Anadolu özünü ve kültürünü bir yasam biçimi olarak kabul eden ozanimiz 1 Subat 1958 yilinda Giresun a bagli Dereli ilçesinin Taslica Köyü nde kendi deyimiyle türkülerle dogmus türkülerle yürümüstür ve türkülerle büyümüstür.
Seherler de Sah Hatayi yi, Banaz da Pir Sultan i, yüreklerde Kul Himmet i, Toroslar da Dadaloglu nu, Çamlibel de koç Köroglu nu, sevgide Yunus Emre yi, barista Mevlana yi gönüllerde Hünkar Haci Bektas Veli yi pir edinmistir.
Ögrenim ve çalisma hayatini bir arada devam ettirmek isteyen Güney; orta okul ve lise yillarinda; Yesil Giresun Gazetesinde çalismaya baslamis. Yazilari ve siirleri okuyucunun büyük ilgisini kazanmistir.
1977 yilinda Türkiye Halk Sairleri Dernegi nin düzenlemis oldugu bir yarismaya katilmis ve bu yarismada 2.lik ödülüyle ödüllendirilmistir.
1980 yillinda yine Giresun da yayinlanan Ileri gazetesi nde halk edebiyati üzerine arastirmalarini ve siirlerini “Sazin Dilinden” adli kösesinde yayinlamistir. Anadolu da çesitli kültür ve sanat senliklerine bazen gazeteci kimligiyle bazen de halk ozani olarak katilmistir.
1984 yilinda “Sevgiye Uzanan eller” isimli ilk siir kitabi yayinlanmis ve yilin en çok satan kitaplari arasinda yer almis.Kösesinde yayinlamistir. Anadolu da çesitli kültür ve sanat senliklerine bazen gazeteci kimligiyle bazen de halk ozani olarak katilmistir.
1986 yilinda Cumhuriyet tarihimizin etkin dergilerinden Aksu yu Yeni Aksu ismiyle iki yil yayinlamis ve büyük basarilara vesile olup çesitli ödüller kazanmistir.
Ayni yillarda Anadolu basininda büyük bir okuyucu kitlesine ulasmis olan ozanimiz; Tercüman, Günaydin, Edebiyat , Kuzey Haber , Yeni Giresun, Güneysu, Gülpinar, Hürsöz, Hakimiyet gibi bir çok dergi ve gazetede yazilari ve siirleri yayinlanmistir.
Daha önce siirlerinde “Der Güney im” mahlasini kullanan ozanimiz; Hasret Gültekin ve agabeyim dedigi Muhlis Akarsu nun “gezgini” mahlasini kendisine yakistirmasindan dolayi onlarin anisina “gezgini” mahlasini kullanmaktadir.
Hayati siir ve Türkülerle dolu olan Ozanimiz ,yaptigi arastirmalari çesitli radyolarda “Sairlerimiz-Siirlerimiz” “Ozanlarimiz/Türkülerimiz”, “Adim Adim Anadolu” ve 1995-96 yillarinda KMP TV de “Serçesme” isimli programlar yaparak halka aktarmaya gayret göstermistir. 1997 yilinda “Serçesme” adi ile ikinci siir kitabi yayinlanmistir.
Gezgini, repertuvarimiza bir çok türkü kazandirmis ve türküleri Ismail Hazar, Atilla Meriç, Güler Duman, Zafer Gündogdu, Ismail Özden,Mihrican Bahar,Sezgin Aydin, Ünal Taslik , Gülsen Bütün, Gülen Gül,müslüm gürses, Serkan Özer gibi bir çok sanatçi tarafindan okunmustur.
Bu ülkenin Türkülerini yazan ozanlarimizin gelecek kusaklara aktarilmasina vesile olabilmek için, “Türkülere Can Verenler” adli bu albümünde ozanlarimizi destansi bir dille anlatmaktadir.
Deyisleriyle ve semahlariyla bu albümde kendinizi bulacaksiniz. Bizi biz eden ozanlarimizla ve türkülerimizle bir kez daha onur ve gurur duyacaksiniz.
Ozan Gezgini Ses Verdi
0
115
115