Giresun’da haftalık olarak yayın yapan yerel gazete Yiğit Giresun, İnternet üzerinden yayınlanmaya başladı.
İmtiyaz Sahipliğini Ferdi Topkara’nın yaptığı Yiğit Giresun Gazetesi İnternet sitesini de açarak yayına başladı.
Gurbetçi Giresun Gazetesi olarak Yiğit Giresun Gazetesine www.giresunyigit.com yayın hayatında başarılar dileriz.
GİRESUN’DA FINDIK FESTİVALİ NEDEN YAPILMIYOR?
Yeşili ve Mavisi ile yaylaları, doğal güzellikleriyle, saymakla bitmeyen özelliklere sahip Güzel şehrimiz Giresun’umuz özel tarımsal gıda ürünleriyle de damak tadına hitap etmektedir. Şehrimizin daha da gelişmesi ile ilgili tarafımdan yazılan makalelerle gündeme getirilmiş ve ilgili birimlere gönderilmiştir. Bu yazımda ise FINDIĞIN BAŞKENTİ olarak sürekli anlatılan, yazılan ve Panolaştırılan ancak uzun yıllara rağmen fındığımızla ilgili Uluslararası bir FINDIK FESTİVALİ düzenlememizin artık zamanının geldiğini ve hatta geçtiğini vurgulamak istiyorum. Kalitesini Dünya’ya kanıtlamış ,şehrimize önemli bir ekonomik girdi sağlayan fındığımıza yeterince gereken özen gösteriyor muyuz? Zaman zaman Ordu fındığı ile karşılaştırılmaya çalışılarak adeta FINDIĞIN BAŞKENTİ’Nİ Ordu ili ilgilileri kanalıyla sahip çıkmaya çalıştığına şahit oluyoruz. Kaliteli Giresun Fındığı olmasına rağmen Çikolata fabrikasının Ordu da açılması gibi örneklerini de görüyoruz. Bu güzel şehrimizin daha da gelişmesi ve hak ettiği yere gelebilmesi için her konuda şehrimize ve ürünlerine sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Bu inançla Fındığımızı Tüm Ülke ve Dünya’ya tanıtıp ekonomik ve gelişim yollarını açmak gerektiğini düşünüyor , bunun da her yıl yapılacak Uluslararası Festivallerle desteklenmesinin yararlı olacağını değerlendiriyorum. Bu maksatla da Festivaller konusunda ve neden Festival olması gerekliliği üzerinde durduğumu da açıklamaya çalışmak istiyorum.
Festival, genel olarak yerel bir kuruluş tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür.
Festival kelimesi,
– Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan gösteridir.
– Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan tanıtım, gösteri, ticaret ve şenlik anlamına gelmektedir.
Festivaller, dönemsel olarak yapılan, zamanı, yeri, konusu önceden belirlenmiş etkinlikler olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde, festivaller sadece ulusal ve uluslararası turizmin gelişmesine değil, aynı zamanda iç turizmin gelişmesine de katkıda bulunmaktadır. Festivaller ayrıca, ziyaretçilere ziyaret edilen bölgeler hakkında bilgi sahibi olma, farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olma ve farklı yaşam tarzlarına sahip insanlarla tanışma gibi sosyal faydalar için de yeni olanaklar sunmaktadır. Bununla beraber festivaller, gerçekleştirildiği bölgeye turist çekmekte, konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri açısından talep oluşturmakta, bölgede istihdam olanakları oluşturmakta, bölgenin imajına olumlu etkiler sağlamakta, yerel ürünlere olan ilgiyi arttırmakta, turist kalış sürelerini uzatabilmekte, kültürel gelişim sağlamakta ve yöre insanının yaşam kalitesini arttırmaktadır
Festivallere katılım amaçlı gelen turistler, festival harcamalarının yanı sıra seyahat, konaklama, mal ve hizmet satın alma için harcama yapmakta ve bu harcamalar festivallerin ekonomik etkilerinin önemini göstermektedir. Festivaller, bölgenin/şehrin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını ve olumlu bir imaj geliştirmesini sağlayarak, pazarlama, ekonomik yararlarını da ortaya koymaktadır.
Festivaller, turizm endüstrisinde de önemli bir rol oynamaktadır. Öncelikle, Festivaller, katılımcılar için hatıralar oluşturmakta ve günlük deneyimin dışında aktiviteler sağlamaktadır.
Diğeri ise, festivaller bir Şehir, bölge veya ülkedeki yerel topluluk için ekonomik bir gelir faktörüdür. Bir festivalin ziyaretçileri, konaklama yapmakta, restoranlarda yemek yemekte, grup içi etkinliklere katılmakta, yöresel ürün tanıtım ve pazarlama işlevini yerine getirmekte ayrıca şehrin/bölgenin özelliklerine uygun hediyelik eşya satın almaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak, para girişi olmakta, iş üretilmekte ve yerel ekonomiyi teşvik etmektedir.
Buradan yola çıkarak Yiyecek-içecek festivalleri, hem gerçekleştirildiği bölgedeki katılımcılara hem de bölge dışından gelen katılımcılara sahip olunan yöresel ürünlerin, gelenek ve göreneklerin tanıtılması amacıyla düzenlenmektedir. Bu festivallerde ön planda yer alan unsur yöreye ait yiyecek-içecekler olmakta ve bunlarla ilgili aktiviteler yapılmaktadır. Ayrıca gerçekleştirildiği Şehrin/ bölgenin ekonomisine önemli katkılar sağlamakta ve bölgenin tanıtım ve imajına olumlu bir katkı sağlamaktadır.Yöreye ait ürünlerin kendine özgü olması, belli bir kültürle özdeşleşmiş olması ve belli bir tarihe sahip olması bu ürünleri cazip kılarak satışını etkilemektedir Yiyecek-içecek festivali katılımcıları, festival kapsamındaki yöreye ait özel tatları denemek amacıyla katılım gösterecek ve bu tatların tanıtımını/yayılımını da kendiliğinden üstenerek reklam ve pazarlama faaliyetlerinde yerlerini alacaklardır.
