Türkiye’nin dünyaca ünlü dans toplulugu Anadolu Atesi Dans Toplulugu ile Isviçre kökenli Dekeyser & Friends Vakfi, Sariyer Belediyesi’nin de katkilariyla yeni bir projeyi hayata geçirecek.
Hayalleri dans etmek olan gençlere, Anadolu Atesi toplulugu ile birlikte çalisma olanagi saglayacak kültürel projenin ilk etabinda egitim amaciyla dünyanin farkli ülkelerinden 15 genç Türkiye’ye geldi.
Toplantida ilk konusmayi yaparak projeyi anlatan Anadolu Atesi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdogan, yillardir Anadolu kültürünü gerçeklestirdikleri gösterilerle dünyaya tanittiklarini ifade ederek, projeyle yeni bir kültürel bir açilim sagladiklarini belirterek, “Diger ülkelerden gelen gençler Anadolu dansini ve kültürümüzü yakindan tanima firsati bulacaklar. Onlar bizden biz de onlardan birçok sey ögrenecegiz. Ülkelerine döndüklerinde birer gönüllü turizm elçisi gibi Türkiye’nin tanitimini yapacaklar” dedi.
Projenin Türkiye’nin kültürel anlamda tanitiminda önemli bir görev üstlenecegini kaydeden Mustafa Erdogan “Biz 250 kadar dansçisi olan bir topluluguz, dansçiya zaten ihtiyacimiz yok. Amacimiz yaptigimiz bu açilimla hem kültürümüzü tanitmak hem de diger kültürleri tanimak” diye konustu.
Projenin merkezinin Sariyer Belediyesi’ne ait Demirciköy Kültür Merkezi olacagini açiklayan Mustafa Erdogan, Anadolu Atesine bu olanagi saglayan Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç’e ve bu projenin hayata geçmesinde katkisi olan Dekeyser & Friends Vakfi Baskani Bobby Dekeyser’e tesekkür etti. Mustafa Erdogan sözlerinin sonunda su görüsleri dile getirdi: “10 yildan beri sanat faaliyetleri içerisindeyim. Ilk kez sanata bu kadar yakin bir baskan taniyorum. O nedenle projeyi anlattigimda Sayin Sükrü Genç’in hiç tereddütsüz ‘evet’ demesi beni gerçekten sasirtti.”
Dekeyser & Friends Vakfi Baskani Bobby Dekeyser ise proje ilk gündeme geldiginde Anadolu Atesi ile isbirligi yapacaklarindan dolayi çok heyecanlandigini kaydettigi açiklamasinda, “Vakif olarak özellikle Avrupa’da sosyal ve kültürel birçok projeye imza attik ancak bu proje çok heyecan verici. Proje ile dünyanin her kösesinden çesitli kültürlerden gelen gençler hem kültürümüzü taniyacaklar ve tanitacaklar hem de siz onlarin kültürünü tanima firsati bulacaksiniz” dedi.
Projeye ev sahipligi yapmaktan mutluluk duyduklarini belirten Sariyer Belediye Baskani Sükrü Genç ise su görüsleri dile getirdi: “Kültür Merkezimizde gerçeklestirilecek çalismalarin Sariyer’in kültürel ve sanatsal alandaki faaliyetlerine tanitim açisindan büyük katki saglayacak. Bu projeye ev sahipligi yaptigimiz için çok mutluyuz. Biz yalnizca altyapi, yol ve asfalt yapan bir belediye olmayacagiz. Kültüre, sanata ve turizme önem veren bir belediye olacagiz. Çocuklarimizi ve gençlerimizin kültür ve sanata yönlendirmek için olanaklar yaratacagiz. Anadolu Atesi’nin bu projeyle Sariyer’de olmasi, Sariyerimizin dünyaya tanitimi için önemli bir vesile olacak.”
Gençliginde kendisinin de halk danslariyla uzun yillar profesyonel olarak ugrastigini ve dünyanin birçok yerinde gösteriler yaptiginin belirten Baskan Sükrü Genç, “O zaman bizim karsilastigimiz en önemli sorun koreografi ve sahne düzeni idi. Simdi Anadolu Atesi, muhtesem danslariyla kültürümüzü dünyanin her tarafina tasiyor. Anadolu Atesi, sayesinde yalnizca diger ülkelerden gençler degil, çok yakinda Sariyerli gençlerimize de burada halk danslari egitimleri verecegiz” dedi.
Basin toplantisina, üç aylik egitim alacak, Teija Raitio (Finlandiya), Kasthuri Ratnakumaran ve Süreyya Kavuncu (Almanya), Hannah Barth (ABD), Shubhangi Swarup (Hindistan), Meagan Kelly (Kanada), Abigail Rice (Ingiltere), Lonela Aura Goia (Romanya), Masha Moayedi (Iran), Yasmine Nicholls (Avustralya), Daniela Delgado (Peru), Rahayu R. Sulistianingrum (Endonezya), Villegas Lucas (Arjantin), Maulvi Muhammad (Endonezya), Oluwadamilare Adeyeri de (Nijerya) katildi.