Uncategorized

Alucra Kalemi Pazara indi

Pancar, beyaz lahana yada kelem… hepside ayni kapiya çikiyor herbir kelimede ayni seyi ifade ediyor Alucra da. Yöre halki pancar kelimesini kullanmakta ve pancar denince de akla Alucra da Gürbulak Köyü gelmekte.

Bu pancarin üretimi sadece Gürbulak köyüyle sinirli degil ama Gürbulak Köyünü özel kilan sey ise o köyün topraklarinda daha lezzetli olarak yetismesi ve köy insaninin olmazsa olmaz geçim kaynagi olmasidir.

Sadece Gürbulak köyü degil, bir çok köyümüzde de yetisiyor. Gürbulak Köylüleri bu isi ticari olarak yapiyor.  Eylül ayinin gelmesiyle Cumartesi günü sabahin besinde altisinda köy ahalisi pancarlarini satmak için ilçe tahil çarsisinda yerleri aliyorlar. Sadece panncar mi? Hayir, bunun yani sira organik tarimla üretilen fasülye, patates ve ilk bahar aylarinda çilek. Gürbulak Köyünün verimli topraklarinda çaliskan insanlarin emekleri ilçe halki hatta tüm Karadeniz halkiyla tanisiyor.

 


 


 

Karadeniz in hemen hemen tüm sahil kisminda kalan illerine Alucra Gürbulak Köyünde yetisen Alucra Lahanasi gidiyor. Sofralarimizi bu pancardan yapilan diblega, dolma, tursu ve birçok yemek çesidi süslüyor.

Köy halkina yillik 100 bin tl gelir saglayan bu tarim sektörüne devletten herhangi bir tesvik yok. Önlerinde rehberlik edecek mahsülün daha kaliteli olmasina yardimci olacak ziraat mühendisleri de yok maalesef.

Ilçe idarecileri öncülük etmis olsa bir tursu fabrikasi kurulmasi hiç hayal ürünü degil. Fabrika ile hem istihdam yaratilmis olacak hemde köylünün üretimi süreklilik kazanmis olacaktir.

 

Haber Kaynak:Tülay Dolu/Alucra haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.