Ayni zaman da Festivaller Turistik tüketime dahil olan mal, hizmet veya fayda sağlayan her şey turistik ürün tanımlarına konu olacaktır. Turistik ürünler; dağlar, denizler ve mimari açıdan öneme sahip binalar, müzeler olan sabit çekicilikler , konserler ve sergiler gibi belirli bir süre zarfında konaklama, ulaşım, yiyecek-içecek ve eğlence unsurlarının bileşimi de şehrin tanıtım, ürün pazarlama ve ekonomisine katkı olarak geri dönecektir.
Festivallerin bulunulan şehir/bölge üzerindeki çevresel etkileri ise çevreye olan katkıları açısından aşağıda belirtilen faktörlerde göz önüne alınır.
• Çevrenin görsel olarak düzenlenmesi
• Artan çevre koruma bilinci
• Alt yapının gelişmesi veya yenilenmesi
• Ulaşım ve haberleşme olanaklarının artması
• Bölgenin planlı bir şekilde yenilenmesi
Festivallerin ayrıca sosyal, kültürel, fiziksel, çevresel, ekonomik ve pazarlama açısından önemli etkileri bulunmaktadır
Sosyo- Kültürel alanda
• Paylaşılan ortak deneyimler
• Geleneklerin güçlendirilmesi
• Toplumsal gururun artması
• Toplumsal katılımın artması
• Yeni fikirlerin tanıtılması
• Kültürel bakış açılarının genişletilmesi
Fiziksel ve Çevresel
• Çevrenin vitrinlenmesi
• Uygulanabilir en iyi modellerin sunulması
• Çevre bilincinin arttırılması
• Alt yapı sisteminin miras olarak kalması
• Ulaşım ve iletişim sistemlerinin geliştirilmesi
• Kentsel dönüşüm
Politik
• Uluslararası prestij
• Gelişmiş profil
• Yatırımların tanıtılması
• Karşılıklı sosyal destek
• Yönetimsel beceri gelişimi
Turizm ve Ekonomik
• Bölgenin tanıtımı ve talep artışı
• Ziyaretçi kalış süresinin uzatılması
• Düşük sezonda ziyaretçi çekmesi
• Turizmi çeşitlendirmesi
• Gelir artışı
• Vergi geliri artışı
• İstihdam oluşturma
Gerek bölge insanına gerek bölgeye, sosyo-kültürel, fiziksel ve çevresel, politik, turizm ve ekonomik olarak çok fazla yarar sağlamaktadır
Bütün bu değerlendirmelerden sonra ülkemizde Ürününü/ bölgesini tanıtmak ,yaymak, pazarlamak ve ekonomik değer elde etmek amacıyla Festival düzenleyen illeri ve ürünleri örnek olarak görelim.
• Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Nisan, Adana
• Uluslararası Urla Enginar Festivali, Nisan, Urla, İzmir
• Tekirdağ Kiraz Festivali, Mayıs – Haziran, Tekirdağ (Giresun adı Kirazdan gelmiyor mu?)
• Bayındır Uluslararası Çiçek Festivali (5-8 Mayıs)
• Bodrum Acı Ot Festivali (12-13 Mart)
• Bağbozumu Festivali. …(Manisa)
• Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali. …
• Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali. …
• Yeşil İhsaniye Elma Festivali. …
• Beypazarı Havuç Festivali. …
• Diyarbakır Karpuz Festivali
Bu listeye bakınca Giresun’umuz kalite çeşitliliği kesinleşmiş ürünleriyle burada yerini neden alamamıştır? Oysa en önemli gelir kaynağı olan Giresun Fındığının özellikleri ve faydaları ortadayken hala gereken önemin verilmemesi anlaşılamamaktadır.
Giresun Fındığının Özellikleri
• Besleyici bir yemiş olan fındık, yararlı yağlar, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko bakımından zengin olup, B ve C vitaminlerini içerir.
• İçeriğinde E vitamini ve omega 3 barındırmaktadır.
• Yapısı bakımından tombul bir şekli vardır.
• Yağlı ve lezzetlidir.
• Kavrulduğunda yağ miktarı dışarı çıkar ve fındığı daha lezzetli hale getirir.
Doğal Giresun Fındığının Faydaları:
• Bir avuç doğal fındık, vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu tüm proteinleri karşılar.
• Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından önemlidir.
• İçerdiği A ve E vitaminleri sayesinde cildi korur ve erken yaşlanmayı engelleyebilir.
• Fındık genellikle çiğ ve kavrulmuş olarak yenilebilir tüketilir.
• Hamur işleri, tatlı ve çikolataların vazgeçilmez girdisidir.
Sarımsak denilince hemen akla Kastamonu, Karpuz denilince Diyarbakır, Mesir Macunu denilince hemen akla Manisa vb. algılara yerleşmiş ürün ve bölgeler gelirken bizim fındığımız Ordu Fındığı ile Giresun Fındığı arasında bir türlü yerini bulamamıştır.
Hem bölgemizin hem şehrimizin her yönüyle tanıtılıp gelişmişliğini sağlayarak ekonomik olarak da yaşama değer katmasına FINDIK FESTİVALİ’nin biran önce gündeme getirilerek uygulanmasının yarar sağlayacağını ümit ediyorum.
Hasan ÖZGEN
GİRESUN
28.05.2022