç gerçek ve tüzel kisilere yilda bir defaya mahsus olmak üzere 2009, 2010 ve 2011 yillarinda her yil için dekara 150 lira alan bazli gelir destegi ödemesi yapilacak ve üreticiler bu yillarin eylül-aralik döneminde basvuruda bulunacak. Her yila ait alan bazli gelir destegi ödemeleri, ilgili yili takip eden yil içerisinde yapilacak.
Findik Alanlarinin Tespitine Dair Kararin ilgili maddesinde belirtilen il ve ilçelerdeki, 1., 2. ve yüzde 6 dan daha az egimli 3. sinif tarim arazilerinde ve rakimi 750 metrenin üzerindeki ruhsatsiz findik bahçelerini sökerek, alternatif ürüne geçen kamu kurum ve kuruluslari hariç gerçek ve tüzel kisi üreticilere, 2009-2012 yillari arasinda sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemleri dikkate alinarak telafi edici ödemede bulunulacak.
Telafi edici ödemeler için üretici basvurulari, 2009-2012 yillari arasinda sonbahar ve ilkbahar ekim/dikim dönemlerinde, eylül-haziran aylari arasinda yapilacak.
Ruhsatsiz alanlarda üretim yapan üreticilerden; 2009-2010 döneminde basvuranlara, ilk yil için dekara 300 lira, ikinci ve üçüncü yillar için dekara 150 lira olmak üzere 3 yilda dekara toplam 600 lira, 2010-2011 döneminde basvuranlara, ilk yil için dekara 300 lira, ikinci yil için dekara 150 lira olmak üzere 2 yilda toplam dekara 450 lira, 2011-2012 döneminde basvuranlara dekara 300 lira telafi ödeme yapilacak.
FINDIK ÜRETIMININ PLANLAMASI VE DIKIM ALANLARININ BELIRLENMESI
Findik Üretiminin Planlanmasi ve Dikim Alanlarinin Belirlenmesine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik, Resmi Gazete nin dünkü sayisinda yayimlanarak yürürlüge girdi.
Yönetmelige göre, belirlenen findik dikim alanlarinda, findik bahçesi tesis etmek veya mevcut bahçelerinde yenilemede bulunmak isteyen üreticiler, bulunduklari yerdeki Tarim ve Köyisleri Bakanligi il ve ilçe müdürlügüne basvuruda bulunacak.
Izin verilen alanlarda bu yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten itibaren; bakanlik il ve ilçe müdürlüklerinden izin alinmadan mevcut findik bahçeleri yenilenemeyecek ve yeni bahçeler kurulamayacak. Izin alinmadan yenilenen veya yeni kurulan findik bahçeleri hakkinda 2844 sayili Kanun hükümleri uygulanacak. Izin verilen alanlarda findik üretimi yapan üreticiler, bakanlik il ve ilçe müdürlükleri tarafindan findik kayit sistemine kaydedilecek.
Üreticinin kendi istegiyle findik üretiminden vazgeçmesi, arazinin kamulastirma, heyelan, tuzluluk, alkalilik ve benzer nedenlerle findik üretimine uygunlugunun kalmamasi, izin verilen araziler disinda üretim yapilmasi, yanlis bilgi ve belge verilmesi hallerinde, üreticilere verilen findik üretici belgeleri iptal edilerek, bu durum findik kayit sisteminde kayit altina alinacak.
Bu yönetmeligin uygulanmasina yönelik islemler Tarim ve Köyisleri Bakanligi tarafindan denetlenecek.
Bu arada, 14 Nisan 2003 tarihli ve 2003/5495 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Findik Üretiminin Planlanmasi ve Dikim Alanlarinin Belirlenmesi ile Findik Yerine Alternatif Ürün Yetistirmeyi Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine ve Bu Üreticilere Teknik Yardim Saglanmasina Dair Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik yürürlükten kaldirildi.